Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής» και οι δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη, για έξαρση και εξάπλωση της ελονοσίας σε συγκεκριμένους Δήμους της Ελλάδας αναστάτωσαν πολύ κόσμο, χωρίς όμως να φαίνεται πως συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.
Ο Δήμος Θηβαίων, που σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν σε «καραντίνα», εξέδωσε ανακοίνωση για τον καθησυχασμό των πολιτών και την αποκατάσταση της αλήθειας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ο Δήμος Θηβαίων, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» με τίτλο «Σε καραντίνα 12 δήμοι, λόγω ελονοσίας», το οποίο αναφέρει και την περιοχή του Δήμου μας ως «επηρεαζόμενη» από ελονοσία, που έχει τεθεί σε περιορισμό σχετικά με την αιμοδοσία, γνωρίζει τα ακόλουθα προς καθησυχασμό των δημοτών:
Το φαινόμενο επανεμφάνισης της ελονοσίας στη χώρα μας παρακολουθείται επιμελώς τουλάχιστον από το 2009 από ειδικά τμήματα του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το 2015 καταγράφηκε στην Αλβανία περιστατικό ελονοσίας, που αφορούσε ξένο υπήκοο, ο οποίος το 2014 διέμενε και εργαζόταν για ένα μικρό διάστημα σε ποιμνιοστάσιο στην περιοχή της Παραλίμνης (Τ.Κ. Λουκισίων), διοικητικών ορίων του Δήμου Χαλκιδέων. Λόγω της ομορότητας ( η Τ.Κ. Λουκισίων Δ. Χαλκιδέων συνορεύει με την Τ.Κ. Μουρικίου Δ. Θηβαίων) κατεγράφη και στο Δήμο μας. Μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος ενημέρωσης της βάσης δεδομένων για την ελονοσία, ενημερώθηκαν το ΚΕΕΛΠΝΟ και οι Δ/νσεις Υγείας των Π.Ε. Εύβοιας και Βοιωτίας τον Αύγουστο του 2015.
Δεν γνωρίζουμε αν ο εν λόγω ασθενής νοσούσε όσο διέμενε στη χώρα μας και στην περιοχή ή νόσησε μετά την αποχώρησή του. Οπότε το δημοσίευμα, σε ότι αφορά το Δήμο Θηβαίων, δεν αναφέρεται σε κάτι καινούριο αλλά σε περιστατικό του 2015, που είναι γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας.
Από τους όρους και τα μέτρα που λαμβάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, κάθε περιοχή στην οποία καταγράφεται κρούσμα ελονοσίας -ακόμα και ύποπτο – χαρακτηρίζεται «επηρεαζόμενη», για προληπτικούς λόγους, από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα της «καραντίνας», με έγγραφο των αρμοδίων υπηρεσιών (Υπουργείο Υγείας – ΚΕΕΛΠΝΟ) τέθηκαν αρχικά περιοριστικοί όροι (καραντίνα) σε ότι αφορά την αιμοδοσία στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την ασφάλεια του αίματος, οι οποίοι άρθηκαν με νέο έγγραφο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από τότε έως και σήμερα καμία αλλαγή δεν έχει επέλθει στη διαδικασία αιμοδοσίας και διατηρείται καθεστώς επιφυλακής και όχι καραντίνας, συγκεκριμένα για την Τ.Κ. Μουρικίου (Μουρίκι-Πλατανάκι) και όχι για όλο το Δήμο Θηβαίων. Επιφυλακή σημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αιμοδοσίας, σημειώνεται η περιοχή προέλευσης του αιμοδότη και δείγματα αίματος αποστέλλονται αυθημερόν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα, πριν αυτό δοθεί για μετάγγιση .
Ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με την εφαρμογή της μεθόδου καταπολέμησης της προνυμφοκτονίας στο αστικό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν :
• Xαρτογραφηθεί οι αστικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και φρεατίων ομβρίων
• Συνταχθεί χάρτες επικινδυνότητας
• Διενεργηθεί ψεκασμοί από εδάφους σε αστικά κανάλια, φρεάτια, βόθρους, στέρνες κτλ
Όταν η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Θηβαίων ενημερώθηκε τον Αύγουστο του 2015 για το περιστατικό, ο Δήμος ήταν ήδη έτοιμος, έχοντας προβεί στις ανωτέρω ενέργειες αλλά και στις ακόλουθες που αφορούσαν :
• Συναντήσεις με τον υπεύθυνο και συντονιστή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντά Παναγιώτη για πλήρη ενημέρωση και προγραμματισμό των κινήσεών μας. Επιστημονικός Υπεύθυνος για το Δήμο Θηβαίων, που μετέχει σε όλες τις συναντήσεις, έχει οριστεί ο Ιατρός και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καμούτσης Αναστάσιος.
• Ημερίδα στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, τον Μάρτιο του 2015, όπου παρουσία του υπεύθυνου Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Μπακομήτρου έγινε ενημέρωση όλων των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, παρουσία του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπύρου Νικολάου.
• Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για προστασία από τα κουνούπια σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου και έκδοση δελτίων τύπου προς ενημέρωση των δημοτών.
Η ενημερωτική καμπάνια πραγματοποιήθηκε και στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Θηβαίων και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2016. Παράλληλα έγινε ενημέρωση στους εκπροσώπους των μεταναστών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΕΜ, όπου τους δόθηκαν πολύγλωσσα φυλλάδια για την ελονοσία και τα μέτρα προστασίας από κουνούπια.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Θηβαίων έχει επίσης συνάψει σύμβαση με την εταιρεία «Βιοεφαρμογές ΕΠΕ», προκειμένου να ενεργεί αυτόνομα ως προς την καταγραφή οποιουδήποτε ύποπτου κρούσματος και την ανάλυση επιδημιολογικών στοιχείων που αφορά το Δήμο μας. Η εν λόγω συνεργασία λειτουργεί συμπληρωματικά στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος ελονοσίας σε 12 περιοχές