Στον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, απαντά μέσω σχετικής ανακοίνωσής της η ΓΣΕΒΕΕ. Σ΄αυτήν υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά πως «δείκτη κλίματος αισιοδοξίας και όχι δείκτη “λουκέτων” αποτελούν τα στοιχεία των ερευνών της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, ο οποίος συγκρινόμενος με προηγούμενες μελέτες μπορεί να παράγει αξιόπιστα συμπεράσματα».
Η επιστολή υπογράφεται από τον πρόεδρό της Γιώργο Καββαθά και αφορά στις δηλώσεις του κ. Παπαδημητρίου μέσω των οποίων αμφισβητεί ευθέως τα ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στην δημοσιότητά.
Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας αμφισβήτησε τα στοιχεία της έρευνας, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει «η έρευνα διενεργείται με απόλυτα επιστημονικούς όρους από το 2009 μέχρι και σήμερα και είναι αποστασιοποιημένη από ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας. Δυστυχώς, τα ευρήματα των ερευνών επαληθεύονται όλα αυτά τα χρόνια, κάτι το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μας χαροποιεί, καθώς πίσω από τα λουκέτα» κρύβονται τραγικές ανθρώπινες ιστορίες. Επαγγελματίες, που όχι απλά μένουν άνεργοι, αλλά καλούνται να ζήσουν με δυσβάστακτα οικονομικά βάρη για μια ζωή” όπως σημειώνεται. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται, αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, αποτελούν αποκλειστικά προϊόν επιστημονικής ανάλυσης και τεκμηρίωσης, με δεδομένο το περιθώριο σφάλματος που πάντα υπάρχει στη στατιστική επιστήμη».
Παράλληλα η ΓΣΕΒΕΕ εξηγεί «Είμαστε πάντα στην διάθεση του κ. Δημ. Παπαδημητρίου να του παράσχουμε οποιαδήποτε διευκρίνιση για τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης εύλογα αναρωτιέται πώς είναι δυνατό να διακόψουν τη λειτουργία τους το 40% των επιχειρήσεων, δηλαδή 4 στις 10 σε όλη τη χώρα, και αυτό να μεταφράζεται μόνο σε 18.700 επιχειρήσεις, όταν στην Ελλάδα το 99,6% των επιχειρήσεων που είναι ΜΜΕ, αντιστοιχούν σε 700.000 περίπου επιχειρήσεις. Η απάντηση είναι πολύ απλή και ειλικρινής: 4 στις 10 επιχειρήσεις εκφράζουν φόβο/αγωνία ότι τον επόμενο χρόνο θεωρούν ότι είναι αρκετά/ ή πολύ πιθανό να κλείσουν. Είναι προφανές ότι αυτός ο δείκτης είναι ένας δείκτης κλίματος/ αισιοδοξίας και όχι δείκτης λουκέτων και μόνο συγκρινόμενος με προηγούμενες μελέτες μπορεί να παράγει αξιόπιστα συμπεράσματα».