Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα με αστυνομικούς της δημοτικής αστυνομίας και υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού που δρούσε μέσα στους κόλπους του Δήμου Αθηναίων που εκβίαζαν καταστηματάρχες και αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Το γενικό πρόσταγμα φαίνεται πως είχε η 43χρονη με τα αρχικά Κ.Α., η οποία σύμφωνα με το Star «ψάρευε» επιχειρηματίες, κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Σύνταγμα και το Γκάζι, με την υπόσχεση ότι θα είναι στο απυρόβλητο από ελέγχους του υγειονομικού, της δημοτικής αστυνομίας ή της πολεοδομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, συνόδευε τους επίορκους υπαλλήλους στα καταστήματα, όταν έκαναν ελέγχους, για να εκφοβίσει τους επιχειρηματίες, δείχνοντάς τους ότι έχει διασυνδέσεις και αν δε συνεργαστούν, θα έχουν συνέπειες.

Με… «πλούσιο» παρελθόν η εγκέφαλος της οργάνωσης

Η «εγκέφαλος» της σπείρας, σύμφωνα με το Star, όπως προκύπτει, το 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης, καθώς παριστάνοντας τη μεσίτρια αποπειράθηκε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αξίας άνω των 120.000. Τελικά συνελήφθη και δεν πρόλαβε να εισπράξει τα χρήματα.

Το 2010 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση, διότι ως εργαζόμενη σε γραφείο γενικών ασφαλίσεων, υπεξαίρεσε το χρηματικό ποσό των 124.831,38 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνδικαλιστής δημοτικός αστυνομικός, ο αδερφός του πρώην αντιδημάρχου και οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού

Από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, αυτό που προκύπτει από την μέχρι τώρα έρευνα είναι ότι στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται ο Σ.Σ., αδελφός πρώην αντιδημάρχου, ο οποίος, ωστόσο, δεν είχε καμία σχέση με τον δήμο της Αθήνας. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει εμπλοκή του πρώην αντιδημάρχου.

Τέλος, ο δημοτικός αστυνομικός με τα αρχικά Κ.Α. έχει πλούσια συνδικαλιστική δράση, ενώ στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου ήταν υποψήφιος σε μεγάλο δήμο της Αττικής, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί.

Παράλληλα, τρεις υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στη δράση του κυκλώματος. Μία εξ αυτών μάλιστα φέρεται να διαδραμάτιζε κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, ήταν από τα πιο ακριβοπληρωμένα μέλη της. Πρόκειται για μια 63χρονη αρχιτέκτονα – μηχανικό, υπάλληλο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων η οποία μάλιστα κατείχε υψηλόβαθμη θέση. Παράλληλα, στο κύκλωμα συμμετείχε και αρχαιολόγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «ταρίφες» του κυκλώματος

Iδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος γνωρίζει πώς λειτουργούσε το κύκλωμα εκβιαστών, αφού τον είχαν πλησιάσει, περιέγραψε στο Star τη δράση τους:

«Έκαναν εκτίμηση του τζίρου και του κέρδους του κάθε μαγαζιού και στη συνέχεια είχαν κάποιες συγκεκριμένες ταρίφες για να τους αφήσουν είτε να λειτουργήσουν, είτε να λειτουργήσουν παράτυπα», υποστήριξε και συνέχισε:

«Το καφέ μπαρ ξεκινούσε από 500 έως 1.000 ευρώ την εβδομάδα, για να μπορέσει να λειτουργήσει με ένα ωράριο περισσότερο από το επιτρεπτό. Ένα κατάστημα εστίασης από 1.000 ευρώ τον μήνα για να μπορέσει να έχει περισσότερα τραπεζοκαθίσματα. Με είχαν προσεγγίσει μέσω τρίτου προσώπου, αλλά τελικά δεν ενέδωσα και δεν είχαν άλλη ενόχληση».

Φωτογραφίες – ντοκουμέντα από τις συναλλαγές των μελών της οργάνωσης εκβιαστών

Σε φωτογραφίες-ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνεται η συνάντηση μεταξύ υπαλλήλου της δημοτικής αστυνομίας και ενός εκ των δύο αρχηγών. Στην καρέκλα υπάρχει και μία χάρτινη τσάντα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να εκτιμούν πως μέσα σε αυτή υπήρχε χρηματικό ποσό.

Στις άλλες φωτογραφίες αποτυπώνεται χρηματική συναλλαγή μεταξύ του αδερφού της φερόμενης ως αρχηγού και ενός επιχειρηματία. Το χρηματικό ποσό έχει επισημανθεί με κόκκινο κύκλο.

Ο επιχειρηματίας που «ξεσκέπασε» τους εκβιαστές

«Σας παρακαλώ, κάντε κάτι για να ξεβρομίσουν οι δημόσιες υπηρεσίες». Με αυτή τη φράση ο ιδιοκτήτης επιχείρησης στο κέντρο την Αθήνας έδειξε την αγανάκτησή του για το κύκλωμα που συμμετείχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Είμαι επιχειρηματίας στο κέντρο της Αθήνας, που δραστηριοποιούμαι στον χώρο της εστίασης και θέλω να σας καταγγείλω κάτι, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή φίλων, συναδέλφων μου και τους εκβιάζουν για να βγάζουν μεροκάματο. Κανείς δεν θέλει να καταγγείλει την κατάσταση που θα σας πω γιατί όλοι φοβούνται, αλλά εγώ αποφάσισα να σας στείλω αυτή την καταγγελία γιατί ξέρω ότι μπορείτε να βοηθήσετε.

Δύο συγκεκριμένοι άνδρες, δημοτικοί αστυνομικοί, γυρνάνε από μαγαζί σε μαγαζί και κάνουν μηνύσεις για να συμπληρώσουν οι καταστηματάρχες από δύο ο καθένας. Όπως πολύ καλά ξέρετε στις τρεις μηνύσεις γίνεται σφράγιση. Τότε, περνάει μία κυρία που συστήνεται ως “Νάνσυ” και λέει ότι μπορεί να μεσολαβήσει να μην γίνει τρίτη μήνυση, αλλά εννοείται με το αζημίωτο. Αν κάποιος δεν της δώσει χρήματα μετά από λίγες μέρες, ως δια μαγείας, έρχονται πάλι οι δημοτικοί και κάνουν την τρίτη μήνυση.

Κάποιοι φίλοι μου υπέκυψαν στον εκβιασμό της και έδωσαν χρήματα, αλλά αυτή το έχει κάνει σύστημα και περνάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να παίρνει λεφτά και όντως μέχρι τώρα στα συγκεκριμένα μαγαζιά δεν έγινε άλλος έλεγχος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως αυτή η κατάσταση. Η Ν… δεν ξέρω αν είναι και αυτή δημοτικός αστυνομικός, αλλά χρησιμοποιεί τηλέφωνο με αριθμό 69…».

Οι διάλογοι που «έκαψαν» το κύκλωμα

Χαρακτηριστικοί για τη δράση του κυκλώματος είναι και οι διάλογοι που έρχονται στο φως, αλλά και τα μηνύματα, όπως το παρακάτω, από κάποιον ενοχλημένο ιδιοκτήτη καταστήματος που, παρότι πλήρωνε στο κύκλωμα, οι έλεγχοι συνεχίζονταν, και μόλις είχε ενημερωθεί ότι θα του αφαιρούσαν όλα τα τραπεζοκαθίσματα.

«Θεωρώ ότι το να δίνουμε 12.000 και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι δηλαδή; Να μας κλείσουν δυο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα, αυτή είναι η προστασία, και να δίνουμε αυτά τα χρήματα».

Σε άλλον διάλογο η εν λόγω υπάλληλος παίρνει τηλέφωνο καταστηματάρχη για να του ζητήσει τα χρήματα που πρέπει να δώσει στο κύκλωμα:

Κατηγορούμενη: Μου τα έχεις αφήσει;

Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Θύμισέ μου.

Κατηγορούμενη: Ε, 1.000, εε στην χχχχχχχχ. 22 του μηνός έχουμε.

Καταστηματάρχης: 22 ή 25 είπαμε;

Κατηγορούμενη: 22.

Καταστηματάρχης: 25 είπαμε για το, τη δημοτική, ε;

Κατηγορούμενη: 22 είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω και τις ημερομηνίες γιατί τα έχω συμπληρώσει, δεν κάνω λάθος. Τα ‘γραφα την ώρα που μου τα ‘λεγες. Λοιπόν, 22, 22 που είναι σήμερα και 29 τα υπόλοιπα. 22 του μηνός 1.000, 29 του μηνός 1.250 ευρώ. Και μετά το Πάσχα.

Καταστηματάρχης: Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά; Α, όχι, όχι, τα σπάσαμε σε δύο.

Κατηγορούμενη: Όχι, όχι.

Καταστηματάρχης: Ναι, εντάξει, εντάξει. 1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα.

Κατηγορούμενη: Εντάξει, 29 τη Δευτέρα.

Καταστηματάρχης: Εντάξει, εντάξει. Ωραία, θα σ’ τα αφήσω.

Κατηγορούμενη: Ωραία, οπότε άφησέ τα μου και στείλε μου ένα μήνυμα ότι τα άφησες, για να στείλω τον χχχχ.

«Βάλε λίγο παραπάνω να πάμε για διακοπές»

Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία της «Νάνσυς», με κατηγορούμενο υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού:

Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Πάμε ένα τριχίλιαρο;

Νάνσυ: Μμμ νομίζω δύο είναι καλύτερα εδώ.

Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Βάλε λίγο παραπάνω, καλοκαίρι να πάμε για διακοπές ρε. Άντε ρε. Άντε και το βλέπουμε μετά το άλλο θέμα.

Νάνσυ: Εεε.

Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Για ένα πάνω για ένα κάτω.

Νάνσυ: Καλά θα το δω και σε, κοίτα θα μιλήσω και σου λέω.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης