«Κλειδί» για την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου σε ισόβια κάθειρξη για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των 18 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου αποτελεί ο ακριβής χρόνος δράσης του πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος επίσης καταδικάστηκε σε ισόβια.

Στην απόφαση των 2.520 σελίδων του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών, σε κορυφαίο θέμα αναδεικνύεται η άποψη ότι ο Σαξώνης δεν υπεξαιρούσε πριν από το 1999, δηλαδή πριν να αναλάβει η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, καταρρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και ειδικά του πρώην δημάρχου, αλλά και το αρχικό κατηγορητήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σκεπτικό ενοχής των 280 σελίδων, που περιλαμβάνεται στην απόφαση του δικαστηρίου, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη συγκεκριμένη θέση του δικαστηρίου και μάλιστα αναφέρεται ότι «έγιναν κατασκευές» πλαστών διπλοτύπων, προκειμένου να εμφανιστεί ότι ο πρώην ταμίας υπεξαιρούσε και πριν από τη θητεία Παπαγεωργόπουλου. Αυτό, άλλωστε, εξακολουθεί να υποστηρίζει και στην τελευταία του επιστολή μέσα από τη φυλακή ο πρώην δήμαρχος, επιμένοντας ότι και στην απόφαση που δημοσιεύτηκε αναφέρεται ως χρόνος έναρξης της υπεξαίρεσης Σαξώνη το 1998, δηλαδή όταν ο ίδιος ήταν ακόμη βουλευτής. Στην επιστολή του παραθέτει -ως τεκμήρια- τις μετρήσεις της επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, οι οποίες όμως, ως προς το σκέλος αυτό, απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.

Αντίθετα με όσα υποστηρίζει ο πρώην δήμαρχος, στο σκεπτικό είναι σαφές ότι η καταδικαστική απόφαση στηρίζεται στη θέση ότι δεν έγινε υπεξαίρεση από τον Σαξώνη πριν από το 1999, όπως υποστήριζε και ο ίδιος στη δίκη. «Θα ήταν εύλογο να συμπεράνει κάποιος ότι ο Π. Σαξώνης υπεξαιρούσε κατά καιρούς διάφορα ποσά και πριν από το 1999, που είναι η κρίσιμη χρονική αφετηρία της δημαρχίας Βασιλείου Παπαγεωργόπουλου. Μία τέτοια δραστηριότητα θα άφηνε οπωσδήποτε πίσω της τα ίχνη συγκάλυψής της, δηλαδή τα πλαστά παραστατικά των δήθεν πληρωμών του διαχειριστή» αναφέρεται στην επίμαχη παράγραφο της δικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και την έκθεση Τσεμπερά, ο πρώην ταμίας κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση 172.000 ευρώ το 1998. Η κατηγορία στηρίχθηκε σε δύο πλαστά διπλότυπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Τα νοθευμένα παραστατικά δεν δέχθηκε το δικαστήριο ότι προέρχονται από τον Σαξώνη, καθώς τονίζεται στην απόφαση ότι δεν καταχωρήθηκαν σε κανένα από τα βιβλία του, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα πλαστά που χρησιμοποίησε, για να υπεξαιρέσει συνολικά 18 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, το δικαστήριο προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, αναφέροντας ότι τα συγκεκριμένα πλαστά κατασκευάστηκαν στη συνέχεια, προκειμένου να καταδείξουν ότι ο Σαξώνης δρούσε και πριν από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πιθανότερο είναι ότι τα δύο αυτά διπλότυπα “δημιουργήθηκαν” και εισήχθησαν στον φάκελο κρατήσεων του Π. Σαξώνη μετά την ανακάλυψη του σκανδάλου το 2008 από κάποιον συγκατηγορούμενο του Π. Σαξώνη, που είχε τότε πρόσβαση στα αρχεία του δήμου, για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο τελευταίος διέπραττε υπεξαιρέσεις και πριν από το έτος 1999» τονίζεται στην απόφαση. Το ίδιο πλαστές χαρακτηρίζονται και τρεις προσωρινές δηλώσεις που σχεδόν ταυτίζονται με το συγκεκριμένο ποσό που εμφανίστηκε να υπεξαιρεί ο Σαξώνης το 2008. Για την πλαστογράφησή τους το δικαστήριο χαρακτηρίζει «ύποπτο» τον πρώην διευθυντή της Ταμειακής Γιώργο Γκαϊδατζή, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων στη δίκη. Μάλιστα, σύμφωνα με το σκεπτικό, οι δικαστές αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα παραστατικά, για να μην εντοπιστούν, έχουν σφραγιστεί αλλεπάλληλες φορές, «με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συναχθεί από τα προσκομιζόμενα φωτοτυπικά αντίγραφα η αρχική μορφή του “πλαστού”. Αν δεν είχαν γίνει επεμβάσεις, θα πρέπει να υπήρχε μία σφραγίδα», όπως αναφέρεται στην απόφαση.

«Η εγκληματική δραστηριότητα του Π. Σαξώνη άρχισε τους πρώτους μήνες του έτους 1999. Λίγο ενωρίτερα (την 1.1.1999) είχε προηγηθεί η ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου και του γενικού γραμματέα από τους κατηγορούμενους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Μιχάλη Λεμούσια» ξεκαθαρίζει η απόφαση.

Πηγή: Εφ. Μακεδονία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης