SOS εκπέμπουν οι παραγωγοί δημητριακών στον Νομό Λάρισας, καθώς λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών υπάρχει ο κίνδυνος αρκετά στρέμματα σιτηρών που δεν ποτίστηκαν – για διάφορους λόγους – να στεγνώσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποσότητα και την ποιότητά τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο δεκαήμερο στον θεσσαλικό κάμπο, σε συνδυασμό με την ανομβρία (έχει να βρέξει από τέλος Μαρτίου), προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στα σιτηρά, αλλά και στα κριθάρια, με τους παραγωγούς να ζητούν την παρέμβαση των αρμοδίων και να ρωτούν τους γεωπόνους αν προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ αποζημίωση στις ξηρικές καλλιέργειες από θερμοπληξία (η αναφορά του Κανονισμού είναι για ακραία καιρικά φαινόμενα, ουσιαστικά χαλάζι κ.λπ.). Αν χρειαστεί, οι διαδικασίες που θα ξεκινήσουν θα αφορούν στα ΠΣΕΑ, με το αιτιολογικό της μειωμένης παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν σκεφτεί κάποιος ότι φέτος αρκετοί παραγωγοί στον νομό και τον θεσσαλικό κάμπο στράφηκαν στα δημητριακά λόγω των καλών τιμών (υπολογίζεται μια αύξηση 30% στα καλλιεργούμενα στρέμματα), τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος στον πρωτογενή τομέα. «Φωτιά» έχουν πάρει αυτές τις μέρες τα αντλητικά συγκροτήματα του ΤΟΕΒ Πηνειού, καθώς οι ταμιευτήρες καλούνται να δουλέψουν στο φουλ, παίρνοντας νερό από τον Πηνειό ποταμό, για να καλυφθεί η ανομβρία, ενώ για ακόμη μία φορά ξέσπασε διαμάχη μεταξύ αγροτών-ΤΟΕΒ Πηνειού και Περιφέρειας αναφορικά με τη λίμνη Κάρλα και τα αντανακλαστικά της ΕΥΔΕ Κάρλας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές του πρώην Δήμου Νίκαιας και κυρίως σε εκτάσεις που δεν συνορεύουν με ταμιευτήρες ή ο αγρότης προσπαθώντας να μειώσει το κόστος παραγωγής δεν «χτυπά» μεγάλες γεωτρήσεις. Σύμφωνα με γεωπόνους του νομού, κάποιοι παραγωγοί θα αναγκαστούν να αλωνίσουν τα κριθάρια πρώιμα, για να προλάβουν τη ζημιά (συνήθως αλωνίζονταν τέλος Μαΐου).

Όσον αφορά στα σιτηρά, αυτές τις μέρες βρίσκονται στην ανθοφορία, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν όσα βρίσκονται σε υψώματα. Αυτά που ξεστάχυασαν (στέγνωσαν) αναγκαστικά δεν θα πάνε στην παραγωγή, αλλά στην κτηνοτροφία (σανό).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόβλημα εμφανίζουν κι άλλες εαρινές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, αλλά και οι βαμβακοφυτείες, αφού η ξηρασία των προηγούμενων ημερών σκλήρυνε αρκετά το έδαφος και, όπου δεν έπεσε νερό, η σπορά έγινε επιφανειακά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις αντοχές του σπόρου στις φυτοπαθογένειες.

«Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχουν ενημερωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ, ενώ ως Περιφέρεια αμέσως μετά το Πάσχα θα προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες» δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας για αγροτικά ζητήματα, Χρήστος Σιδερόπουλος.
».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης