Άριστής ποιότητας είναι και φέτος το μεσσηνιακό λάδι, και ιδιαίτερα αυτό της κορωνέικης  ποικιλίας, σύμφωνα με μελέτη ομάδας γευσιγνωσίας του ΤΕΙ Καλαμάτας. «Η γενική εικόνα είναι ότι η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος, χαρακτηρίζεται από ελαιόλαδα άριστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, αντιπροσωπευτικών της κορωνέικης ποικιλίας και χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή» αναφέρεται στην έκθεση των γευσιγνωστών , μετά από τέστ που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες.

Η δοκιμή, καταγραφή και αξιολόγηση έγινε σε δείγματα από διαφορετικές περιοχές του νομού. Τα μέλη της ομάδας εξέτασαν το φρουτώδες άρωμα κάθε λαδιού, την πικράδα και την πικάντικη γεύση του και το βαθμολόγησαν ανάλογα.

Σύμφωνα με άρθρο του tharrosnews.gr , η ομάδα γευσιγνωσίας του ΤΕΙ Καλαμάτας αξιολόγησε 6 δείγματα ελαιολάδου της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Τα δείγματα ήταν ενδεικτικά και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι εκφράζουν τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του συνόλου της παραγωγής της κάθε περιοχής.

Τα δείγματα ελαιολάδου όλων των περιοχών προέρχονταν από δένδρα της ποικιλίας κορωνέικη, με εξαίρεση αυτό της Πύλου που προερχόταν από δένδρα της ποικιλίας μαυρολιά, και αξιολογήθηκαν σε μια κλίμακα από 0 έως 10. Ο πρώτος βαυμός δείχνει το πόσο φρουτώδες είναι το άρωμα κάθε λαδιού, ο δεύτερος την πικράδα του και ο τρίτος την πικάντικη γεύση του. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν:

Καλαμάτα: 3,9- 2,3 -3,8

Μάνη – Δολοί: 4,2- 3,6- 5,1

Σταυροπήγιο: 3,9- 3,9 -4,8

Αρφαρών: 5,3- 3,3- 4,9

Ανάληψης: 2,4 -2,2 -3,4

Γαργαλιάνων: 4,2- 2,7- 4,6

Πύλου – Ρωμανού: 2,4- 0,3- 2,0.