Μπορεί να γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου αλλά πολλές φορές ξεχνάμε να τιμήσουμε την 6η Απριλίου και την ηρωική αντίσταση των στρατιωτών μας στα 21 οχυρά της Μακεδονίας (κυρίως Ρούπελ, Ιστίμπεη, Μαλιάγκα, Λίσσε) που εκτείνονταν ως και τα βορειοανατολικά της Ξάνθης, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Η επίθεση των Γερμανών κατά των οχυρών της γραμμής Μεταξά άρχισε στις 05.15 τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941, ημέρα Κυριακή, με σφοδρό βομβαρδισμό του πυροβολικού με βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων. Από τις 06.00 και μετά αεροπλάνα κάθετης εφόρμησης (Στούκας), τα οποία ήταν αναπτυγμένα σε σχηματισμούς, έριχναν συνεχώς βόμβες κάτω από το τρομερό σφύριγμα των σειρήνων που καλούσαν τους στρατιώτες να προφυλαχτούν.

Τα γερμανικά στρατεύματα προσέβαλαν τις ελληνικές θέσεις στη Μακεδονία, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών και ελληνογιουγκοσλαβικών συνόρων. Ταυτόχρονα με την Ελλάδα η Χιτλερική Γερμανία επιτέθηκε με τρομακτική σφοδρότητα και στη Γιουγκοσλαβία.

Η γιουγκοσλαβική αντίσταση κατέρρευσε ταχύτατα και μεγάλα τμήματα του στρατού της γειτονικής χώρας υποχωρούσαν στο ελληνικό έδαφος. Αντίθετα, ο ελληνικός στρατός παρουσίαζε μια ανέλπιστη αντίσταση στα οχυρά απέναντι σ’ έναν εχθρό απείρως ισχυρότερο. Κι αυτή η αντίσταση αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι τόσο στο μέτωπο όσο και στην Αθήνα (και στους στρατιωτικούς και τους πολιτικούς κύκλους) ήταν φανερή μια διάθεση για γρήγορη συνθηκολόγηση και παράδοση της χώρας στους Γερμανούς εισβολείς.

Στις 8 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη και το Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας συνθηκολογεί.

Πολλές ελληνικές δυνάμεις οπισθοχωρούν, ωστόσο συνεχίζουν την αντίσταση κατά των γερμανικών δυνάμεων.

Η επιχείρηση «Μαρίτα»

Στις 6 Απριλίου, μόλις 15 λεπτά πριν ξεκινήσει η επιχείρηση «Μαρίτα» (κωδική ονομασία της ναζιστικής εισβολής στα ελληνικά εδάφη), ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Έρμπαχτ, επέδωσε διακοίνωση στον τότε πρωθυπουργό Α. Κορυζή, με την οποία η Γερμανία κήρυσσε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Σε αυτό το κείμενο αναπτύσσονταν οι λόγοι της γερμανικής στρατιωτικής επέμβασης.

Την ίδια ώρα, τη διακοίνωση παραλάμβανε και Έλληνας πρεσβευτής στο Βερολίνο, από εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ως κύρια αιτία για την εισβολή των στρατευμάτων της η ναζιστική Γερμανία προέβαλε την πρόσδεση της Ελλάδας στη Μ. Βρετανία.

Στις 20 Απριλίου, ο κύριος όγκος των ελληνικών στρατευμάτων, υπό την ηγεσία των στρατηγών Γ. Τσολάκογλου, Ε. Μπάκου και Λ. Δεμέστιχα, χωρίς να έχουν έγκριση από την τότε κυβέρνηση και τη στρατιωτική ηγεσία, υπογράφουν συνθηκολόγηση στους Γερμανούς.

Τμήμα του ελληνικού στρατού διαφεύγει νοτιότερα και μαζί με βρετανικά και νεοζηλανδικά στρατιωτικά σώματα αντιμετωπίζουν στις Θερμοπύλες τον γερμανικό στρατό, προσπαθώντας να επιβραδύνουν την προέλαση του. Ωστόσο, αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν προς την Πελοπόννησο απ’ όπου επιβιβάζονται για την Κρήτη. Οι γερμανικές δυνάμεις εισβάλουν στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1941.

Ακολουθεί η επιχείρηση «Ερμής», για τους Ναζί, στη 20 Μαΐου, γνωστή ως «Μάχη της Κρήτης».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης