Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Την γραφειοκρατία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των κοινωνικών υπηρεσιών γνώρισε μία οικογένεια από την Συρία, με την Εισαγγελία Ανηλίκων να αποφασίζει να πάρει τα τέσσερα παιδιά από τους γονείς, χωρίζοντας την οικογένεια αλλά και τα ίδια τα αδερφάκια, μεταφέροντας τα σε διαφορετικά ιδρύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οικογενειακό δράμα εκτυλίσσεται από τον προηγούμενο Οκτώβριο, όταν μετά από έκθεση των κοινωνικών υπηρεσιών αποφασίστηκε η απομάκρυνση των τεσσάρων παιδιών ηλικίας 5 έως 8 ετών από τους γονείς.

Κοινωνικοί λειτουργοί είχαν επισκεφτεί το ιδιόκτητο σπίτι της οικογένειας δύο φορές. Τον Απρίλιο του 2022 είχαν βρει μόνα τους τα τέσσερα παιδιά, καθώς ο πατέρας ήταν στη δουλειά του και η μητέρα τους τα είχε εγκαταλείψει…

Ακολούθησε δεύτερη επίσκεψη στο σπίτι τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά την οποία ήταν παρόντα τα παιδιά και η μητέρα τους, η οποία είχε επιστρέψει στην οικογενειακή στέγη, μετά από συμφωνία με τον εν διαστάσει σύζυγό της να τα φροντίζει τις ώρες που αυτός εργαζόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις κοινωνικές λειτουργούς, η εικόνα των παιδιών είχε ανησυχητικά στοιχεία παραμέλησης, ενώ δεν φορούσαν τον κατάλληλο ρουχισμό για την εποχή. Η συμπεριφορά των παιδιών ήταν βίαιη, με έκδηλα τα συναισθήματα θυμού, φόβου και ντροπής.

Η παραμέληση των παιδιών φάνηκε και από την επικοινωνία που είχαν με τους υπεύθυνους του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου που πήγαιναν τα παιδιά.

Για τους παραπάνω λόγους τα παιδιά απομακρύνθηκαν από τους γονείς τους τον περασμένο Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χειρότερο είναι πως χώρισαν τα τέσσερα αδερφάκια ανά δύο σε δύο ξεχωριστά ιδρύματα στην Κρήτη, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να έχουν επαφή μεταξύ τους, αλλά και με τους γονείς τους που μένουν στην Αθήνα…

Ο πατέρας των παιδιών μένει μόνιμα στην Ελλάδα από το 1996, εργαζόμενος ως τορναδόρος σε επιχείρηση στον Πειραιά. Μάλιστα απέκτησε και δικό του σπίτι.

Εκτός από τα τέσσερα παιδιά, έχει ακόμα δύο που έχουν ενηλικιωθεί από τον πρώτο του γάμο, τα οποία είναι στη Συρία όπου πήγαινε να τα έβλεπε.

Μετά τον χωρισμό του από την πρώτη του γυναίκα, και την έναρξη του πολέμου στην πατρίδα του, γνώρισε τη δεύτερη γυναίκα του που πέθανε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, ενώ ακολούθησε ο τρίτος γάμος με τη μητέρα των τεσσάρων μικρών παιδιών. Την παντρεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια το ζευγάρι ήρθε μόνιμα στην Ελλάδα.

Όμως είναι πλέον σε διάσταση λόγω εξωσυζυγικών σχέσεων του άντρα, όπως υποστήριξε η μητέρα των παιδιών στους κοινωνικούς λειτουργούς.

Δύο μήνες μετά την απομάκρυνση των παιδιών, ο πατέρας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας εκ νέου την επιμέλεια των παιδιών του, καθώς κατά την γνώμη του έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους αφαιρέθηκε η επιμέλεια.

Όπως υποστηρίζει, η κακή εικόνα που παρουσίαζαν τα παιδιά, οφειλόταν στο γεγονός ότι κατά το επίδικο διάστημα που έγινε η αυτοψία στο σπίτι της οικογένειας, ήταν υπό μετακόμιση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο δικηγόρος του Γιάννης Μπουρίθης είχε υποβάλει αίτηση στην Εισαγγελία Ανηλίκων για ανάκληση της απόφασης, ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν στους γονείς τους.

Στη συνέχεια υπάλληλος τον ενημέρωσε προφορικά λανθασμένα στις 29-12-2022 ότι είχε εκδοθεί διάταξη για ανάληψη των παιδιών από τον πατέρα. Τέτοια απόφαση δεν είχε ληφθεί.

Τελικά τον ενημέρωσαν και πάλι προφορικά στις 11-1-2023 ότι η αίτηση ήταν πρώιμη.

Την 1η Φεβρουαρίου 2023 ο δικηγόρος υπέβαλε νέα αίτηση με την οποία ζητά από την Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών να επιστρέψουν τα παιδιά στον πατέρα τους.

Από εκείνη τη μέρα δεν έχουν πάει κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου Αθηναίων για να ελέγξουν εκ νέου το οικογενειακό περιβάλλον.

Λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τα παιδιά παραμένουν εδώ και πέντε μήνες μακριά από τον πατέρα τους, αν και αυτός καταβάλει προσπάθεια να ξανασμίξει μαζί τους.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στη “Ζούγκλα”, ο δικηγόρος του Σύρου πατέρα, Γιάννης Μπουρίθης, είναι επιθυμία και των τεσσάρων παιδιών να επιστρέψουν στον πατέρα τους.

«Αναμένουμε και ευελπιστούμε στην άμεση επίλυση του θέματος από την Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών προκειμένου να επιστρέψουν τα τέσσερα ανήλικα τέκνα στον πατέρα τους και στην οικογένεια τους.

Το γεγονός ότι η στέγη στην οποία διαμένουν είναι μικρή δεν αποτελεί προϋπόθεση για την απομάκρυνση τους από αυτή καθώς οι επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία είναι σοβαρότατες και μη αναστρέψιμες.

Η επιθυμία των τέκνων είναι η επιστροφή τους στον πατέρα τους και αναμένουμε την έκδοση της σχετικής διάταξης χωρίς άλλες κωλυσιεργίες», δήλωσε ο δικηγόρος του πατέρα στη “Ζούγκλα”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης