Σφοδρή αναμένεται να είναι η αντίδραση των ιδιοκτητών καναλιών οι οποίοι έμειναν εκτός νυμφώνα.
Τα νομικά τους επιτελεία ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση με λογικά εκ πρώτης όψεως επιχειρήματα.
Είναι κατανοητό ότι κανάλια υγιή όπως ο ALPHA και το STAR που διεκδικούσαν μεγάλο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας ως επιχειρήσεις και λειτουργούσαν με προσωρινή, αλλά νόμιμη άδεια δεν είναι δυνατόν να κλείσουν από την μία ημέρα στην άλλη.
Ήδη τα νομικά επιτελεία των μεγάλων καναλιών ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση, αναμένοντας επίσης την απόφαση του ΣτΕΘα υπάρξει αντίδραση, αυτό είναι περισσότερο από σίγουρο και από ότι φαίνεται θα υπάρξει και δικαίωση, εφ’ όσον στην ελεύθερη αγορά δεν είναι δυνατόν να ισχύουν αποφάσεις όπως αυτή του περιορισμένου αριθμού καναλιών, χωρίς καμία λογική εξήγηση. Είναι μία απόφαση που δε μπορεί να σταθεί πουθενά. Νομικά, οικονομικά αλλά και κοινωνικά αστήρικτη, πολύ περισσότερο επειδή αφορά στο αγαθό της ενημέρωσης, το οποίο δεν καθορίζεται με διαδικασίες του τύπου αποφασίζω και διατάσσω.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο
Ίσως έτσι να σκέφθηκαν Κοντομηνάς και Βαρδινογιάννης αφήνοντας τους βιαστικούς να πάρουν την άδεια ακριβά και ακολούθως να την αποκτήσουν κι εκείνοι με τίμημα πολύ χαμηλότερο, εφ’ όσον δεν εμφανιστούν «λαγοί» όπως ο Σαββίδης.
Το υποστηρίζουμε αυτό επειδή κανένας δε μπορεί να πιστέψει ότι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να μπει στο παιχνίδι.
Δείτε τον χάρτη των ιδιωτικών καναλιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα καταλάβετε τι πρόκειται να ακολουθήσει…
Στο Λουξεμβούργο των 400.000 κατοίκων, εκπέμπουν ελεύθερα 15 τηλεοπτικοί σταθμοί ψηφιακά, ενώ το 93% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί καλωδιακή τηλεόραση, λαμβάνοντας πληθώρα επιπρόσθετων υπηρεσιών.
Στην Αυστρία σε εθνική εμβέλεια λειτουργούν πέντε κρατικά κανάλια (ORF eins, ORF 2, ORF III, ORF Sport και 3sat), εννέα ιδιωτικά (ATV, ATV II, Puls 4, Go TV, Austria 9 TV και Servus TV, Okto, FS1 και dorf), εννέα θυγατρικά γερμανικών καναλιών (ProSieben Austria, Sat. 1 Österreich, Kabel eins Austria, MTV Austria, Nick Austria, RTL2 Austria, RTL Austria, Viva Austria, Vox Austria), και πέντε κανάλια Pay TV (Sky Austria, AustriaSat, HD Plus Austria, UPC Austria, A1 TV).
Στην Ισπανία λειτουργούν 9 ιδιωτικά κανάλια μεικτού περιεχομένου, 4 ιδιωτικά κανάλια ψυχαγωγικού περιεχομένου και 5 δημόσια (μεικτού / ενημερωτικού / ψυχαγωγικού περιεχομένου).
Στη Σουηδία από το 2008, σταμάτησε η εκπομπή αναλογικού σήματος που σήμανε και το τέλος του συστήματος καταβολής τιμήματος για την άδεια εκπομπής των ιδιωτικών καναλιών. Οι άδειες που ήδη έχουν εκχωρηθεί είναι επτά, με πρόβλεψη να γίνουν 10 από το 2020 και μετά.
Στη Μεγάλη Βρετανία οι άδειες παρέχονται από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή. Κρατική χρηματοδότηση παρέχεται μόνον στο BBC, ενώ το ITV1, Channel 5 και S4C1, παρότι θεωρούνται δίκτυα δημοσίου συμφέροντος, τα έσοδά τους προέρχονται αποκλειστικά από τις διαφημίσεις. Αντίστοιχα, το Channel 4, παρότι θεωρείται δημόσιο, δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση, αφού τα τα έσοδά του προέρχονται από την αγορά. Tα ιδιωτικά κανάλια μεικτού περιεχομένου είναι περισσότερα από 100, αφού λειτουργούν 7 πλατφόρμες (αντίστοιχες της DIGEA) που φιλοξενούν δεκάδες κανάλια η κάθε μία!
Στο Βέλγιο λειτουργούν δύο δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί (RTBF, γαλλόφωνος VRT, φλαμανδόφωνος) και εκπέμπουν ελεύθερα. Οι οργανισμοί αυτοί διατηρούν τρία και τέσσερα θεματικά κανάλια αντίστοιχα. Οι καλωδιακές πλατφόρμες που καλύπτουν το 97% των νοικοκυριών περιλαμβάνουν δεκάδες μεικτά κανάλια.
Στη Γαλλία λειτουργούν 30 τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, εκ των οποίων οι 24 είναι ελεύθεροι, και οι 6 συνδρομητικοί. Από τους 30 σταθμούς, μόλις οι 7 είναι δημόσιοι. Δημόσια Τηλεοπτικά Κανάλια: France 2, France 3, France 4, France 5, France Ô, το Kανάλι της Βουλής και ARTE και τα Ιδιωτικά, Ελεύθερα Τηλεοπτικά Κανάλια: TF1, M6, W9, NT1, D8, BFM TV, i Télé, NRJ12, TMC, D17, Gulli, HD1, L’Équipe 21, 6Ter, Numéro 23, RMC Découverte, Chérie 25.
Ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που εκπέμπουν ελεύθερα στην Ιταλία είναι μεγάλος, καθώς μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης στην ψηφιακή μετάδοση, ο αριθμός των σταθμών έχει αυξηθεί.
Τα βασικά κανάλια που λειτουργούν σήμερα στην Ιταλία είναι πολύ περισσότερα από 13, όπως εσφαλμένα αναφέρει ο κ. Παππάς και προσεγγίζουν τα 30!
Στην Πορτογαλία λειτουργούν 49 τηλεοπτικοί σταθμοί εκ των οποίων 12 είναι μεικτού περιεχομένου.
Στη Γερμανία λειτουργούν συνολικά πενήντα επτά τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν σε εθνικό δίκτυο, εκ των οποίων οι πενήντα είναι ελεύθερης πρόσβασης, ενώ από αυτούς τριάντα δύο είναι ιδιωτικοί και δεκαοχτώ δημόσιοι.
Τι συνέβη στη δημοπρασία του ριάλιτι;
Εκεί χτυπήθηκαν ο Καλογρίτσας με τον Μαρινάκη, όπου ο Μαρινάκης υποχώρησε προφανώς σκεπτόμενος ότι με τους υπόλοιπους παίκτες θα πέσει σε χαμηλότερο τίμημα. Τα πράγματα όμως πήραν άλλη τροπή αφού ο «λαγός» Σαββίδης ανέβαζε τα χτυπήματα για να πληρώσουν ακριβά τη νύφη ο Μαρινάκης με τον Κυριακού.
Αναλυτικά τα χτυπήματα έγιναν ως εξής:
– Πρώτη άδεια: Την κέρδισε ο ΣΚΑΙ μετά από 56 γύρους και με τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, στις 8.50 το βράδυ.
– Δεύτερη άδεια: Την κέρδισε ο Βλαδίμηρος Ιωάννης Καλογρίτσας μετά από 78 γύρους και με τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, στις 3.25 το μεσημέρι (20 ώρες μετά).
– Τρίτη άδεια: Την κέρδισε ο ΑΝΤ1 μετά από 99 γύρους και με το υψηλότερο τίμημα 75.900.000 ευρώ. Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί (άλλες 20 ώρες).
– Τέταρτη άδεια: Την κέρδισε η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη μετά από 117 γύρους και τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, στις 2.35 τα ξημερώματα (άλλες 15 ώρες και ένα τέταρτο πριν βγούν οι υποψήφιοι).
Παρωδία 66 ωρών
Μετά από 66 ώρες μιας παρωδίας που κάποιοι ονόμασαν διαγωνισμό για την χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών το αποτέλεσμα μπορεί να ικανοποιεί μόνο την κυβέρνηση και τους τέσσερις «τυχερούς» καναλάρχες, τραυματίζει όμως βαρύτατα τον πλουραλισμό και την αντικειμενική ενημέρωση.
Λιγότεροι καναλάρχες επομένως πιο ελεγχόμενοι και φυσικά η νέα διαπλοκή διαφέρει από την προηγούμενη μόνο στα νέα ονόματα.
Τα ευτράπελα του διαγωνισμού αναρίθμητα.
Τι να πρωτοθυμηθείς τον πρωτόγνωρο εγκλεισμό των υποψηφίων στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, τα στρατιωτικά ράντζα, την πλήρη έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για όσα διαδραματίστηκαν, τις περίφημες ανώνυμες διαρροές που έχριζαν καναλάρχες κατά το δοκούν, ή την κακοστημένη παράσταση που έδωσαν κυβερνητικά στελέχη με βαρύγδουπες δηλώσεις για το τσάκισμα της διαπλοκής;
Η διαπλοκή δεν πολεμιέται με λόγια και με διαγωνισμούς όταν κύριο προσόν του νέου καναλάρχη είναι το πόσα χρήματα διαθέτει (σ.σ. ασχέτως αν προηγουμένως δεν πλήρωνε εργαζομένους με το πρόσχημα της κρίσης) αδιαφορώντας πλήρως για την προέλευσή τους.
Τα 246 εκατομμύρια από τις άδειες δεν καλύπτουν τα ανικανοποίητα χρέη ούτε του ενός καναλάρχη προς τις τράπεζες, γιατί εάν τα προσθέσει κάποιος όλα μαζί, υπερβαίνουν το ένα δις…
Διαβάστε επίσης:
Καναλάρχες για… 246 εκατ. ευρώ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016, 14:48