Μετά την αποκάλυψη των δύο Καρυάτιδων, οι οποίες βρίσκονται στην είσοδο του δεύτερου θαλάμου, οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν με προσεκτικές κινήσεις την απομάκρυνση των χωμάτων στον τρίτο θάλαμο του τύμβου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, θα γίνει προσπάθεια από την ανασκαφική ομάδα να εισέλθει και σε έναν τέταρτο χώρο που φαίνεται πως υπάρχει μετά τον τρίτο θάλαμο. Αν και δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί αν ο νέος αυτός χώρος είναι σταθερός (δεν χρειάζεται δηλαδή τεχνική υποστήριξη), είναι πολύ πιθανό να δώσει περισσότερα στοιχεία για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Οι εντυπωσιακές πτυχώσεις των Καρυάτιδων και η λεπτομέρεια στην απόδοση των χαρακτηριστικών τόσο στο σώμα όσο και στα ενδύματα των αγαλμάτων έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό της αρχαιολογικής κοινότητας. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι ενδείξεις πως πίσω από τον προστατευτικό τοίχο του τρίτου θαλάμου ενδεχομένως να υπάρχει και μια τέταρτη αίθουσα. Εδώ και αρκετές ημέρες ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα μέτρα αντιστήριξης του ταφικού οικοδομήματος τόσο για την ασφάλεια των αρχαιολόγων όσο και για την αποτροπή πρόκλησης καταστροφών στα αντικείμενα που βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

«Με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27 μ. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

»Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33 μ. και πλάτους 0,68 μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30 μ. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν, δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες.

» Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους. Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Έτσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ., στο βόρειο τοίχο του.

» Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C. Οι παραπάνω συνθήκες του μικροκλίματος του τρίτου χώρου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.

» Η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης-υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες , οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Αποφασίστηκε από τη διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.

» Θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στον δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά την απομάκρυνση της επίχωσής του.

» Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο. Απομάκρυνση χώματος, κατά 1 μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσής του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.

» Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν, δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης. Είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.

» Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο. Πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για τη διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών».

Φούντωσαν πάλι τα σενάρια για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Όπως είναι φυσικό, όσο περνούν οι μέρες και οι ανακοινώσεις δεν δείχνουν τον ένοικο ή τους ενοίκους του ταφικού μνημείου, τα σενάρια για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου δίνουν και παίρνουν ξανά. Υπενθυμίζεται πως το ίδιο είχε γίνει και τον Αύγουστο, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες με τις ακέφαλες Σφίγγες. Την ίδια χρονική περίοδο ο συγγραφέας Σαράντος Καργάκος σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει πως είναι πεπεισμένος ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται ο τάφος του Έλληνα στρατηλάτη. Ωστόσο, διακεκριμένοι αρχαιολόγοι και ιστορικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό τον διέψευσαν.

Ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε για δεύτερη φορά στο zougla.gr για τα σενάρια περί πιθανής ανακάλυψης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη. Όπως δήλωσε: «Το ίδιο το μνημείο θα δείξει ποιος είναι ο ένοικος του τάφου, που προφανώς θα είναι αντίστοιχος του μεγαλείου του ταφικού μνημείου. Όσον αφορά στα σενάρια για τον Μέγα Αλέξανδρο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για την ταφή του στην Αμφίπολη».

Δείτε την πρώτη εκπομπή «Τα μυστικά της Αμφίπολης» που μεταδόθηκε από το Zougla TV

Χ.Τζάλας: «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι στην Αμφίπολη δεν βρίσκεται ο Mέγας Αλέξανδρος»  

Διαβάστε τις συνεντεύξεις που έδωσαν στο zougla.gr διεθνούς φήμης Ιταλοί αρχαιολόγοι:

“Ο στρατηλάτης δεν ετάφη στην Αμφίπολη”

Προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο

“Οι Καρυάτιδες περιπλέκουν το μυστήριο”

O Εμανουέλε Γκρέκο καταρρίπτει τους μύθους

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης –  Μάριος Βελέντζας