Δέκα κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, αντιμετωπίζουν ένα κατηγορητήριο για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση με απόπειρες ανθρωποκτονίας, εκρήξεις αποστολή φακέλων – βόμβες, αλλά και την κατοχή εκρηκτικών. Απολογούνται την Κυριακή, 3 Μαρτίου και όλοι τους προετοιμάζουν τους ισχυρισμούς τους.

Η δικογραφία που παρουσιάζει η «Ζούγκλα» περιέχει και την υπόθεση με την αποστολή φακέλου – βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με παραλήπτη την Πρόεδρο Εφετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο φάκελος αν και είχε παραδοθεί πριν από τρεις εβδομάδες ανοίχτηκε, τελικά, στις 12 Φεβρουαρίου από τον σύζυγο της Προέδρου Εφετών. Εκείνος ήταν που κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά. Εντόπισε καλωδίωση, ενώ υπήρχε και έντονη οσμή. Ο αστυνομικός που ειδοποιήθηκε μετέφερε τον φάκελο στο μηχάνημα ασφαλείας που υπάρχει στο Δικαστικό Μέγαρο και ο σαρωτής αποκάλυψε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Λίγες ημέρες μετά, την ευθύνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση «Ένοπλη Απάντηση», αναφέροντας ότι ο στόχος ήταν η Πρόεδρος Εφετών.

Από την έρευνα των Αρχών διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος, διαστάσεων Α4, κίτρινου χρώματος είχε μηχανογραφημένα στοιχεία παραλήπτη και αποστολέα, ενώ είχε και τρία γραμματόσημα, αλλά ήταν χωρίς ταχυδρομική σφραγίδα. Ως αποστολέας φαινόταν: «Από Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Πρωτοδικείο Αθηνών, Ευελπίδων 14, Αθήνα, Πρώην Σχολή Ευελπίδων, Τ.Κ. 11362», ενώ στον παραλήπτη αναφέρονταν τα στοιχεία της Προέδρου Εφετών.

Μέσα στον φάκελο υπήρχαν 21 συραμμένες λευκές κόλλες, μεγέθους Α4, καθώς και δεύτερος αυτοσχέδιος φάκελος, αποτελούμενος από λευκό χαρτόνι τυλιγμένο με λευκή μονωτική ταινία και μέσα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η εκρηκτική ύλη ζύγιζε 502 γραμμάρια, ενώ βρέθηκε μία μπαταρία και ένας πυροκροτητής.

Οι καταθέσεις για τον φάκελο βόμβα

Υπάλληλος του Εφετείου κατέθεσε ότι στα μέσα Ιανουαρίου εμφανίστηκε στο γραφείο της γραμματείας του Εφετείου, μεσημβρινές ώρες, ένας άνδρας ηλικίας 45 με 55 ετών. Η υπάλληλος στην αρχή νόμιζε ότι ο άντρας είναι υπάλληλος εταιρείας ταχυμεταφορών και της παρέδωσε τον φάκελο. Ο άντρας έφυγε και εκείνη μετά από επικοινωνία με την Πρόεδρο Εφετών, άφησε τον φάκελο στο γραφείο της.

Ο λόγος που η Πρόεδρος δεν παρέλαβε νωρίτερα τον φάκελο ήταν γιατί βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.

Την Πρόεδρο Εφετών είχε στοχοποιήσει ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους και μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να εκτοξεύσει και απειλές για την ίδια και την οικογένειά της, καθώς ήταν η Πρόεδρος σε δίκη που ήταν κατηγορούμενος.

Δικαστική υπάλληλος κατέθεσε ότι είχε δεχθεί τηλεφωνική κλήση από άνδρα πριν από έναν χρόνο, ο οποίος της είπε ότι καλεί από το καρτοτηλέφωνο φυλακής και ζητούσε να μιλήσει με την Πρόεδρο Εφετών. Τον χαρακτήρισε εριστικό και επίμονο, αναφέροντας μάλιστα ότι η Δικαστής είχε εκδικάσει αίτησή του για συγχώνευση ποινών, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε όπως εκείνος επιθυμούσε. Της έλεγε ότι κακώς δεν έγινε η συγχώνευση και ζητούσε να επανεξεταστεί η υπόθεσή του. Έγινε ακόμη ένα τηλεφώνημα από τον συγκεκριμένο άντρα μετά από λίγες ημέρες, με απειλές αυτή τη φορά για τη ζωή της Προέδρου. Είπε μάλιστα ότι μπορεί να βρίσκεται εντός φυλακής, ωστόσο έχει συγγενείς και φίλους έξω και γνωρίζει που μένει η Πρόεδρος.

Ο φάκελος – βόμβα δεν ήταν απλά επικίνδυνος για τη ζωή της Προέδρου και του συζύγου της, αλλά αν ανοιγόταν ήταν βέβαιο ότι θα είχαν τραυματιστεί θανάσιμα.

«Αν λειτουργούσε ο εκρηκτικός μηχανισμός την ώρα που ο σύζυγος της Προέδρου Εφετών επιχείρησε να ανοίξει τον φάκελο, θεωρείται βέβαιος ο θανάσιμος τραυματισμός του ιδίου, της Προέδρου που βρισκόταν στο ίδιο γραφείο, ο τραυματισμός Προέδρων που εργάζονται σε διπλανά γραφεία από τα θραύσματα του τοίχου, ο τραυματισμός των διερχομένων από το διάδρομο αλλά και τον δρόμο».

Το DNA του στρατιωτικού και η σύνθεση του εκρηκτικού μηχανισμού

Η σάρωση για DNA στον φάκελο έδειξε αρχικά τον γενετικό τύπο ενός άγνωστου άνδρα. Όμως, δεν έμεινε για καιρό άγνωστος γιατί μία απόπειρα ληστείας στη Νέα Σμύρνη έφερε στην επιφάνεια ένα γενετικό αποτύπωμα που ανήκε στο ίδιο πρόσωπο με αυτόν στο αποτύπωμα στον φάκελο – βόμβα. Ο άνδρας δεν είναι άλλος από τον κατηγορούμενο πλέον υπαξιωματικό, ο οποίος είχε επαφές με ποινικούς.

Λαβράκι όμως έβγαλε και η άρση των επικοινωνιών, καθώς ο άνδρας που απειλούσε την Πρόεδρο Εφετών πριν την αποστολή του φακέλου ήταν έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού και μάλιστα επικοινωνούσε από τα καρτοτηλέφωνα που βρίσκονται στη Δ2 Πτέρυγα.

Η ανάλυση της εκρηκτικής ύλης είχε ενδιαφέρον, καθώς στα συστατικά εντοπίστηκαν Νιτρικό Αμμώνιο, Ξυλαύλερο, Αιθυλενοδινιτρογλυκόλη, Νιτροκυτταρίνη και διμεθυλοεστέρα του φθαλικού οξέος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μία ισχυρή εκρηκτική ύλη που κυκλοφορεί στο εμπόριο με την ονομασία ζελατινοδυναμίτιδα και για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται πυροκροτητή, ο οποίος υπήρχε μέσα στον φάκελο.