Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατάφερε χθες ένα πλήγμα ενάντια στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακόψει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση γενεών, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει πια στη μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε «κέντρα κράτησης».

Η Ε.Ε. ήρθε σε συμφωνία με την Τουρκία μόνο πριν από τέσσερις μέρες για να σταματήσει η ροή των μεταναστών μέσω της θάλασσας προς στην Ελλάδα, αλλά η Ύπατη Αρμοστεία είπε ότι η συμφωνία είχε αρχίσει να εφαρμόζεται πρόωρα χωρίς τις απαιτούμενες δικλίδες ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είπε ότι οι μετανάστες κρατούνται παρά τη θέλησή τους σε κέντρα υποδοχής σε αρκετά ελληνικά νησιά, και ότι δεν θα μεταφέρει άτομα εκεί από τις παραλίες και προς και από τα λιμάνια. Θα συνεχίσει να παρέχει προς τους πρόσφυγες άλλες υπηρεσίες, μεταξύ των και συμβουλευτικής» πρόσθεσε.

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας αναφέρει συγκεκριμένα τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας, παρότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη είπαν πως δεν είχε ζητηθεί η γνώμη τους για το θέμα.

Η συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή (20/3), σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία καταγραφής και διευθέτησης των νεοαφιχθέντων στην Ελλάδα μεταναστών που ζητούν άσυλο. Αλλά σημαίνει επίσης πως αυτοί οι μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται έως ότου εξεταστούν οι αιτήσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπό τους νέους κανονισμούς, αυτά τα λεγόμενα hot spots έχουν τώρα μετατραπεί σε κέντρα κράτησης» είπε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ. «Παρομοίως και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία αντιτίθεται σε υποχρεωτική κράτηση, έχουμε αναστείλει ορισμένες από τις ενέργειές μας σε όλα τα κλειστά κέντρα του νησιού» πρόσθεσε, αναφερόμενη στη Λέσβο.

Το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με ανάρτησή του στο Twitter έκανε γνωστό ότι αποσύρεται από ένα από τα κέντρα στη Λέσβο, «επειδή η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας μετατρέπει τα κέντρα υποδοχής σε κέντρα απέλασης. Εάν συνεχίζαμε (στο κέντρο), θα γινόμασταν συμμέτοχοι σε ένα σύστημα που θεωρούμε άδικο και απάνθρωπο».

Η Μαρί Ελιζαμπέτ Ένγκρ, που διευθύνει το ελληνικό γραφείο, πρόσθεσε ότι η απόσυρση ορισμένων υπηρεσιών «δεν θα επιτρέψει τη βοήθειά μας να γίνει όργανο μιας επιχείρησης μαζικών απελάσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι θεωρείται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την παροχή ασύλου θα επιστρέφονται στην Τουρκία από τις 4 Απριλίου. Για κάθε Σύρο που επιστρέφεται, άλλος ένας που βρίσκεται στην Τουρκία θα μετεγκαθίσταται στην Ευρώπη άμεσα, πράγμα το οποίο στην ουσία τιμωρεί όσους έχουν σε πολλές περιπτώσεις ξοδέψει την περιουσία τους για να φύγουν από την εμπόλεμη κατάσταση.

Δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. είπαν ότι ήλπιζαν πως αυτού του είδους η θεραπεία-σοκ θα συνεισέφερε στη μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην Ευρώπη. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι οι «άσχημες εικόνες» των υποχρεωτικών κρατήσεων και απελάσεων ήταν κάτι που έπρεπε να δεχθεί η Ε.Ε., εάν ήθελε να επανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της.

«Ηθικά μπορεί να έχουμε αμφιβολίες, αλλά νομικά δεν έχουμε καμία» δήλωσε άλλος αξιωματούχος των Βρυξελλών. Αμφότεροι έκαναν τις δηλώσεις αυτές πριν ανακοινωθεί η μερική απόσυρση της βοήθειας από την Ύπατη Αρμοστεία.

Περισσότερα από 147.000 άτομα από εμπόλεμες χώρες στη Μέση Ανατολή και στην Ασία έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου εφέτος, με το 59% εξ αυτών να είναι γυναίκες και παιδιά, είπε η Ύπατη Αρμοστεία.

Τη Δευτέρα έφτασαν στη Λέσβο Τούρκοι παρατηρητές για να βοηθήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας. Χθες, η Τσεχία προσέφερε 10 ειδικούς ασύλου και 30 αστυνομικούς συν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, είπε η γενική γραμματέας της κυβέρνησης της Τσεχίας, υπεύθυνη για θέματα Ε.Ε.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, μία ομάδα (task force) 4.000 ατόμων -από ειδικούς για εξέταση αιτήσεων ασύλου μέχρι διαιτητές, διερμηνείς και προσωπικό ασφάλειας- θα πρέπει να έχει αναλάβει καθήκοντα μέχρι τις 28 Μαρτίου. Από αυτούς, οι 2.300 θα πρέπει να έχουν έρθει από άλλες χώρες της Ε.Ε. εκτός της Ελλάδας.

Εκπρόσωπος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF) ανέφερε σε ενημέρωση Τύπου στη Γενεύη χθες πως η επιτροπή ανησυχούσε για τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας στα παιδιά.

«Δεν βλέπουμε καμία αναφορά σε παιδιά, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά αποτελούν το 40% όσων βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή» είπε, προσθέτοντας ότι 19.000 παιδιά είναι εγκλωβισμένα στην Ελλάδα, ενώ περίπου 10% από αυτά είναι ασυνόδευτα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης