Video – Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Αμέσως μετά την εξουδετέρωση του εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί έξω από την πολυκατοικία όπου διαμένει ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος όλα τα στοιχεία μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής για περαιτέρω εξέταση.

Στις 03.54 τα ξημερώματα άγνωστος τηλεφώνησε στο zougla.gr και ανέφερε πως έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στην οδό Αδραμυτίου 18 στον Βύρωνα και πως θα εκραγεί σε 20 λεπτά, επισημαίνοντας πως «δεν είναι φάρσα».

Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία, άνδρες της οποίας περικύκλωσαν την περιοχή ειδοποιώντας τους κατοίκους. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μέσα σε μία κατσαρόλα, η οποία βρέθηκε σε μπαγκαζιέρα μοτοσυκλέτας που ήταν σταθμευμένη μπροστά από την πολυκατοικία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν εξερράγη, καθώς, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική, υπήρξε λάθος στη συνδεσμολογία, αλλά αυτή η λεπτομέρεια πρέπει πρώτα να διερευνηθεί.

(Μαρτυρία κατοίκου της περιοχής)

Πηγές της Αντιτρομοκρατικής ανέφεραν, ωστόσο, τα εξής: Ο χρόνος των 20 λεπτών που δόθηκε για την έκρηξη θεωρείται εξαιρετικά σύντομος και αυτό γιατί δίνει πολύ μικρά περιθώρια στην αστυνομία να εκκενώσει την περιοχή και να διασφαλίσει την περίμετρο. Όσον αφορά στη μοτοσυκλέτα φέρεται να ανήκει σε δημοτικό φορέα, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει προσδιορισθεί. 

Οι πυροτεχνουργοί κατάφεραν να αποσυνδέσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό και να τον παραδώσουν άθικτο στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., εξέλιξη η οποία επιτρέπει στους ειδικούς να εξαγάγουν ενδεχομένως σωστά συμπεράσματα.

Ο ίδιος ο Ισίδωρος Ντογιάκος φαίνεται να δήλωσε αμέσως στην αστυνομία πως κατά την πρόσφατη χρονική περίοδο δεν δεχόταν απειλές. Η περιοχή όπου βρίσκεται η πολυκατοικία όπου διαμένει ο εισαγγελέας ήταν αποκλεισμένη από κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής μέχρι και αργά το πρωί της Τρίτης, με τους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ. να επιχειρούν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι ο Ισίδωρος Ντογιάκος δεν διέθετε 24ωρη φύλαξη, παρά μόνο συνοδεία για τις μετακινήσεις του.

Ντογιάκος: «Δεν έχω δεχθεί απειλές. Δεν χειρίζομαι τώρα υπόθεση που να με στοχοποιεί»

Δεν είχε δεχθεί απειλές ο Ισίδωρος Ντογιάκος ή προειδοποιητικά μηνύματα ότι βρίσκεται στο στόχαστρο τρομοκρατών. Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μιλά για την τύχη που βοήθησε στο να μη σημειωθεί έκρηξη και να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.

«Δεν έχω δεχθεί απειλές αυτήν την περίοδο, δεν χειρίζομαι στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάποια σοβαρή υπόθεση, στην οποία να πηγαίνει το μυαλό μου ότι έγινε η αιτία για να στοχοποιηθώ» λέει ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος ειδοποιήθηκε από την αστυνομία για το συμβάν λίγο μετά τις 04.00 τα ξημερώματα.

«Από καθαρή τύχη δεν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι» αναφέρει ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος στο παρελθόν έχει χειριστεί «καυτές» υποθέσεις, όπως τη Χρυσή Αυγή, το δεύτερο παραδικαστικό κύκλωμα, τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις άγονες γραμμές του Αιγαίου, ενώ είχε έρθει και σε σύγκρουση με συγκεκριμένους ισχυρούς παράγοντες, όταν διαχειρίστηκε την υπόθεση Βγενόπουλου.

Από το περιβάλλον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πάντως, «δείχνουν» το πρόσφατο παρελθόν ως αιτία στοχοποίησής του.

Όπως υποστηρίζουν, «ο κ. Ντογιάκος, εδώ και τρία  χρόνια, στοχοποιείται λόγω της μακροχρόνιας αρνητικής αναφοράς στο όνομά του».

Η στοχοποίηση Ντογιάκου από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη

Σε βάρος του κ. Ντογιάκου είχε στραφεί με ανακοίνωσή του τον Σεπτέμβριο του 2016 και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μετά την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για την παραπομπή του εφοπλιστή σε δίκη αλλά και για την προφυλάκισή του σχετικά με τους στημένους αγώνες για παραβίαση του περιοριστικού όρου περί απαγόρευσης κάθε αθλητικής δραστηριότητας.

«Δεν αποτελεί έκπληξη η σημερινή πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου. Και αυτό γιατί το περιεχόμενό της ήταν προαποφασισμένο από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, από την πρώτη μέρα που άρχισε η ανάκριση για αυτά τα κατασκευασμένα αδικήματα, τα οποία στρέφονται ουσιαστικά κατά του Oλυμπιακού και της δραστηριότητάς μου στην πρόοδο της ομάδας. Με τη συγκεκριμένη πρόταση, ο Στ. Δασκαλόπουλος επιβεβαιώνει πλήρως τα αναφερόμενα από εμένα στην πειθαρχική αναφορά που υπέβαλα εναντίον του στην Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μια σειρά από ενέργειες του Στ. Δασκαλόπουλου αποδεικνύουν ότι πάντα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισ. Ντογιάκου ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου. Ο ρόλος του Ισ. Ντογιάκου και του Στ. Δασκαλόπουλου σε δικαστικές υποθέσεις μείζονος κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, ο χειρισμός των οποίων έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη και προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αποτελούν ήδη αντικείμενο πειθαρχικής έρευνας από την Ελληνική Δικαιοσύνη» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο Βαγγέλης Μαρινάκης, στις 6 Σεπτεμβρίου του 2016.

 Οι φάκελοι που χειρίστηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ο νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει χειριστεί στη μακρά εισαγγελική του πορεία μία σειρά υποθέσεων με πολιτικό «άρωμα», για κάποιες από τις οποίες βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής.

Κορυφαία εξ αυτών, η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, στην οποία ήταν εποπτεύων εισαγγελέας, υποβάλλοντας τη σχετική πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών για την παραπομπή σε δίκη 70 κατηγορουμένων για την εγκληματική δράση της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και των 18 κατηγορούμενων βουλευτών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακριτικής έρευνας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του χρέωναν πολιτικές σκοπιμότητες. Μέλη της Χρυσής Αυγής χαρακτήριζαν τότε τον κ. Ντογιάκο ως εισαγγελέα «ειδικών αποστολών» και ως «υποχείριο του Σαμαρά».

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η Χρυσή Αυγή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Ντογιάκος λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο του Σαμαρά και επιστρατεύτηκε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για επικοινωνιακούς λόγους και για να καλύψει την κατάρρευση της οικονομικής πολιτικής της συγκυβέρνησης».

Ακόμη μία υπόθεση για την οποία βρέθηκε στο «στόχαστρο» ο κ. Ντογιάκος ήταν το σκάνδαλο της Siemens, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών δεν είχε φροντίσει για την έγκαιρη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος και στη γερμανική γλώσσα, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2015 να αναβληθεί η δίκη επ’ αόριστον.

«Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια» είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ντογιάκος, απαντώντας στις βολές που είχε δεχτεί για προσπάθεια να οδηγηθεί σε παραγραφή το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens.

Ακόμη, ο σημερινός αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως εισαγγελέας Εφετών είχε χειριστεί την υπόθεση που αφορούσε στα αμαρτωλά ομόλογα των Ταμείων, όπως αυτό των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ), αλλά και την υπόθεση με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Κεντρικό πρόσωπο στην τελευταία αυτή δικογραφία ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην «τσάρος» της Οικονομίας επί ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ο κ. Ντογιάκος είχε διερευνήσει την υπόθεση με το κύκλωμα των ακινήτων. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς του για την υπόθεση αυτή συνέταξε πόρισμα που άνοιξε τον δρόμο για την άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργηματικά αδικήματα σε περισσότερα από 20 πρόσωπα.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κ. Ντογιάκος είχε επανεκλεγεί, παρά την πειθαρχική καταδίκη που του είχε επιβληθεί, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών. Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη θέση αυτή μετά την επίδοση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου που του επέβαλε ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών.

Η πειθαρχική καταδίκη σε βάρος του κ. Ντογιάκου αφορούσε σε «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνοντος την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών». Η πειθαρχική δίωξη του είχε ασκηθεί από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και σήμερα σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου, Βασιλική Θάνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της κας Θάνου, ο Ντογιάκος είχε δρομολογήσει την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στις αρχές Οκτωβρίου με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».

Μερίδα του Τύπου καταλόγισε στον κ. Ντογιάκο και προσπάθεια μεροληψίας, την εποχή που είχε το «τιμόνι» της Εισαγγελίας Εφετών, υπέρ του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος έχει αποβιώσει. Σε βάρος του κ. Ντογιάκου είχε υποβάλει αναφορά ο νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τότε εισαγγελέας δικαστικής συνδρομής, Ιωάννης Αγγελής, κατηγορώντας κι άλλους υψηλόβαθμους εισαγγελικούς λειτουργούς για παρεμπόδιση της έρευνας, όπως την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία μάλιστα αρχικά είχε θέσει στο αρχείο την αναφορά του.

Την πειθαρχική έρευνα για τους χειρισμούς των εισαγγελέων στην υπόθεση Βγενόπουλου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Ιωάννης Γράβαρης. Στο πόρισμα λοιπόν Γράβαρη, πειθαρχικές ευθύνες, εκτός από τον Ισίδωρο Ντογιάκο αποδόθηκαν στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, αλλά και στον εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη, τότε υπεύθυνο στο τμήμα δικαστικής συνδρομής.

Ο σημερινός αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν εκείνος που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας την έρευνα για τον τρόπο απόκτησης της περιβόητης βίλας του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου στην Εκάλη.

Αργότερα, ο ίδιος ερεύνησε την υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων, η οποία τελικά αρχειοθετήθηκε με πολιτική πράξη.

Τέλος, μεταξύ άλλων είχε χειριστεί και τη δικογραφία με το αποκαλούμενο και ως σκάνδαλο των άγονων γραμμών, το οποίο αποκαλύφθηκε επί Κώστα Καραμανλή και είχε ως βασικό «πρωταγωνιστή» τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας της κυβέρνησής του.