Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε 50 σελίδες περιγράφεται από τους άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας η δράση του πολυπληθούς και πολυπλόκαμου παραϊατρικού κυκλώματος που «θησαύριζε» στις πλάτες καρκινοπαθών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διοικητικό σχήμα της οργάνωσης ήταν τετράγωνο και αποτελούνταν από τέσσερις πυρήνες, οι οποίοι συνεργάζονταν μεταξύ τους. Στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα από 30 άτομα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν 21 συλλήψεις. Τέσσερα από τα μέλη του κυκλώματος βρίσκονται από χθες στη φυλακή. 

Οι εγκέφαλοι και οι πυρήνες

Α’ Πυρήνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως ηγετικά στελέχη εμφανίζονται, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., ο 70χρονος Αιγύπτιος Deyab Hussein Mohammed Rabie, ο 64χρονος Μανώλης Βαρβέρης, διαχειριστής της φαρμακαποθήκης Farmilia A.E., καθώς και η 57χρονη Ιωάννα Ραντοπούλου, η οποία ήταν υπεύθυνη του φαρμακείου-«κόμβου» της οργάνωσης.

Ειδικότερα, ο Deyab Hussein Mohammed Rabie, ο οποίος αποτελεί την κεφαλή του Α’ πυρήνα της οργάνωσης, είναι αυτός ο οποίος καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη και είχε τη διεύθυνση του φαρμακείου μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν παράνομες τόσο εισαγωγές όσο και εξαγωγές ακριβών φαρμάκων, αφού οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και στελέχη του ΕΟΦ εντόπισαν σε σχετικά τιμολόγια σκευάσματα ξένης προέλευσης.

Ο Deyab ασχολούνταν με την έκδοση εικονικών τιμολογίων, καθόριζε τις τιμές «αγοράς» των φαρμάκων, ενώ διατηρούσε επαφές με φαρμακαποθήκες και νοσοκομεία του εξωτερικού, στα οποία πωλούσε τα φάρμακα που εξασφάλιζαν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ο Deyab έλειπε, τη διεύθυνση της οργάνωσης αναλάμβανε η Ιωάννα Ραντοπούλου, έτερο ηγετικό στέλεχος. Η Ραντοπούλου εντάσσεται και αυτή στον Α’ πυρήνα του κυκλώματος, δραστηριότητα του οποίου αποτελούσε κατά κύριο λόγο η εγχώρια διακίνηση των σκευασμάτων, η αποθήκευση και η εξαγωγή τους σε άλλες χώρες. Η 57χρονη συμμετείχε επίσης στη διεύθυνση του φαρμακείου-«κόμβου» παραδιακίνησης των φαρμάκων, ενώ, όπως προέκυψε από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, επικοινωνούσε με μέλη του Δ’ πυρήνα της οργάνωσης, τα οποία και την προμήθευαν με σκευάσματα.

Μάλιστα, η 57χρονη λειτουργούσε και αυτόνομα, χωρίς να ενημερώνει τον «Αιγύπτιο» Deyab, προβαίνοντας στις δικές της εξαγωγές. 

Τα φάρμακα που δεν μπορούσαν να πωληθούν διοχετεύονταν στον Β’ πυρήνα της συμμορίας και συγκεκριμένα στον Μανώλη Βαρβέρη, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, διατηρεί φαρμακαποθήκη.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση διαδραμάτιζε επίσης και η 32χρονη υπάλληλος του φαρμακείου της Καλλιθέας Σταυρούλα Καλαματιανού, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ασχολούνταν με τις διεκπεραιώσεις των κλαπέντων φαρμάκων, εκτελώντας παραγγελίες.

Β’ Πυρήνας

Η φαρμακαποθήκη, ο «μηχανόβιος» και οι «μεταφορείς»

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, στην κεφαλή του δεύτερου πυρήνα της οργάνωσης βρισκόταν ο Μανώλης Βαρβέρης, ο οποίος μέσω της φαρμακαποθήκης του διοχέτευε τα φάρμακα της συμμορίας στο εξωτερικό.

Για την παράνομη μεταφορά των σκευασμάτων στο εξωτερικό, ο Βαρβερής χρησιμοποιούσε αφενός τον «μηχανόβιο», ο οποίος και παρέδιδε κατά καιρούς φάρμακα στην υπεύθυνη του φαρμακείου Ι. Ραντοπούλου, καθώς και δύο αδέλφια, 28 και 31 ετών. Τα αδέλφια παραλάμβαναν τα φάρμακα και τα μετέφεραν σε εταιρεία ταχυμεταφορών, προκειμένου αυτά να «ταξιδέψουν» στο εξωτερικό.

Παράλληλα, φρόντιζαν να τα συσκευάσουν σε ειδικά ψυγεία πριν από τη μεταφορά, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, ο ένας εξ αυτών δωροδοκούσε και έναν υπάλληλο του αεροδρομίου, ώστε το «ταξίδι» να γίνεται εύκολο.

Η διαφορά των δύο αδελφών είναι ότι ο μεν πρώτος επικοινωνούσε συχνότερα με τον Α’ πυρήνα της ομάδας, ενώ ο δεύτερος με τον Β’.

Γ’ Πυρήνας

Οι… ποντικοί του «Λαϊκού»

Όσον αφορά στον Γ’ πυρήνα της οργάνωσης, αυτός ασχολούνταν με την υπεξαίρεση φαρμάκων από το νοσοκομείο «Λαϊκό». Πρωταγωνιστές ήταν ο συνταξιούχος νοσηλευτής Δημήτρης Λαγούδης και οι νοσηλεύτριες Κατερίνα Κατ. και Γεωργία Πατ.

Οι δύο γυναίκες, οι οποίες εργάζονταν στο νοσοκομείο, υπεξαιρούσαν τα φάρμακα και τα παρέδιδαν στον Λαγούδη, ο οποίος με τη σειρά του τα παρέδιδε στους επικεφαλής των Α’ και Β’ πυρήνων για την περαιτέρω διακίνηση, πώληση και εξαγωγή.

Δ’ Πυρήνας

Η δράστη των ιατρών του κυκλώματος

Βασικός ρόλος του Δ’ πυρήνα ήταν να προμηθεύει τα μέλη του Α’ με φαρμακευτικά σκευάσματα που αφαιρούνταν παράνομα από δημόσια νοσοκομεία, φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά, μέσω παράνομων συνταγογραφήσεων.

Στις «τάξεις» του βρίσκονταν ιατροί οι οποίοι συνέτασσαν ιατρικές πιστοποιήσεις ασφαλισμένων, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι πρόκειται για πάσχοντες από ογκολογικές ή άλλες σοβαρές παθήσεις.

Ως επικεφαλής του Δ’ πυρήνα εμφανίζεται ο Αιγύπτιος Moussa Salem, ο οποίος προμηθευόταν βιβλιάρια ασθενών, μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν οι ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, ενώ «συνεργάτες» του ήταν ο 61χρονος ιατρός Λάζαρος Παπ. και ο 59χρονος ιατρός Παναγιώτης Κ., οι οποίοι και προέβαιναν στις πιστοποιήσεις αυτές.

Ο Moussa αποτελούσε σύνδεσμο μεταξύ των πυρήνων, αφού γνώριζε και επικοινωνούσε με τους επικεφαλής αυτών. Ειδικότερα, παραλάμβανε τα σκευάσματα που προέκυπταν από τις παράνομες συνταγογραφήσεις και τα παρέδιδε είτε στον Deyab είτε στον Βαρβέρη για τα… περαιτέρω. Παράλληλα, φρόντιζε για τη «στρατολόγηση» και άλλων μελών-ιατρών στο κύκλωμα.

Τα κέρδη της οργάνωσης και η ζημιά του Δημοσίου

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι από το 2013 έως το 2016 εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα την Αίγυπτο, προς το φαρμακείο-«κόμβο», συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό, που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της οργάνωσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατώτερη φαρμακευτική τιμή των εν λόγω σκευασμάτων, ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στα 13.690.376 ευρώ.

Τους «πρόδωσε» η Lunapharm

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017, όταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για τον έλεγχο που έκανε σε φαρμακείο ενός ηλικιωμένου στην Καλλιθέα. Είχε προηγηθεί έλεγχος από τις γερμανικές Αρχές στη φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας.

Οι ελεγκτές είχαν διαπιστώσει ότι η φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από το φαρμακείο της Καλλιθέας. Τα σκευάσματα ήταν με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας, ενώ η LUNAPHARM δεν διέθετε τα αντίστοιχα τιμολόγια.

Στους Γερμανούς αστυνομικούς επεδείχθη μεταφρασμένη άδεια του φαρμακείου της Καλλιθέας, όπου στην αγγλική μετάφραση υπήρχε προσθήκη της δυνατότητας χονδρικής πώλησης, η οποία δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο. Μετά την ερώτηση των Γερμανών, ο ΕΟΦ έκανε έλεγχο στο φαρμακείο παρουσία της 57χρονης φαρμακοποιού, αντικαταστάτριας του ηλικιωμένου ιδιοκτήτη, στο οποίο βρέθηκαν κενές συσκευασίες-χαρτόκουτα, με επισήμανση της φαρμακαποθήκης LUNAPHARM Γερμανίας.

Από τα παραστατικά που προσκόμισε ο λογιστής του φαρμακείου προέκυπτε ότι αυτό εισήγαγε νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους από την αιγυπτιακή εταιρεία «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH DEUTSCHLAND, AGYPTISCHE, NIEDERLASSUNG» με έδρα το Κάιρο Αιγύπτου, τα οποία εν συνεχεία εξήγαγε στις εταιρείες «LUNAPHARM LTD» και «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD» με έδρα τη Γερμανία.

Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΦ και την ενημέρωση που είχαν από τις γερμανικές Αρχές, η εταιρεία «LUNAPHARM LTD» διαθέτει άδεια χονδρικής πώλησης ως φαρμακαποθήκη στη Γερμανία, όχι όμως και η εταιρεία «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD». Ως διαχειριστής και των δύο εταιρειών εμφανίζεται ο 71χρονος «Αιγύπτιος», όπως και της «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH» στην Αίγυπτο.

Από έγγραφο της Interpol προκύπτει ότι ο 70χρονος ήταν διευθυντής της εταιρείας «Printemps Hospitals Supplies GmbH» στη Λιμβουργία Ολλανδίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων την 13-12-2010 και της εταιρείας «Printemps Hospital Supplies» στο Όφενμπαχ Γερμανίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων την 13-01-2005. Στο ίδιο έγγραφο της Interpol αναφέρεται επίσης ότι ο «Αιγύπτιος» έχει εμπλακεί σε παραβάσεις σχετικά με εμπόριο μη εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων, πλαστογραφία, απειλές, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και απάτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης