Οι Έλληνες γονείς ασχολούνται λιγότερο με το διαδίκτυο απ’ ό,τι τα παιδιά τους, ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ισχύει το αντίθετο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ευρωβαρόμετρου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 84% των γονέων χρησιμοποιεί ίντερνετ έναντι 75% των παιδιών. Η διαφορά αυτή αφορά σε ηλικίες 6-10 ετών, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, τα ποσοστά είναι σχεδόν τα ίδια.

Στην Ελλάδα, το φαινόμενο είναι αντίστροφο, καθώς τα παιδιά όλων των ηλικιών ξεπερνούν κατά πολύ τους γονείς τους στη χρήση διαδικτύου.

Το σπίτι παραμένει ο κύριος χώρος πρόσβασης στο internet για τα παιδιά των υπόλοιπων Ευρωπαίων σε ποσοστό 65% και ακολουθεί το σχολείο με 57%. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό για την πρόσβαση από το σπίτι είναι 56%, ενώ για το σχολείο είναι μόλις 26%.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, τα παιδιά σε ποσοστό 27% έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω internet cafe, έναντι 3% που είναι το ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες γονείς, όπως και οι Γάλλοι, σε ποσοστό 52% εμφανίζονται ανήσυχοι για την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων των παιδιών τους. Στην ΕΕ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 26%. Το ποσοστό όσων ανησυχούν για τα παιδιά τους σε ζητήματα αυτοκτονιών ή άλλων βλαπτικών ενεργειών αυξάνεται περαιτέρω στο 64% έναντι 39% στην ΕΕ.

Το συμπέρασμα που εξάγεται, από τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου, είναι ότι η φοβική αντιμετώπιση του διαδικτύου από τους Έλληνες γονείς, σχετίζεται με το χαμηλό ποσοστό εξοικείωσης, ακόμη και στις πιο δυναμικές ηλικίες των 35-44 ετών.

Στις ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται ότι όσο αυξάνεται η χρήση του διαδικτύου από τους γονείς, τόσο μειώνονται οι αντίστοιχοι φόβοι τους για τα νέα μέσα.