Μία εξαιρετικά περίεργη υπόθεση που βάζει σε ακόμα πιο περίεργες σκέψεις, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, στη σκιά των συνεχών επιχειρήσεων «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. στα υποβαθμισμένα γκέτο της Αθήνας. Εύπορος Σομαλός επιχειρηματίας με φιλανδική υπηκοότητα καταγγέλλει επώνυμα ως «εκπρόσωπος των συμπατριωτών του», που εξακολουθούν να ζουν σαν τα ποντίκια στο τριώροφο νεοκλασικό – τρώγλη της οδού Βερανζέρου 33, ότι σε έφοδο των δυνάμεων καταστολής στη βρώμικη «φωλιά», «απαλλοτριώθηκαν» αναιτιολόγητα 8.000 ευρώ, που αποτελούν το κοινό ταμείο της κοινότητας. Η ιστορία λαμβάνει ύποπτες διαστάσεις, αφού, ως απάντηση στην επώνυμη καταγγελία, ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας που έχει πλήρη γνώση για το καλοκαιρινό «σκούπισμα», κάνει λόγο για κατάσχεση μόνο 3.500 ευρώ, τα οποία αποτελούν προϊόν εγκληματικής πράξης. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Ποιος ο σκοπός της καταγγελίας, ειδικά σε μια τέτοια χρονική περίοδο, εάν δεν ευσταθεί η επιχειρηματολογία των λαθρομεταναστών; Υποκινείται θέμα εκ του μη όντος και για ποιους λόγους; Εάν ευσταθούν, όμως, οι ισχυρισμοί, τα χρήματα που κατασχέθηκαν, περιλαμβάνονται σε έκθεση κατάσχεσης; Πότε αυτή συντάχθηκε και από ποιον υπογράφεται; Συνοδεύτηκε από δικογραφία και ποιους αφορούσε; Και το κυριότερο: Γιατί οι παράνομα διαβιούντες μετανάστες στην τρώγλη της Βερανζέρου, μετά την πολυδιαφημισμένη εκκένωση του κτιρίου -αν και συνελήφθησαν- εξακολουθούν να μένουν εκεί; Πολλά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από την ηγεσία της ελληνικής Αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«Σήκωσαν το κοινό ταμείο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταγγελία είναι επώνυμη και ενυπόγραφη. Στις 13 Οκτωβρίου 2009, ο Σομαλός επιχειρηματίας Huseen Aboliwahid, που ζει στη Φιλανδία, εξουσιοδοτεί το δικηγόρο Ευθύμιο Κρασά, ώστε «να του αποδοθούν τα κατασχεμένα (ένα laptop, 8.000 ευρώ και μια ταμειακή μηχανή) από την επέμβαση της Αστυνομίας στην οδό Βερανζέρου 33, στις 30 Ιουλίου 2009. Ο δικηγόρος απευθύνεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Άκρη όμως δε βγάζει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο οίκημα – τρώγλη της οδού Βερανζέρου «Έγινε μια επιχείρηση της Αστυνομίας , τους απώθησε από το κτίριο το οποίο μισθώνεται χωρίς συμφωνητικά και χωρίς να έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εφορία. Μετά την επιχείρηση, όμως, αφέθησαν ελεύθεροι, δεν προσήχθησαν πουθενά, δε σχηματίστηκε δικογραφία και αφαιρέθηκαν από το χώρο του υπογείου ένα laptop και μια ταμειακή μηχανή. Εκτός από αυτά, αφαιρέθηκαν και 8.000 ευρώ, τα οποία ανήκουν στον ίδιο. Οι πελάτες μου δεν ψεύδονται. Λένε την αλήθεια. Ξέρω, βέβαια, ότι οι περισσότεροι από αυτούς που διαβιούν εκεί, ζουν σε άσχημες συνθήκες υγιεινής και δημιουργούν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, κάποιοι από αυτούς εμπλέκονται και σε παράνομες πράξεις και δεν το αμφισβητούμε», λέει στη zougla.gr ο γνωστός δικηγόρος.

Ήρθαν στην Ελλάδα για να βρουν μία καλύτερη τύχη για τα παιδιά τουςΟ κ. Κρασάς, όμως, θίγει παραμέτρους που, κατά την εκτίμησή του, επέβαλαν τις πολυδιαφημισμένες «σκούπες» από την τότε πολιτική ηγεσία ως αντίβαρο στις «πατριωτικές πιέσεις» του ΛΑΟΣ και του Γιώργου Καρατζαφέρη: «Το θέμα είναι τι συνέβη στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έκανα τις απαραίτητες ενέργειες για να μάθω. Πήγα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και αμέσως μετά επικοινώνησα με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Μου είπαν ότι είναι αδύνατον να κρατάνε στοιχεία, ότι δεν μπορεί να πρωτοκολληθεί καμία αίτηση που έχει να κάνει με επανακατοχή αυτών των κατασχεμένων. Έχουμε δει σε διάφορες δικογραφίες να κατάσχονται αντικείμενα, στον ανακριτή να τηρείται η ίδια διαδικασία, αλλά μπορούμε να τα επανακτήσουμε. Κατόπιν τούτου, οφείλουμε να καταγγείλουμε ανοιχτά τη στάση αυτή της Αστυνομίας, καθώς και την επέμβαση που, για κάποιους λόγους πολιτικούς (αφού τότε υπήρχαν και οι προεκλογικές και πιεστικές εξαγγελίες Καρατζαφέρη περί λαθρομεταναστών) έγινε, για να «ρίξουν στάχτη στα μάτια» του κόσμου. Και, επιπλέον, για το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το οποίο δεν ικανοποιήθηκε, αφού οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς που παραμένουν στη Βερανζέρου διαβιούν παράνομα. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω πού βρίσκονται τα χρήματα. Ας γίνει μια ΕΔΕ, για να διαπιστωθεί πού βρίσκονται τα λεφτά», τονίζει ο κ. Κρασάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οίκημα μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίοΣύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, τα χρήματα αυτά είχαν συγκεντρωθεί από κοινό ταμείο που χρησίμευε για να σιτίζονται οι Σομαλοί και να καλύπτουν τα είδη πρώτης ανάγκης τους. Η πολιτεία –κατά τους ίδιους- δεν μπορεί να παραγνωρίζει τα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα να διασύρεται η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εγώ έχω λάβει εντολή να τους δώσω μια πλήρη εξήγηση για το τι συνέβη. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με κανέναν αξιωματικό προσωπικά. Έχουμε πρόβλημα με τους μηχανισμούς αδιαφάνειας, που προσβάλλουν την ελληνική πολιτεία και διασύρουν το ελληνικό Δημόσιο», καταλήγει ο γνωστός δικηγόρος.

«Προϊόν εγκληματικής πράξης»

Άλλη διάσταση, ωστόσο, δίνει στην περίεργη ιστορία ανώτερος αξιωματικός που γνωρίζει την εξέλιξη, αλλά και την έκβαση της τότε αστυνομικής επιχείρησης. Κατά τους ισχυρισμούς του, στις 30 Ιουλίου, είχαν προσαχθεί 70 Σομαλοί λαθρομετανάστες. Κατασχέθηκαν υπολογιστές και 3.500 ευρώ παρουσία εισαγγελέα. Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν δύο άτομα με την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομα εργαστήρια κατασκευής πλαστών δικαιολογητικών παραμονής στη χώρα. Όλα αυτά κατασχέθηκαν ως προϊόν εγκληματικής πράξης. «Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται κανένα θέμα. Το δικαστήριο θα αποφασίσει για την τύχη των κατασχεμένων», ανέφερε η ίδια αστυνομική πηγή.

Φωτογραφίες: Αλέκος Βουτσαράς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης