Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Με το λειτούργημα της φύλαξης της ελληνικής φύσης έχουν επιφορτιστεί οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες, το ειδικό σώμα που προστατεύει την άγρια πανίδα καθώς και τον δασικό πλούτο της χώρα μας, από τους επιτήδειους κερδοσκόπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Κρυμμένοι σε σημεία-περάσματα, που χρησιμοποιούν οι λαθροκυνηγοί, οι άνδρες της Θηροφυλακής φυλάσσουν το βουνό σε 24ωρη βάση, αντιμετωπίζοντας ανθρώπινους και φυσικούς απρόβλεπτους κινδύνους«Πρόκειται για τους μοναδικούς φύλακες της φύσης που έχουν απομείνει, σε συνεργασία με το δασαρχείο, με αρμοδιότητες την πάταξη της λαθροθηρίας, της λαθροϋλοτομίας, τη συνδρομή σε πυρκαγιές και σε διασώσεις, με ειδικά προανακριτικά καθήκοντα και δυνατότητα σύλληψης. Δεν οπλοφορούν, αν και έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οπλοφόρους», εξηγεί στο zougla.gr ο Γιώργος Μαρής, Νομικός Σύμβουλος.

Το zougla.gr συνόδευσε τους άνδρες της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής σε μυστικό μπλόκο στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, του πράσινου πνεύμονα της Αττικής, όπου οι λαθροκυνηγοί σκοτώνουν ελάφια και άλλα ζώα, για να προσποριστούν τα κέρδη από την πώληση του κρέατός τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρυμμένοι σε σημεία-περάσματα, που χρησιμοποιούν οι λαθροκυνηγοί, οι άνδρες της Θηροφυλακής φυλάσσουν το βουνό σε 24ωρη βάση, αντιμετωπίζοντας ανθρώπινους και φυσικούς απρόβλεπτους κινδύνους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr:

Ο Ευάγγελος Ρωμανός εξηγεί: «Η Αττική έχει 20.000 περιπου νόμιμους κυνηγούς με άδεια, οπότε η Πάρνηθα δέχεται μεγάλη πίεση. Φανταστείτε τι γίνεται και με το παράνομο κυνήγι, και τα παράνομα όπλα, ο καθένας μπορεί να έχει ένα όπλο, χωρίς να ξέρουμε την προέλευσή του και το σκοπό που το έχει… Χάρη στην 24ωρη φύλαξη που γίνεται από την ομοσπονδιακή θηροφυλακή όμως, έχουμε πετύχει τη μείωση της λαθροθηρίας κατά 80%. Πρόκειται για μια δύσκολη δουλειά, απαιτητική, με πολλούς κινδύνους, την οποία δεν μπορεί να την κάνει κάποιος αν δεν αγαπάει τη φύση».

Ο Δημήτρης Ζιώγας επισημαίνει ότι ο κάθε θηροφύλακας έχει έδρα, όμως ταξιδεύουν όπου χρειαστεί κι όπου υπάρχει πρόβλημα, ακόμα και σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αν υπάρχει ανάγκη «Συλλαμβάνουμε τους παρανόμους, συνήθως με τη συνδρομή αστυνομίας. Επιπλέον συμμετέχουμε σε επιστημονικά προγράμματα διαχείρισης και προστασίας της φύσης, όπως κάναμε πρόσφατα σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη λύσσα από τις αλεπούδες.

»Δυστυχώς το Σώμα μας έχει θρηνήσει δύο θηροφύλακες τα τελευταία χρόνια, που εκτελέστηκαν από λαθροθήρες. Υπάρχουν κίνδυνοι και ρίσκα με τον κόσμο που αντιμετωπίζουμε. Όλοι έχουμε να διηγηθούμε μια ιστορία που δεχτήκαμε επίθεση, εγώ ο ίδιος τραυματίστηκα όταν μου πέταξαν στο κεφάλι μπαταρία αυτοκινήτου», καταλήγει.

Ο Αθανάσιος Σεχρεμέλης, θεωρεί ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική φύση είναι η οικονομική κρίση, που οδηγεί τον κόσμο στη λαθροθηρία και τη λαθροϋλοτομία. Υπάρχουν όμως τρόποι να αξιοποιηθεί σωστά το δάσος και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπως γίνεται σε άλλα αναπτυγμένα κράτη. Με αυτόν τον τρόπο και με το κίνητρο του κέρδους, η προστασία θα είναι πιο αποτελεσματική».


Ο Κωνσταντίνος Θεοφανόπουλος, τέλος, αναφέρει μια ακόμα ιδιαίτερη πτυχή του επαγγέλματός του: «Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε μια μικρή τοπική κοινωνία. Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με παρανόμους, οι οποίοι συχνά είναι ταυτόχρονα και γείτονές μας, ακόμα και συγγενείς μας. Καταλαβαίνετε τι προβλήματα δημιουργούνται για την προσωπική μας ζωή. Για να αποφευχθεί αυτό, συχνά σε αποστολές ταξιδεύουν συνάδελφοι από άλλα μέρη»…

Σημειώνεται ότι ο μισθός των Θηροφυλάκων προέρχεται από το αντίτιμο που καταβάλλουν οι κυνηγοί (περίπου 200.000 σε όλη την Ελλάδα) για την έκδοση της άδειάς τους.

Δείτε φωτογραφίες από δράσεις της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής:

Συνδρομή σε δασικές πυρκαγιές

Ανεύρεση νεκρής αλεπούς στην Πάρνηθα

Ηχητικές 'παγίδες', οι ηχημιμητικές συσκευές, για τα πουλιά

Έλεγχος οχημάτων για τυχόν ανεύρεση λαθροκυνηγών

Συλλογή ζώων που έχουν προσβληθεί από λύσσα

Κατάσχεση παράνομου οπλισμού

Φροντίδα τραυματισμένου ελαφιού

Περιστατικό λαθροϋλοτομίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης