Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια, την 9η Μαΐου του 1950, ο Υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Robert Schumann διακήρυξε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) μεταξύ των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ότι «η παγκόσμια ειρήνη δε θα μπορούσε να διατηρηθεί χωρίς δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες με τους κινδύνους που την απειλούν».

Ήταν η ημέρα που ξεκίνησε η υλοποίηση του μεγαλόπνοου οράματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εμπνευσμένη από μεγάλους ευρωπαϊστές όπως ο Jean Monnet, ο Conrad Adenhauer, ο Alchide de Gasperi, ο Henri Spaak.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν η ημέρα που γεννήθηκε η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα η απαρχή της μεγαλύτερης περιόδου ειρήνης που γνώρισε ποτέ η Ευρωπαϊκή ήπειρος, βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

«Η Ενωμένη Ευρώπη είναι αναμφισβήτητα η ωραιότερη ιδέα του 20ου αιώνα». Με αυτά τα λόγια του προέδρου της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Farnaud εγκαινίασε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας με αφορμή τον εορτασμό για την σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης».

Ο κ. Farnaud τόνισε την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα όπως η μετανάστευση, η άμυνα, η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η «Ευρώπη είναι ένας μοναδικός χώρος ευημερίας και ελευθερίας» και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για από κοινού προσπάθειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για την οικονομική κρίση ο κ. Farnaud επισήμανε ότι «δεν είναι αμιγώς ελληνική υπόθεση, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κρίση του ευρώ και να αντιμετωπιστεί συλλογικά» και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα κοινό όραμα και πολιτική βούληση» ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, «πρέπει να φανούμε αντάξιοι του οράματος και του ενθουσιασμού του Robert Schumann».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης ανέλυσε τις οικονομικές ανισότητες που προέκυψαν από τα διαφορετικά οικονομικά μοντέλα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου, αναφέροντας ότι «ενώ υπήρξε νομισματική ένωση των κρατών, δεν υπήρξε οικονομική σύγκλιση» και τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει κοινή ελπίδα και κοινή έξοδος όλων από την οικονομική κρίση και από όλες τις άλλες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».

Ο κ. Λαμπρινίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι «τώρα είναι το στοίχημα της Ευρώπης για την οικονομική ένωση» ενώ στο τέλος της ομιλίας του επισήμανε ότι «η κρίση μπορεί να είναι και πρόκληση, ευκαιρία και ελπίδα. Γι’ αυτή την ευκαιρία ας γιορτάσουμε σήμερα αλλά και ας προβληματιστούμε».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκφωνήθηκε χαιρετισμός της ευρωβουλευτή Ρόδης Κράτσα, η οποία ανέφερε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μαθήματα και τα συμπεράσματα των κρίσεων και να οχυρωθούμε θεσμικά και πολιτικά για να προστατεύσουμε τα κεκτημένα μας και να προλάβουμε νέους κινδύνους».

Στην εκδήλωση για τον εορτασμό της «Ημέρας της Ευρώπης» προβλήθηκε η βραβευμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ταινία με τίτλο “welcome”, του Γάλλου σκηνοθέτη Φιλίπ Λουαρέ, με ήρωα ένα 17χρονο αγόρι που αναζητά την τύχη του ως μετανάστης στην Ε.Ε.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γαλλικό Ινστιτούτο, με την υποστήριξη της Γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Η «Ημέρα της Ευρώπης» είναι αφιερωμένη στην ενότητα και την ειρήνη των χωρών της Ε.Ε. ενώ μαζί με την ευρωπαϊκή σημαία, τον ευρωπαϊκό ύμνο και το σύνθημα «ενότητα και πολυμορφία» συμπεριλαμβάνεται στα σύμβολα της Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης