Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία μελέτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την κατάσταση με την οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ευέλικτες μορφές εργασίας με μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία και… ενοικίαση έχουν ρίξει στα τάρταρα τον μισθό, με αποτέλεσμα ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μικτά). Ουσιαστικά, οι απολαβές έχουν θυσιαστεί στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και της ευημερίας στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων με τις ευλογίες του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο φρόντισε να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Η μείωση του μισθολογικού κόστους, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ωθεί πλήθος εργαζομένων να δεχτεί την έναρξη εργασίας με επαχθείς -σε σχέση με την προ του 2009 κατάσταση- όρους.

Συμβάσεις εργασίας… νέας εποχής

Σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας, το πρώτο εξάμηνο φέτος αναγγέλθηκαν συνολικά 760.081 νέες συμβάσεις εργασίας. Από αυτές, οι 411.827 ή το 54,8% ήταν πλήρους απασχόλησης, οι 348.011 ή το 33,94% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 90.243 ή το 11,87% συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μόνο τον Ιούνιο εφέτος έγιναν 1.880 μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής  και 1.233 σε εκ περιτροπής εργασία. Από αυτές, οι 835 μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και οι 398 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

«Η υψηλή ανεργία αναγκάζει όλο και περισσότερους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να προσφεύγουν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάσταση που αφορά  τουλάχιστον 500.000 άτομα. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μία νέα γενιά εργαζομένων, αυτήν των 300 ευρώ» σχολιάζει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».


Στην πρέσα οι μισθοί

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας και στο μισθολογικό κομμάτι. Ειδικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρίκνωσαν το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, μειώνοντας τις αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων την περίοδο 2010 – 2013 κατά 41 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του 2014 η μείωση θα είναι επιπλέον 2 δισ.
  • Ο μέσος πραγματικός μισθός το 2014 έχει μειωθεί κατά 21% έναντι του 2009.
  • Η αγοραστική δύναμη των μέσων αποδοχών ανά μισθωτό κατά την πενταετία 2010 – 2014 μειώθηκε κατά 23%, με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους να επιστρέψει στα επίπεδα του 1995. Η αγοραστική δύναμη του μέσου ακαθάριστου μισθού στην Ελλάδα το 2014 ανέρχεται στα 2/3 της αντίστοιχης αγοραστικής δύναμης στην ΕΕ-15.
  • Το 2ο Μνημόνιο (Φεβρουάριος 2012) επέβαλε ονομαστική μείωση 22% στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο καθώς και 32% αντίστοιχα για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Η μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών παρατηρείται στον κλάδο των ξενοδοχείων, τη… βαριά βιομηχανία της χώρας, όπου τα φαινόμενα στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων είναι πολλαπλά. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις σερβιτόρων που αμείβονται μόνο με τη… διαμονή, τα φιλοδωρήματα και ένα πιάτο φαγητό από το μενού της επιχείρησης. Για μισθό και ασφάλιση… ούτε λόγος! Κι όλα αυτά σ’ έναν κλάδο όπου τον Δεκέμβριο του 2013 έπεσαν οι υπογραφές της πολυδιαφημισμένης κλαδικής σύμβασης που προβλέπει μεταξύ άλλων… αυξήσεις ύψους 1% το 2015.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης