Τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για το Ασφαλιστικό ζητούν οι δικηγόροι από τον υπουργό Εργασίας, αξιοποιώντας το νόμιμο δικαίωμα που έχουν προκειμένου να να ενημερωθούν επί του προωθούμενου από την κυβέρνηση νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Βασίλης Αλεξανδρής κατέθεσε έγγραφη αίτηση στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να του « χορηγηθούν αμελλητί πλήρη αντίγραφα των εκπονηθεισών -κατά τη δημόσια δήλωσή του υπουργού- αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό σύστημα, ως έχουμε νόμιμο δικαίωμα».

Σύμφωνα με την αίτηση, είναι υποχρέωση της Διοίκησης η χορήγηση των συγκεκριμένων στοιχείων και δεν απαιτείται η απόδειξη έννομου συμφέροντος. .

Στην αίτηση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού από τις οποίες φαίνεται να προκύπτει , «ότι υφίστανται ειδικές αναλογιστικές μελέτες για το νέο σύστημα καθώς και ότι η γενική αναλογιστική μελέτη έχει ολοκληρωθεί από πλευράς Υπουργείου, εκκρεμεί όμως η έγκρισή της».

«Το προταθέν κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος επιβάλει δημευτικού χαρακτήρα εισφοροδοτική επιβάρυνση, καθώς -σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις- αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος από το προϊόν της εργασίας του δικηγόρου και του αποστερεί τα αναγκαία μέσα διαβίωσης. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συνιστούν δυσανάλογο περιορισμό του δικαιώματός του δικηγόρου επί του προϊόντος της εργασίας του και αντίκεινται στις θεμελιώδεις αρχές της επιβάρυνσης αναλόγως προς την εισφοροδοτική ικανότητα, της ανταποδοτικότητας, της προστασίας της περιουσίας, της αναλογικής ισότητας και της αναλογικότητας (Συντ. 2 παρ. 1, 4 παρ. 5, 5 παρ. 1, 17, 22 παρ. 1& 5, 25 παρ. 1) και άρθρο 1 1ου ΠΠ ΕΣΔΑ).»αναφέρεται στην αίτηση.

Οι δικηγόροι καταλήγουν εξηγώντας τους λόγους της κίνησης τους αυτής. «Γνωρίζετε ότι μεταξύ των σκοπών του Δικηγορικού Συλλόγου περιλαμβάνεται η υπεράσπιση των αρχών και κανόνων του κράτους δικαίου, η διασφάλιση της αξιοπρεπούς άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος καθώς και η παρέμβαση, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, οικονομικού ενδιαφέροντος που ενδιαφέρει το δικηγορικό σώμα, καθώς και για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, ή οικονομικού ενδιαφέροντος (άρθρο 90 Κωδ. Δικ, πρβλ. ΣτΕ Ολομ. 3632/2015, 4576/1977, 2257/2014)».