Την οργή του δημοτικού συμβουλίου Ακρωτηρίου Κρήτης προκάλεσε η ενέργεια των μοναχών της μονής Γουβερνέτου να μην επιτρέψουν εκδήλωση έξω από το μοναστήρι προς τιμήν εκείνων που θυσιάστηκαν στη Μάχη της Κρήτης!

Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό. Αποτέλεσε, όμως, την αφορμή για την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος, με το οποίο οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούν τους μοναχούς να περιοριστούν στα καθήκοντά τους, αντί να αισθάνονται εκπρόσωποι του λαού, καθώς σκοπεύουν να «λύσουν και τα ενεργειακά προβλήματα της περιοχής γεμίζοντας με χρήμα τις τσέπες τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στις Κουμαρές η μονή Γουβερνέτου ενοικίασε σε εταιρεία έκταση 2.500 στρεμμάτων για τη δημιουργία ενός ηλιοθερμικού πάρκου, γεγονός το οποίο βρίσκει αντίθετο τον Δήμο Ακρωτηρίου. Επιπλέον, οι δημοτικοί σύμβουλοι τονίζουν: «Τους θέλουμε μοναχούς και όχι “βατοπεδινούς κτηματομεσίτες”». Αυτή η αιχμή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η μονή πωλεί διάφορα οικόπεδα εκατοντάδων στρεμμάτων στην περιοχή των Στερνών.

Η Μάχη της Κρήτης

Μάχη της Κρήτης (στα γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάζεται η αντιστασιακή δράση ενάντια στη γερμανική εισβολή 1941 που έλαβε χώρα στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ, ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του πόλεμου.

Σήμερα, η Μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη κυρίως αεροπορική επιδρομή και η μεγαλύτερη στην ιστορία. Η μάχη θεωρείται, επίσης, πολύ σημαντική για τους Κρητικούς, λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς και το μεγάλο τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν στον πληθυσμό του νησιού.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ακρωτηρίου αναφέρεται ότι «με την 94/2010 απόφασή του ομόφωνα διαμαρτύρεται και καταδικάζει τη στάση των Μοναχών της Ι. Μ. Γουβερνέτου κατά την εκδήλωση για την 69η επέτειο του εορτασμού της Μάχης της Κρήτης. Κρίνει απαράδεκτη την απόφαση των Μοναχών να μην επιτρέψουν στους εκπροσώπους του Δήμου Ακρωτηρίου να ολοκληρώσουν την τιμητική εκδήλωση προς τους θυσιασθέντες προγόνους μας στον τόπο της θυσίας έξω από τη Μονή.

Είναι ένα στα τόσα, με τα οποία οι μοναχοί κατάφεραν να έρθουν σε αντίθεση με την κοινωνία του Ακρωτηρίου, που ζητά την απομάκρυνσή τους. Ο καθένας από εμάς αισθάνεται ότι είναι ανάγκη οι μοναχοί να περιορισθούν στα καθήκοντά τους και να πάψουν να αισθάνονται ότι είναι οι εκπρόσωποι του λαού που θα λύσουν και τα ενεργειακά προβλήματα της περιοχής γεμίζοντας με χρήμα τις τσέπες τους. Ο λαός μας λέει: “ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς”».

Ο δήμαρχος Ακρωτηρίου

Ο δήμαρχος Ακρωτηρίου, Μιχάλης Κυνηγός, είπε ότι, όταν οι εκπρόσωποι του Δήμου Ακρωτηρίου πήγαν έξω από τη μονή για την εκδήλωση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Μάχης της Κρήτης, οι μοναχοί αντέδρασαν. «Δεν ήθελαν να προσφέρουμε κέρασμα στον κόσμο. Προέκυψε ένταση και οξύτητα. Ήθελαν να μας υπαγορέψουν πώς και τι θα κάνουμε και να πάρουμε την άδειά τους. Και αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Να υπενθυμίσουμε ότι, στις 27 Μαΐου, κάτοικος του Ακρωτηρίου, σε επιστολή του απευθυνόμενος στη μονή, τόνισε ότι «η Μονή πωλεί διάφορα κτήματα στην περιοχή Στερνών, πρώτη προσφορά 750.000 ευρώ», ενώ «ζήτησαν οικόπεδο για σχολείο στις Στέρνες και δεν το παραχωρήσατε».

Τι απαντούν οι μοναχοί

Στις 3 Ιουνίου, ο ηγούμενος της μονής Γουβερνέτου, Ειρηναίος, απάντησε μεταξύ άλλων: «Εμείς είμαστε απλώς προσωρινοί διαχειριστές αυτής της περιουσίας και οι ενέργειες, καθώς και οι αποφάσεις μας, ελέγχονται, εγκρίνονται ή απορρίπτονται ανάλογα από τα Συμβούλια του ΟΔΜΠ και του ΚΕΣ, σύμφωνα πάντοτε με τους νόμους του Κράτους, αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης.

Δικαιολογούμε επίσης την απορία σας σχετικά με τις πωλήσεις στην περιοχή των Στερνών (απόφαση που είχε άλλωστε λάβει και το προηγούμενο Ηγουμενοσυμβούλιο), διότι, αν, έστω και μία φορά, μας επισκεπτόσασταν στα 5 χρόνια της παρουσίας μας στο Μοναστήρι, θα αντιλαμβανόσασταν σε ποια θλιβερή κατάσταση βρίσκεται το κτηριακό συγκρότημά του (κτίσμα του 1.500), καθώς και τα υπόλοιπα εξαρτήματα και μετόχια του (Κουμαρές, Καθολικό κ.τ.λ.).

Και η κατάσταση αυτή πιστεύουμε, πως συμφωνείτε, δεν τιμά μήτε τον πολιτισμό, μήτε το ήθος και την πίστη μας, πολύ δε περισσότερο τη μνήμη εκείνων, που τα έχτισαν με θυσίες και αίμα». Ακόμα ανέφερε: «Αυτό το παραμύθι περί Βατοπεδίου είναι καλό να σταματήσει επιτέλους. Αν θέλετε, μπορούμε να σας πάρουμε στο Άγιο Όρος, όπως και οποιοδήποτε άλλο συμπολίτη μας επιθυμεί, και να δείτε από κοντά, πού εγκαταβιώναμε και τι αφήσαμε.

Το κελί μας, αρχαίο μονύδριο, επ’ ονόματι του Αγίου Προκοπίου (κτίσμα του 11ου αιώνα) το διατηρούμε και το επισκεπτόμαστε συχνά και πάντοτε με διάφορους ανθρώπους, που έρχονται μαζί μας από τα Χανιά. Το πώς και το γιατί βρεθήκαμε εκεί για 3 χρόνια, μπορείτε να το πληροφορηθείτε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, με την ευλογία του οποίου, ως Μητροπολίτου τότε Κυδωνίας και Αποκορώνου, πήγαμε εκεί και αργότερα επιστρέψαμε στη Μητρόπολη στην οποία πάντοτε ανήκαμε ψυχή τε και σώματι. Δεν είμαστε εδώ πάντως χτεσινοί ούτε και ουρανοκατέβατοι επισκέπτες, όπως πολλοί σκοπίμως διέδωσαν και διαδίδουν».

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης