Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αφορούν μεταξύ άλλων στην κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων και στο σύστημα αξιολόγησής τους.

Στόχος του υπουργείου είναι να απαντήσει στο αίτημα της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο, με αλλαγές που θα είναι περισσότερο ποιοτικές παρά ποσοτικές.

Οι αλλαγές αυτές είναι οι εξής:

1) Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, ο οποίος προβλέπει μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ για μεταθέσεις, μετατάξεις και μετακινήσεις. Μέσω του μηχανισμού θα καταγράφονται οι κενές θέσεις οι οποίες θα καλύπτονται έπειτα από προκήρυξη πανελλαδικού διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τις σχετικές αιτήσεις και θα τις καταθέτουν στις υπηρεσίες τους για να λάβουν έγκριση μετακίνησης. Εν συνεχεία θα καταλαμβάνουν τις θέσεις βάσει μορίων. Τα κριτήρια της μοριοδότησης θα αφορούν μεταξύ άλλων στην εμπειρία και στα τυπικά προσόντα.

2) Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και μελών Δ.Σ. οργανισμών με γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη που θα γίνεται μέσω ΑΣΕΠ. Η συνέντευξη θα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην επιλογή των προϊσταμένων. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, υπεύθυνα θα είναι τα Ειδικά Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων που θα συγκροτηθούν.

3) Νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων: η βαθμολόγηση, σύμφωνα με το «Έθνος», θα γίνεται βάσει ποσόστωσης προκειμένου να μη λαμβάνουν όλοι «άριστα», ως είθισται. Ειδικότερα, με βάση τις νέες διατάξεις για την αξιολόγηση των υπαλλήλων τα ανώτατα ποσοστά βαθμολόγησης θα διαμορφώνονται ως εξής:

– με βαθμούς 9 έως 10 θα αξιολογείται έως και το 25% των υπαλλήλων ανά Διεύθυνση
– με 7 έως 8 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 60%
– με 1 έως 6 θα βαθμολογείται ποσοστό έως και 15%.

4) Επεκτείνεται ο έλεγχος των πειθαρχικών, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση-μαμούθ για τον έλεγχο 35.000 μονιμοποιήσεων συμβασιούχων. Όσοι εντοπιστούν να έχουν μονιμοποιηθεί χωρίς προσόντα θα απολυθούν από το Δημόσιο.

5) Συνέχεια της καταγραφής και αξιολόγησης των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, τότε θα γίνονται συγχωνεύσεις και ως εκ τούτου και απολύσεις.

6) Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Εντοπίζονται υπηρεσίες που παρέχονται από το Δημόσιο με υψηλό κόστος και χαμηλή αποτελεσματικότητα, και αξιολογούνται οι περιπτώσεις όπου η υπηρεσία μπορεί να παρέχεται από ιδιώτες.

7) Μείωση γραφειοκρατίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την άρση των διοικητικών βαρών κατά 25% σε 13 τομείς της οικονομίας που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.