Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης
Μοντάζ: Θανάσης Παλλαντζάς 

Δεν είναι πάντα εύκολο ακόμη και για μία έμπειρη διπλωμάτη, όπως η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, να παραχωρεί συνέντευξη στα ελληνικά. Όταν, μάλιστα, η συνέντευξη αυτή είναι απολύτως πολιτική και όταν τα ερωτήματα αφορούν σε πολύπλοκα ζητήματα στρατηγικής και κρατικών συμφερόντων στην ασταθή Ανατολική Μεσόγειο και στα επίσης ασταθή Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στην πολεμική ζώνη της Εγγύς Ανατολής. Πόσω, δε, μάλλον όταν γίνεται λόγος για υδρογονάνθρακες, για πετρελαϊκούς κολοσσούς, για τις σχέσεις Ιράν – ΗΠΑ, για τη διαμόρφωση πλαισίου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, για το Κυπριακό και, άρα, για τον πυρήνα της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου – Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στο zougla.gr μίλησε για όλα και μόνον στα ελληνικά. Χειρίζεται τη γλώσσα άριστα και καταφέρνει να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες λέξεις που πρέπει να περιγράφουν τα νοήματα. Η Διπλωματία είναι μία δύσκολη υπόθεση, αλλά η παράδοση του Foreign Office είναι διαχρονική και «σμιλεμένη» ώστε να εκπροσωπεί με αποτελεσματικότητα τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης αφορούν στο Brexit βεβαίως και στις επιπτώσεις του στη βρετανική οικονομία, στις σχέσεις Λονδίνου – Αθήνας, οι οποίες κατά τη γνώμη της πρέσβεως είναι άριστες, στη συμφωνία των Πρεσπών καθώς και σ’ αυτήν με το Eurogroup, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην κυπριακή ΑΟΖ και στο φυσικό αέριο, στον ρωσικό παράγοντα, στο Ιράν και, όπως πάντα, στις σχέσεις του Λονδίνου με την Ουάσινγκτον. Ανάμεσα στα ερωτήματα και τις απαντήσεις υπήρξε εκτενής αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του πρίγκιπα-διαδόχου στην Αθήνα και συμπληρωματικά στην ακόμη πιο πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Ορισμένες απαντήσεις ενδεχομένως να προβληματίσουν τον Έλληνα παρατηρητή ,όταν φέρ’ ειπείν ακούει τη φράση «Η Τουρκία είναι αναπόσπαστο μέλος της Συμμαχίας και πολύ σημαντικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου», αλλά αυτή είναι η αδήριτη γεωπολιτική πραγματικότητα σε αυτήν την περιοχή του κόσμου όσον αφορά στις διαχρονικές επιλογές της βρετανικής διπλωματίας. Από την άλλη, προκαλεί θετικές αντιδράσεις η κυριαρχούσα άποψη στο Λονδίνο για την Ελλάδα και τον ρόλο της ως «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή ή το τελικό συμπέρασμα πως «η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή, δε, οι διεθνείς σχέσεις είναι και (αν όχι κυρίως) «business as usual», ηχεί θετικά η είδηση περί βρετανικών επενδυτικών projects που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Κρήτη και Φθιώτιδα, με άμεση συνέπεια χιλιάδες θέσεις εργασίας για την ελληνική αγορά.

Και μία σημείωση. Στο ερώτημα «πώς ερμηνεύετε την πολύ θετική εξέλιξη των ελληνοβρετανικών σχέσεων μετά το Brexit» η απάντηση είναι αφοπλιστικά ειλικρινής: «Είναι πολύ λογικό. Η έξοδος του Ηνωμένου βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μας υποχρεώνει να επικεντρωθούμε περισσότερο στις διμερείς σχέσεις».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης