Εκείνο το Σάββατο 4 Νοέμβρη του 2000 έμελλε να είναι η μακρύτερη και σκληρότερη ημέρα στη ζωή του Χρήστου Κεντήρα. Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, θα έκανε δύο φόνους, θα απήγαγε 35 ανθρώπους, θα έκανε μια εμφάνιση μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης και θα αυτοκτονούσε.

Ο 48χρονος φανοποιός Χρήστος Κεντήρας από τον Πόρο, ήταν καιρός που υποψιαζόταν πως η γυναίκα του τον απατούσε με τον φίλο του Σταμάτη Τακτικό, αγρότη 44 ετών. Επίσης πίστευε πως η πεθερά του, η 77χρονη Γεωργία Σπύρου, όχι μόνο γνώριζε για την σχέση της κόρης της με τον Τακτικό, αλλά και την ενθάρρυνε.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου 4 Νοέμβρη του 2000, ο Κεντήρας πήγε στο σπίτι της πεθεράς του στην Τακτικούπολη, λίγο έξω από τον Γαλατά Τροιζηνίας, και δολοφόνησε με πυροβόλο όπλο, μια καραμπίνα, την 77χρονη. Αμέσως μετά μπήκε στην πόλη του Γαλατά, πήγε στο σπίτι του Τακτικού και σκότωσε κι αυτόν με τον ίδιο τρόπο. Ο Κεντήρας παρουσίαζε, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, έντονα ψυχολογικά προβλήματα και μάλιστα φέρεται να ζητούσε από συγχωριανούς του να τον αποκαλούν «παράξενο».

Συνειδητοποιώντας τις πράξεις του, πανικοβάλλεται, μπαίνει στο αυτοκίνητό του και τρέπεται σε φυγή, κατευθυνόμενος προς την Νέα Επίδαυρο. Σε κατάσταση αμόκ, έκαψε το αυτοκίνητό του, ένα λευκό «Άλφα Ρομέο» χωρίς πινακίδες, έξω από τη Μονή Αγνούντος και γύρω στις 10.15 μ.μ. σταμάτησε με την απειλή καραμπίνας το λεωφορείο της εταιρείας Panolympia Express με 33 Ιάπωνες τουρίστες, τον 35χρονο Έλληνα ξεναγό Α. Αλεξίου και τον 42χρονο οδηγό Γ. Τσάκωνα. Το γκρουπ των Ιαπώνων τουριστών είχε έλθει μετά από περιοδεία στην Ευρώπη την προηγούμενη Πέμπτη στη χώρα μας και είχε ξεκινήσει για τριήμερη εκδρομή στην Αργολίδα, στους Δελφούς και στην Καλαμπάκα. Απειλώντας τον οδηγό με το όπλο του, τον αναγκάζει να ξεκινήσει το ταξίδι προς το πουθενά, καθώς ο Κεντήρας δεν έχει στο μυαλό του κάποιον συγκεκριμένο προορισμό.

Η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνεται άμεσα και κινητοποιείται. Σε λίγα λεπτά το λεωφορείο είναι περικυκλωμένο από περιπολικά, που κινούνται μαζί με το λεωφορείο, αποκόβοντάς το από τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται στον δρόμο. Από το χωριό Καλπάκι, όπου ευρίσκετο στα πλαίσια της περιοδείας του στην Ήπειρο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η απαγωγή των τουριστών είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα λυπηρό. Οφείλεται σε έναν άνθρωπο σαφώς ψυχοπαθή. Η Αστυνομία έχει εμπειρία για τον χειρισμό τέτοιων καταστάσεων. Έχω δώσει και εγώ τις κατάλληλες εντολές. Προσπάθεια όλων μας είναι να διασωθεί η ζωή των ομήρων και να κλείσουμε την υπόθεση με το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι ενέργειες της Αστυνομίας θα είναι θετικές και σύντομες».

Η ΕΛ.ΑΣ. υπό την καθοδήγηση του ψυχολόγου και ειδικού διαπραγματευτή κ. Γιαπιτζόγλου εφάρμοζε την κλασική τακτική για την εξάντληση του απαγωγέα και την ανεύρεση χρονικών περιθωρίων για διαπραγματεύσεις μαζί του ή ακόμη και για επιτυχημένη αστυνομική επέμβαση προκειμένου να αποφευχθεί μια σπασμωδική αντίδρασή του που μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία. Οι ειδικοί διαπραγματευτές διατηρούσαν διαρκή επικοινωνία μέσω του κινητού τηλεφώνου του με τον απαγωγέα φροντίζοντας να βάλουν «φραγή» στις άλλες εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις ώστε να μην έχει επικοινωνία με ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως έπραξε τις πρώτες ώρες της πειρατείας. Ο Κεντήρας ζήτησε να επικοινωνήσει με αστυνομικό από τον σταθμό αστυνομίας του Γαλατά Τροιζηνίας, ενώ προσπάθειες να τον πείσουν να παραδοθεί κατέβαλαν, χωρίς αποτέλεσμα, η σύζυγός του και η μητέρα του, που διαμένουν στη Νίκαια.

Το λεωφορείο κατευθύνθηκε αρχικώς προς την Αθήνα αλλά το μπλόκο της Αστυνομίας στο ύψος των διοδίων της Ελευσίνας τον ανάγκασε να επιστρέψει προς την Κόρινθο και γύρω στις 2.00 το μεσημέρι κατευθυνόταν ήδη πάλι προς την περιοχή της Τροιζηνίας! Μετά την αναχώρησή του από τα διόδια της Ελευσίνας ο δράστης, που δήλωσε ότι κουβαλάει και ένα πιστόλι των 9 mm, φέρεται να πυροβόλησε, χωρίς να τραυματίσει, τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης, Δημήτρη Γιοβανίδη, ο οποίος επιχείρησε να προσεγγίσει με την υπηρεσιακή μοτοσικλέτα του το λεωφορείο, από δική του πρωτοβουλία και χωρίς να έχει λάβει σχετική εντολή. Παρόλο που η ενέργειά του αυτή προκάλεσε και πανικόβαλε τον Κεντήρα, κάνοντάς τον να πυροβολήσει θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων, ο αστυνομικός ουδέποτε τιμωρήθηκε, ούτε κλήθηκε να ερμηνεύσει την πράξη του.

Ανάμεσα στην αυτοκινητοπομπή βρισκόταν κι ένα όχημα που μετέφερε τον επικεφαλής της αστυνομίας μαζί με έναν ειδικευμένο ψυχίατρο που θα βοηθούσε στη διαπραγμάτευση. Ο Χρήστος Κεντήρας όμως, είχε άλλα σχέδια. Δεν ήθελε να διαπραγματευτεί με τις αρχές. Αντιθέτως, ήθελε να βγει στην τηλεόραση για να «αποκαταστήσει την τιμή του» δημόσια. Μετά από μερικές αποτυχημένες απόπειρες να μιλήσει με δημοσιογράφους κι ενώ το πούλμαν πλησίαζε την Επίδαυρο, ήρθε τελικά σε επαφή με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Ο δημοσιογράφος, που βρισκόταν στο Αίγιο, δέχθηκε ένα τηλέφωνο από τον ίδιο τον αρχηγό της Αστυνομίας. Ο ανώτατος αξιωματικός του ζήτησε να εμπλακεί αν το επιθυμούσε καθώς και το να μεταβεί στην Κόρινθο αν αυτό ήταν εφικτό. Έτσι και έγινε. Κατόπιν όλων τούτων ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ήρθε σε επαφή με τον Κεντήρα και τον έπεισε να συναντηθούν στην Κόρινθο προκειμένου ο Κεντήρας να δώσει τη συνέντευξη που ήθελε. Η εξέλιξη αυτή άλλαξε τελείως τα σχέδια της αστυνομίας, η οποία είχε ήδη στήσει επιχείρηση (καρτέρι) στον Γαλατά Τροιζηνίας και περίμενε τον 48χρονο.

Ο δημοσιογράφος αφού έκλεισε το ραντεβού με τον Κεντήρα ειδοποίησε τους αστυνομικούς τι επρόκειτο να συμβεί. Ο διοικητής της αστυνομίας εκτίμησε ότι η σωστή και μοναδική λύση  ήταν να συνεργαστούν. Έτσι ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο που βρίσκονταν ο επικεφαλής της επιχείρησης καθώς και ο ψυχολόγος και ειδικός διαπραγματευτής.

Εν τω μεταξύ, η είδηση της απαγωγής των τουριστών είχε φτάσει, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ. Τα κανάλια έπαιζαν εικόνες από την αυτοκινητοπομπή, η οποία πλησίαζε την πρωτεύουσα. Το απίστευτο θρίλερ είχε γίνει πρώτο θέμα και οι τηλεοράσεις μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.

Το σημείο συνάντησης άλλαξε και πλέον το λεωφορείο κατευθυνόταν στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA όπου εργαζόταν ο δημοσιογράφος. O Κεντήρας είχε δεχθεί να ελευθερώσει τους ομήρους υπό τον όρο να μιλούσε με τον Τριανταφυλλόπουλο. Στο μεταξύ, η κατάσταση μέσα στο πούλμαν ήταν πολύ πιο ήρεμη από ό,τι θα περίμενε κανείς.

«Οι τουρίστες στην αρχή ήταν φοβισμένοι, αλλά μετά σιγά σιγά άρχισαν να χαλαρώνουν. Ήταν άψογοι, δεν κουνήθηκαν από τις θέσεις τους. Όταν μάλιστα σταματήσαμε έξω από το κανάλι και ο δράστης μου έδωσε την καραμπίνα, γύρισε προς τους επιβάτες και υποκλίθηκε. Εκείνοι με τη σειρά τους άρχισαν να τον χειροκροτούν». Έτσι περιέγραψε αργότερα τις τελευταίες στιγμές της περιπέτειάς τους ο οδηγός, Γεώργιος Τσάκωνας.

Πράγματι, έξω από το κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού, το πούλμαν σταμάτησε και ο 48χρονος απαγωγέας αποβιβάστηκε άοπλος. Οι αστυνομικοί τήρησαν την υπόσχεσή τους και τον άφησαν να μιλήσει με τον Τριανταφυλλόπουλο. Έπειτα τον μετέφεραν στα Γραφεία της Ασφάλειας Αττικής, όπου τον ανέκριναν. Την επόμενη μέρα και αφού ο δράστης είχε εξεταστεί, έπρεπε να ακολουθήσει η διαδικασία των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Έτσι, ο Κεντήρας οδηγήθηκε στη Γ.Α.Δ.Α.

Ήταν 8:40 το πρωί και ο 48χρονος φανοποιός με τη συνοδεία αστυνομικών ανέβηκε στον έβδομο όροφο του κτηρίου. Σε μία στιγμή απροσεξίας τους, ο δράστης ξέφυγε από τους αστυνομικούς που τον κρατούσαν και άρχισε να τρέχει προς το μεγάλο παράθυρο του ορόφου. Ο Χρήστος Κεντήρας ήταν αποφασισμένος. Δίχως να το σκεφτεί, άνοιξε το τζάμι και πήδηξε στο κενό. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος…  

Το παρασκήνιο

Στο δρόμο για την Αθήνα και ενώ ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος επέβαινε στο αυτοκίνητο του Διοικητή Κρατικής Ασφαλείας μαζί με τον ειδικό διαπραγματευτή, πληροφορήθηκε πώς απολύθηκε τόσο από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha όσο και από τον Antenna όπου διατηρούσε καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση Κεντήρα.

Όταν η αυτοκινητοπομπή με το λεωφορείο, τους τουρίστες ομήρους, τον απαγωγέα και τα αυτοκίνητά της ΕΛΑΣ έφθασαν στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA  ο δημοσιογράφος πήρε αγκαλιά τον Χρήστο Κεντήρα και τον έβγαλε με αυτόν τον τρόπο από το λεωφορείο, τον οδήγησε στο γραφείο της εκπομπής του όπου και του πήρε την συνέντευξη. Η «αγκαλιά» ήταν μία αναγκαστική κίνηση διότι ο δημοσιογράφος είχε αντιληφθεί την παρουσία ελεύθερων σκοπευτών γύρω από τα γραφείο του τηλεοπτικού σταθμού. Στο μεταξύ και ως γνωστόν , πάντα σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, ο Κεντήρας είχε παραδώσει το όπλο του απελευθερώνοντας του 35 Ιάπωνες οι οποίοι και τον καταχειροκρότησαν.

Όταν ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ολοκλήρωσε την συνέντευξη με τον Χρήστο Κεντήρα,έλαβε δύο τηλεφωνήματα από τους ίδιους διευθυντές που τον είχαν απολύσει προηγουμένως. Του έδωσαν συγχαρητήρια και βεβαίως τον ενημέρωσαν πως επαναπροσλαμβάνεται. Η απάντηση ήταν επί λέξει «Να πάτε να γα@@@@@τε».

Αμέσως μετά ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος συνόδευσε τον Κεντήρα στη ΓΑΔΑ  με το αυτοκίνητο του. Εκεί στο υπόγειο γκαράζ οι αστυνομικοί εισήλθαν στο ένα εκ των δύο ασανσέρ, αφήνοντας τον δημοσιογράφο  μόνο του με τον συλληφθέντα πλέον στο δεύτερο ασανσέρ. Ανέβηκαν πάνω στα γραφεία όπου ήδη οι αστυνομικοί γιόρταζαν την… επιτυχία. Παραδίδοντας τους τον Κεντήρα, ο δημοσιογράφος ενημέρωσε τους αρμοδίους, φροντίζοντας να γίνει απολύτως αντιληπτός, πως ο κρατούμενος σχεδιάζει να αυτοκτονήσει. Ήταν ο ίδιος ο Κεντήρας που είχε πει στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο πως αυτή ήταν η απόφαση του. Ο δημοσιογράφος επέστρεψε στο σπίτι του και την επόμενη ημέρα το πρωί ενημερώθηκε πώς ο Χρήστος Κεντήρας είχε δώσει τέλος στη ζωή του.

Ολοκληρώνοντας αναφέρουμε μία ακόμη χαρακτηριστική σκηνή η οποία είναι  ενδεικτική της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η ηγεσία της ΕΛΑΣ. Ενώ η αυτοκινητοπομπή  κατευθυνόταν πια προς την Αθήνα και ενώ ο δημοσιογράφος ήταν στο μπροστινό κάθισμα  του αυτοκίνητου που ακολουθούσε το λεωφορείο με τους Ομήρους (πίσω κάθονταν ο ψυχολόγος και ειδικός διαπραγματευτής και ο Διοικητής Κρατικής Ασφαλείας) το μάτι του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου έπιασε την εξής απερίγραπτη σκηνή. Ο ανώτερος αξιωματικός κρατούσε με το ένα χέρι τον φραπέ που και με το άλλο το πιστόλι του. Ήταν τέτοια η ένταση, ενδεχομένως και η σύγχυση ώστε σε μία στιγμή ο αστυνομικός έφερε στο στόμα του την κάνη του πιστολιού αντί το καλαμάκι του φραπέ. Δυστυχώς δεν υπήρχε κάποια κάμερα να απαθανατίσει την σκηνή… 

Παρακολουθείστε όλη την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου της αμέσως επόμενης ημέρας από την αυτοκτονία του Χρήστου Κεντήρα.

 

 

Παρακολουθείστε τώρα την δεύτερη εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» που ήταν αφιερωμένη στην λεωφορειοπειρατεία και στην υπόθεση του Χρήστο Κεντήρα