Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Έχει ξυπνήσει για τα καλά ο Εγκέλαδος στα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου και βρυχάται. Σε κάθε δόνηση ακούγεται ένα υποχθόνιο βουητό που τρομάζει. Η σεισμική ακολουθία είναι συνεχής. Οι έμπειροι σεισμολόγοι, όπως ο Άκης Τσελέντης και ο Γεράσιμος Χουλιάρας, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Οι κρατικές Αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, αλλά αυτή η τακτική δεν φαίνεται να εκτονώνει την αγωνία των κατοίκων. Άραγε, ο κύριος σεισμός έχει ήδη συμβεί ή οι συνεχείς ισχυρές σεισμικές δονήσεις προϊδεάζουν για επερχόμενο ισχυρότερο σεισμό;
Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εγκατέστησε ήδη σεισμογράφους σε επιλεγμένα σημεία: στο παραλιακό Κατάκολο, στην Ανδραβίδα, όπου η γη τρέμει κάτω από τα πόδια των κατοίκων, και υψηλότερα στην Κρέστενα.
Πυκνή σεισμική ακολουθία – Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Το τελευταίο 48ωρο έχουν σημειωθεί 55 σεισμικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή Ανδραβίδας και Πύργου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού, το μεγαλύτερο σε μέγεθος σεισμικό γεγονός σημειώθηκε στις 15/05/2019 στις 13.54 ώρα Ελλάδος, με μέγεθος 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο σύνολο των σεισμών είναι από 2 έως 3 Ρίχτερ.
Πώς εξηγεί το φαινόμενο ο καθηγητής Άκης Τσελέντης
«Είναι σημαντικό, με δεδομένο το σεισμολογικό ιστορικό της περιοχής και την πρόσφατη εξέλιξη, ότι η δυτική Ελλάδα είναι σε διέγερση. Το είχαμε πει και με την ομάδα του κ. Βαρώτσου μετά και την εκδήλωση του σεισμού της Πρεβέζης και μετά της Ιτέας και εδώ και 10 μέρες ξεκίνησε η διέγερση στη δυτική Πελοπόννησο» δήλωσε στο zougla.gr ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.
«Όταν έγινε ο σεισμός της Ζακύνθου, εγώ είχα πει ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η μία, το σεισμογόνο ρήγμα της Ζακύνθου να προχωρήσει μέσα στο νησί, το οποίο θα είναι πολύ χειρότερο, ή να έχουμε μία μετατόπιση, το φαινόμενο ”ντόμινο”, όπως λέμε, προς γειτονικά σεισμογόνα ρήγματα. Αυτό παρατηρούμε ότι έγινε».
«Ο κόσμος να είναι υποψιασμένος ότι μπορεί να συμβεί κάτι μεγαλύτερο, ας λάβει τα μέτρα του, δεν είναι απαραίτητο αυτό να γίνει, αλλά, εάν είναι να γίνει, θα γίνει σε έναν μήνα και το ιστορικό της περιοχής δείχνει κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
Παρακολουθήστε τη δήλωση του κ. Τσελέντη:
«Ο κόσμος πανικοβάλλεται, δεν ξέρει τι να πιστέψει»
«Υπάρχει μία συνεχής σεισμική ακολουθία με σεισμούς οι οποίοι δεν έχουν πολύ μεγάλη ένταση, αλλά είναι πάρα πολύ επιφανειακοί και το επίκεντρό τους είναι στην Ανδραβίδα. Αυτοί συνοδεύονται και από μια βουή, πράγμα που καθιστά την κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη» ανέφερε μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ανδρέας Μίγκος.
«Τα σχολεία έχουν ελεγχθεί και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα κριθεί εάν θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα» δήλωσε και συμπλήρωσε πως έχει σταλεί και αίτημα για να κηρυχτεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση.
Παρακολουθήστε τη δήλωση του κ. Μίγκου:
Πατήστε ΕΔΩ για αναλυτική ενημέρωση από το Παρατηρητήριο Σεισμών του zougla.gr
Σε Αχαΐα και Ηλεία κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Στην περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας έσπευσε κλιμάκιο επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έπειτα από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα.
Το κλιμάκιο εγκατέστησε δίκτυο φορητών σεισμογράφων με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας. Τα δεδομένα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο (μέσω κινητής τηλεφωνίας) στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Θησείο, προκειμένου να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού. Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί.
Σε λειτουργία τρεις νέοι σεισμολογικοί σταθμοί στην Ηλεία
Ο νέος σεισμολογικός σταθμός στην Ανδραβίδα
«Η νέα εγκατάσταση του σεισμολογικού σταθμού στην Ανδραβίδα (ANDR) βελτιώνει την ανίχνευση των μικρότερων δονήσεων για την καλύτερη εκτίμηση της ακολουθίας και τη συνεχή ενημέρωση από την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο δρ Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας.
Ο νέος σεισμολογικός σταθμός στο Κατάκολο
Στο Κατάκολο εγκαταστάθηκε ο δεύτερος νέος σεισμολογικός σταθμός του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την ενίσχυση της παρακολούθησης της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο Κατάκολο
Ο σεισμολογικός σταθμός στην Κρέστενα
«Στην Κρέστενα εγκαταστάθηκε ο τρίτος νέος σεισμολογικός σταθμός από το κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Π. Αργυράκη και Θ. Χίνη, με τη συνδρομή του Κ. Μπούκουρα στο επιχειρησιακό κέντρο στην Αθήνα» ανέφερε ο κ. Χουλιάρας και πρόσθεσε: «Ως υπεύθυνος του φορητού σεισμολογικού δικτύου, τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις επιτυχείς και άμεσες εγκαταστάσεις των οργάνων μας».
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε σε πραγματικό χρόνο τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρέστενα
Οι ζημιές στην περιοχή της Ανδραβίδας σε φωτογραφίες, όπως αποτυπώθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης:
Διαβάστε επίσης:
Προειδοποίηση Τσελέντη για τους σεισμούς στην Ηλεία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019
Σεισμική δόνηση 5,2R βορειοδυτικά της Πρέβεζας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου
Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στο Ιόνιο, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018