Αιχμή του δόρατος έχει γίνει το ελληνικό ζήτημα στη Γερμανία σε μία πολιτικά «ευαίσθητη» περίοδο για τη χώρα. Οι γερμανικές εκλογές τελείωσαν και η Άνγκελα Μέρκελ επιχειρεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις που θα της επιτρέψουν να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, έτσι ώστε να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε, πριν από τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι συνομιλίες στον διαπραγματευτικό κύκλο της «Τζαμάικα» οδηγήθηκαν κιόλας σε στασιμότηταΣτο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές με Φιλελεύθερους και Πράσινους. Εξαρχής το ελληνικό θέμα είχε τεθεί στο τραπέζι ως πρόσκομμα για την ομαλή εξέλιξη των διερευνητικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Φιλελεύθεροι εμφανίζονται πιο σκληροπυρηνικοί, αιτούμενοι το Βερολίνο να επιδείξει σκληρότερη στάση έναντι της Ελλάδας στο θέμα των προγραμμάτων βοήθειας και του χρέους, συγκριτικά με το παρελθόν.

Ως εκ τούτου, στην Ελλάδα επικρατεί ανησυχία για τη μελλοντική επιρροή του FDP στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας όσον αφορά στα ευρωπαϊκά θέματα.

Χαρακτηριστικές της στάσης που τηρεί το κόμμα έναντι της Αθήνας είναι οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντος βουλευτή Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ πως «ουδείς θέλει ένα Grexit. Ούτε εμείς το θέλουμε. Όμως, προϋπόθεση για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη είναι η συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταδίδει η Deutsche Welle:

Το κλίμα διαφωνίας που καταγράφηκε σε σειρά ζητημάτων στις διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο μεταφέρει η «Handelsblatt» στην ηλεκτρονική της έκδοση. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, «η Ελλάδα γίνεται σημείο διαμάχης» στις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στα χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU), τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP), που επιδιώκουν να σχηματίσουν τον λεγόμενο κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα».

Η «Handelsblatt» σχολιάζει: «Πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι συνομιλίες στον διαπραγματευτικό κύκλο ”Τζαμάικα” οδηγήθηκαν κιόλας σε στασιμότητα. Κυρίως ο τρόπος διαχείρισης των χρεών άλλων κρατών της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, αποτελεί σημείο διαμάχης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή», δεδομένου ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στις διερευνητικές διαφωνούν σε σειρά κομβικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό και η πολιτική για το κλίμα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «ενώ η CDU (Χριστιανοδημοκράτες) και η CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) απορρίπτουν κατηγορηματικά μια ”ένωση χρέους”, οι Πράσινοι έχουν ταχθεί ήδη στο προεκλογικό τους πρόγραμμα υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και υπέρ των λεγόμενων ευρωομολόγων, δηλαδή κρατικών ομολόγων για υπερχρεωμένα κράτη». Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», οι διαπραγματευτικές ομάδες της «Τζαμάικα» είχαν συζητήσει ήδη την Τρίτη σχετικά με μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ωστόσο επειδή δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν, το θέμα συζητείται εκ νέου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης