Ένα κοστολογημένο σχέδιο παροχής δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε 340.000 ευάλωτα νοικοκυριά προτείνει η Greenpeace, με δεδομένη την ανάγκη στροφής στις καθαρές πηγές ενέργειας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Τα νοικοκυριά θα αποκτούν δωρεάν είτε το δικό τους οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα είτε μέρισμα σε ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα λειτουργεί φωτοβολταϊκό πάρκο, θα παράγουν τα ίδια την ενέργεια που χρειάζονται και δεν θα έχουν ανάγκη το σημερινό Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Η πρόταση, που κοινοποιεί η οργάνωση, δεν επιβαρύνει περαιτέρω τους καταναλωτές ή τους φορολογουμένους σε σχέση με το σημερινό ΚΟΤ, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό όφελος για τα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιο με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, των ιδιωτών προμηθευτών ενέργειας, αλλά και των δήμων.
Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Greenpeace, το προτεινόμενο σχέδιο δράσης στοχεύει στη σταδιακή ένταξη των συγκεκριμένων νοικοκυριών σε βάθος δεκαετίας, έχει μέσο ετήσιο κόστος υλοποίησης περίπου 45 εκατ. ευρώ -δηλαδή ίσο ή και λιγότερο από το σημερινό ΚΟΤ- ενώ μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με ένα μικρότερο ποσό της τάξης των 6-13 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο.
Για την εφαρμογή του προτείνονται συγκεκριμένοι διαθέσιμοι πόροι, οι οποίοι μπορούν να ανακατανεμηθούν άμεσα χωρίς να επηρεάσουν τον κρατικό προϋπολογισμό ή να επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος θα δημιουργηθούν ετησίως 440-6.580 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Παρόμοια προγράμματα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή τους σε προοδευτικές πολιτείες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
– Να επεξεργαστεί φιλόδοξο σχέδιο για ηλιακή κοινωνική πολιτική, η οποία σταδιακά αντικαθιστά τις επιδοτήσεις κατανάλωσης (όπως είναι το ΚΟT) και διασφαλίζει όρους ισότιμης πρόσβασης στα ευάλωτα νοικοκυριά στην παραγωγή και κατανάλωση καθαρής ενέργειας.
Όπως σημειώνει, τέλος, η Greenpeace, σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος, εκτός από την κυβέρνηση, μπορούν να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ, αξιοποιώντας διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία ή ακόμα και ίδια κεφάλαια.
Πηγή: ΑΠΕ