Στη φυλακή οδηγούνται η «Νάνσυ» και ακόμα τέσσερις κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών, έπειτα από την απολογία τους στον ανακριτή την Πέμπτη, 11 Ιουλίου. Συνολικά, έχουν προφυλακιστεί επτά από τα 14 άτομα που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση αυτή.

Τα φερόμενα αρχηγικά στελέχη του κυκλώματος εκβιαστών, η 43χρονη «Νάνσυ» και ο 64χρονος Σ.Σ. είναι μεταξύ των ατόμων που οδηγήθηκαν στη φυλακή. Μαζί τους προφυλακίστηκαν και δύο ακόμη υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών – μέλη της συμμορίας. Ελεύθερος με όρους έχει αφεθεί ένας κατηγορούμενος, που φαίνεται να έκανε «μικροδουλειές» για λογαριασμό του κυκλώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 43χρονη «Νάνσυ» αρνήθηκε κατά την απολογία της ότι είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, αλλά πρόσθεσε πως αναλάμβανε να βοηθήσει επιχειρηματίες να διευθετήσουν και να διεκπεραιώσουν κάποιες εκκρεμότητες που είχαν με δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, επικαλέστηκε ότι κανένας από τους 48 επιχειρηματίες που φέρεται να έπεσαν θύματα του κυκλώματος δεν έχει καταθέσει εναντίον της.

Η «Νάνσυ» είχε επίσης κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης το 2009, παριστάνοντας τη μεσίτρια ενώ έναν χρόνο μετά, το 2010, όταν η χώρα έμπαινε στην περίοδο των μνημονίων, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση άνω των 120.000 ευρώ ως εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρεία.

Ποιος ο ρόλος των «διευθυντικών» μελών που προφυλακίστηκαν

Πέρα από τη «Νάνσυ», προφυλακιστέα κρίθηκαν και άλλα βασικά μέλη του κυκλώματος, τα οποία είχαν τους εξής ρόλους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αδερφός του δημοτικού συμβούλου

Ο Σ.Σ. αποτελούσε το έτερο διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία διεύθυναν από κοινού με την Κ.Α., διατάσσοντας, καθοδηγώντας και εποπτεύοντας και ο ίδιος τα λοιπά μέλη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο βασικός ρόλος του συγκεκριμένου ήταν η επικοινωνία και η καθοδήγηση του Τμηματάρχη της Δημοτικής Αστυνομίας – επίσης μέλος του κυκλώματος. Μέσω αυτού, λάμβανε γνώση σχετικά με επικείμενους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ενημέρωνε τη «Νάνσυ», η οποία ακολούθως ειδοποιούσε τους καταστηματάρχες ώστε να προετοιμαστούν για τους ελέγχους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ο Σ.Σ. έδινε απευθείας εντολές στον Τμηματάρχη, σχετικά με το σε ποια καταστήματα επιθυμεί να μεταβεί η Δημοτική Αστυνομία για έλεγχο, εάν θα βεβαιώσουν παραβάσεις και ποιες θα είναι αυτές. Αυτό γινόταν κατόπιν συνεννόησης με τη Κ.Α., με την οποία αποφάσιζαν σε ποια καταστήματα θα πραγματοποιηθούν ή όχι έλεγχοι, αναλόγως με το πώς θα εξυπηρετηθούν οι σκοποί της εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης, όταν ενημερωνόταν από τη «Νάνσυ» ότι κάποιο υπό την προστασία τους κατάστημα δεχόταν έλεγχο χωρίς να το γνωρίζει αυτός, φρόντιζε ο ίδιος κατόπιν επικοινωνίας με τον Τμηματάρχη, είτε να αποφευχθεί ο έλεγχος και να αποχωρήσουν οι ελεγκτές, είτε να βεβαιώσουν ελαφρύτερες παραβάσεις από τις κανονικές. Εάν δεν γινόταν αυτό και βεβαιωνόταν κανονικά οι παραβάσεις, στη συνέχεια τις παραλάμβανε ο ίδιος από τους καταστηματάρχες, προκειμένου κατόπιν συνεννόησης με τον Τμηματάρχη, να τις ακυρώσουν.

Επίσης, ο ίδιος μαζί με την Κ.Α., ως διευθυντικά στελέχη καθόριζαν σε ποια καταστήματα θα αποστείλουν τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους – μέλη της οργάνωσης για έλεγχο, ώστε να εξαναγκάσουν τους ιδιοκτήτες τους να καταβάλουν χρηματικά ποσά για να ενταχθούν υπό την προστασία τους. Ομοίως από κοινού συναποφάσιζαν το ύψος των χρηματικών ποσών που θα τους παρέδιδαν οι καταστηματάρχες. Όταν γινόταν η παραλαβή των χρημάτων, μοίραζαν τα χρήματα μεταξύ τους και στα λοιπά μέλη της οργάνωσης, δωροδοκώντας τους αρμόδιους κάθε φορά δημοσίους υπαλλήλους.

Ο ταμίας

Ο Κ.Α., είναι αδερφός της αρχηγού και αποτελώντας άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης της, εντάχθηκε ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση που αυτή διεύθυνε. Κατόπιν εντολής της αδερφής του, ο άνδρας ανέλαβε τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία της οργάνωσης.

Λάμβανε απευθείας οδηγίες από την αδερφή του, ώστε αφενός να μεταβαίνει στα υπό την προστασία της οργάνωσης καταστήματα για την παραλαβή των συμφωνηθέντων χρηματικών ποσών και αφετέρου να διαμοιράζει τα χρήματα αυτά στα λοιπά μέλη της οργάνωσης.

Ο ίδιος αποθήκευε τα χρήματα που προερχόντουσαν από την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης στην οικία της μητέρας τους Κ.Ζ.

Σύμφωνα με τις Αρχές, από το ίδιο σημείο και μόνο κατόπιν εντολής της αδερφής του, παραλάμβανε χρηματικά ποσά προκειμένου, είτε να δωροδοκήσει τους δημοσίους υπαλλήλους – μέλη της οργάνωσης, είτε να τα διαμοιράσει στον Σ.Σ. Στις παραδόσεις αυτές επιδείκνυε μεγάλη προσοχή ώστε να μην γίνει αντιληπτή η δράση του από τρίτους και από τις διωκτικές αρχές.

Επίσης, εκτελούσε και χρέη οδηγού και συνοδού της αδερφής του, την οποία μετέφερε και συνόδευε στις συναντήσεις της με τους καταστηματάρχες και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Τμηματάρχης της Δημοτικής Αστυνομίας

Ο Κ.Α., υπάλληλος της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, αποτελούσε βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και δίχως αυτόν θα ήταν αδύνατο να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητά της.

Κατείχε καίρια θέση στη Δημοτική Αστυνομία, όντας Τμηματάρχης Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο έχει ως αρμοδιότητα μεταξύ άλλων την διενέργεια ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του κέντρου των Αθηνών, καθώς και τον έλεγχο της τήρησης των σχετικών διατάξεων που αφορούν τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Ο Τμηματάρχης δρούσε αποκλειστικά κατόπιν εντολών που λάμβανε από τον Σ.Σ., τον οποίο ενημέρωνε σχετικά με τους επικείμενους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας, για τους οποίους γνώριζε λόγω της θέσης του στην Υπηρεσία. Ο Σ.Σ. ακολούθως ενημέρωνε τη «Νάνσυ» για τους ελέγχους και αυτή ειδοποιούσε τους ιδιοκτήτες των υπό την προστασία της οργάνωσης καταστημάτων, ώστε να προετοιμαστούν καταλλήλως.

Ο υπάλληλος στη Διεύθυνση Δόμησης

Ο Δ.Χ., υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, αποτελούσε επίσης βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, έχοντας υποτάξει τη βούλησή του σε αυτή και έχοντας αποδεχτεί τους σκοπούς της.

Όπως αναφέρουν οι Αρχές, μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Δόμησης, είναι η έκδοση οικοδομικών αδειών, η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, εργασιών επισκευής, αλλά και ο εν γένει έλεγχος και έγκριση των πάσης φύσης οικοδομικών εργασιών, σε εφαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος οικοδομικού κανονισμού.

Ο ρόλος που είχε αναλάβει ο Δ.Χ. στην οργάνωση αφορούσε αποκλειστικά την ιδιότητα του ως δημόσιος υπάλληλος και δρώντας υπό τις εντολές της αρχηγού, έθετε παρανόμως έγγραφα στο αρχείο, δεν βεβαίωνε παραβάσεις, ενημέρωνε την ίδια αναφορικά με υποβληθείσες καταγγελίες και επικείμενους ελέγχους σε καταστήματα υπό την προστασία της οργάνωσης, ενώ συνέτασσε και ψευδείς βεβαιώσεις, εξυπηρετώντας καθ’ αυτόν τον τρόπο τους σκοπούς της εγκληματικής οργάνωσης.

Λόγω της υπαλληλικής του ιδιότητας στη Διεύθυνση Δόμησης είχε πρόσβαση σε πληροφορίες και σε έγγραφα, τα οποία ήταν καθοριστικά για τη λειτουργία της οργάνωσης και χωρίς αυτόν θα ήταν αδύνατο να αναπτύξει την παράνομη δράση της.

Συνεργαζόταν με τη «Νάνσυ» σε πλήθος περιπτώσεων που αφορούσαν καταστήματα, ξενοδοχεία και κτήρια, είτε ολοκληρωμένα είτε υπό κατασκευή, για τα οποία ο Δ.Χ. συνεπικουρούσε στο συνεχίσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους, λαμβάνοντας χρηματικά ανταλλάγματα για τις ενέργειές του. Κατά την παραλαβή των χρημάτων επιδείκνυε και αυτός ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην γίνεται αντιληπτός από τρίτους και από τις διωκτικές αρχές, επιλέγοντας μέρη που θεωρούσε ασφαλή και εποπτεύοντας τον περιβάλλοντα χώρο για άτομα που ενδεχομένως να του φαινόταν «ύποπτα».

Επιπλέον, ο Δ.Χ. λάμβανε οδηγίες από την αρχηγό να μεταβεί στοχευμένα σε καταστήματα για τη διενέργεια ελέγχων και με πρόσχημα τη διαπίστωση παραβάσεων, να εξαναγκαστούν οι καταστηματάρχες είτε να ζητήσουν την προστασία της οργάνωσης, είτε να πληρώσουν χρωστούμενα χρηματικά ποσά σε αυτή.

Οι δύο… γυναίκες υπαρχηγοί

Να υπενθυμίσουμε ότι την Τετάρτη, 10 Ιουλίου, προφυλακίστηκαν και δύο γυναίκες – μέλη του κυκλώματος, «κολλητές» της αρχηγού.

Η μια εκ των δύο είναι η 63χρονη αρχιτέκτονας – μηχανικός, υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων η οποία μάλιστα κατείχε υψηλόβαθμη θέση και φέρεται να διαδραμάτιζε κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης ενώ ήταν και από τα πιο ακριβοπληρωμένα μέλη της.

Πιο συγκεκριμένα, η 63χρονη Α.Μ. ήταν απαραίτητη για το κύκλωμα καθώς συμμετείχε ως εισηγήτρια στα συμβούλια που διαχειρίζονταν αιτήματα επιχειρηματιών για οικοδομικές εργασίες σε κτήρια που ενέπιπταν στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων όπου εργαζόταν. Συγκεκριμένα, πολλοί από τους «προστατευόμενους» της εγκληματικής οργάνωσης είχαν υπό κατασκευή καταστήματα, ξενοδοχεία και σπίτια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε νησιά που ενέπιπταν στις αρμοδιότητες της Α.Μ., όπως η Μύκονος όπου έκανε τα «στραβά μάτια» σε κατάστημα γνωστής φίρμας ρούχων, και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τις Αρχές, η 63χρονη Α.Μ. λάμβανε εντολές από τη «Νάνσυ» και συνέτασσε ψευδείς βεβαιώσεις για παράνομες εργασίες των «πελατών» τους ενώ την ενημέρωνε για τις εκκρεμείς υποθέσεις τους. Παράλληλα, προσπαθούσε να επηρεάσει και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της οργάνωσης. Μάλιστα, για κάθε μια από τις υποθέσεις που διεκπεραίωνε λάμβανε από 6.000 έως 10.000 ευρώ.

Εκτός από την 63χρονη στη φυλακή οδηγήθηκε και ακόμη μια από τις γυναίκες της οργάνωσης, η 56χρονη Α.Π., υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών και πιο συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής. Λόγω της θέσης της στην συγκεκριμένη υπηρεσία είχε «επιφορτιστεί» με την αρμοδιότητα να πραγματοποιεί ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και, πάντα με τις οδηγίες της φερόμενης ως αρχηγού, «Νάνσυ», να επισκέπτεται στοχευμένα καταστήματα και με πρόσχημα την διαπίστωση παραβάσεων να αναγκάζει τους επιχειρηματίες είτε να ζητήσουν την προστασία της οργάνωσης είτε να καταβάλουν τα χρωστούμενα χρηματικά ποσά σε αυτή.

Όταν βέβαια επρόκειτο για καταστήματα που «προστατεύονταν» από την οργάνωση, η Α.Π. φρόντιζε να συντάσσει ψευδείς βεβαιώσεις αναφορικά με τους ελέγχους ή να μην τα επισκέπτεται καν και να εξασφαλίζει από τη «Νάνσυ» αποδείξεις για να βεβαιώνει ψευδώς ότι πραγματοποίησε τους ελέγχους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης