Τον δικό του επίγειο «Παράδεισο»…5.000 στρεμμάτων απέκτησε ο ισχυρός άνδρας του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τανί, γνωστός στη χώρα μας για το ενδιαφέρον του όσον αφορά τις επενδύσεις σε φιλέτα του ελληνικού δημοσίου.

Έναντι μόνο 5 εκατομμυρίων ευρώ, με μία κίνηση που μοιάζει να βγαίνει από τις «Χίλιες και μία νύχτες», ο Εμίρης αγόρασε το πανέμορφο ακατοίκητο νησί Οξυά, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, στο Ιόνιο Πέλαγος.

Παραμένει άγνωστο αν το έκτασης 5.000 στρεμμάτων νησί εντάσσεται στα επιχειρηματικά σχέδια του Εμίρη ή απλώς αποτελεί δώρο για την πολυαγαπημένη του κόρη.

Ο Εμίρης του Κατάρ είχε έρθει με το πλωτό παλάτι του, την εκατόν τριάντα τριών μέτρων θαλαμηγό του για διακοπές στο Ιόνιο. Αφού πέρασε από την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τους Παξούς, επέστρεψε στην πατρίδα του καταγοητευμένος από τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου.

Οι φωτογραφίες από τους ελληνικούς επίγειους παραδείσους έκλεψαν τις καρδιές και όλων των μελών της οικογένειάς του. Έτσι, αποφάσισε να αγοράσει γη στο Ιόνιο και να χτίσει τον δικό του παράδεισο. Ένα μέρος με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, το οποίο θα αγοράσουν και θα μπορούν να επισκέπτονται όσο το δυνατόν πιο συχνά. Ένα από τα πρώτα σημεία που τράβηξαν αμέσως το ενδιαφέρον του ήταν ο Σκορπιός. Όμως, η Αθηνά Ωνάση δεν τον πωλούσε.

Το παρασκήνιο της αγοραπωλησίας

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο συντάκτης Νick Squires, της εφημερίδας «Telegraph», ο οποίος μίλησε στη zougla.gr αποκαλύπτωντας το παρασκήνιο της αγοραπωλησίας.

Όπως λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος, ένα τμήμα του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο καταφύγιο άγριας ζωής, αλλά το υπόλοιπο ενδέχεται να αναπτυχθεί τουριστικά, με ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομή για σκάφη αναψυχής.

«Το Κατάρ είναι η πλουσιότερη χώρα του κόσμου σύμφωνα με το Forbes και η βασιλική οικογένεια επενδύει σε πολλά μέρη του πλανήτη. Πριν την Οξυά (ή Ναυσικά) αγόρασαν ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κόστα Εσμεράλντα της Σαρδηνίας, ένα από τα πιο exclusive μέρη της Μεσογείου», τονίζει στη zougla.gr.


(Παραλία στην Κόστα Εσμεράλντα της Σαρδηνίας)

Ακούστε τι δήλωσε ο Nick Squires στη zougla.gr:

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνεργάτες του Εμίρη ήρθαν σε επαφή με μεγάλο κτηματομεσιτικό γραφείο, το οποίο είχε αναλάβει την πώληση για λογαριασμό των ιδιοκτητών, των κληρονόμων του Ελληνοαυστραλού μεγιστάνα Σπύρου Σταμούλη.

Το νησί τελικά πωλήθηκε έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ στη βασιλική οικογένεια, παρά το γεγονός ότι η τιμή που ζητούνταν αρχικά ήταν 7 εκατομμύρια.

Η μείωση στην τελική τιμή αγοράς αποδίδεται στους αυξημένους φόρους ακινήτων που έχει επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Οι φόροι αυτοί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, έχουν προκαλέσει μεγάλη κινητικότητα στην αγορά μικρών ιδιόκτητων νησιών στην Ελλάδα, καθώς θέλουν να τα «ξεφορτωθούν».


(Αεροφωτογραφία του νησιού)


(Σε παλαιότερή του επίσκεψη στους Παξούς)

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, μιλώντας στη zougla.gr, καλωσόρισε την κίνηση του Εμίρη για επένδυση στην περιοχή, αλλά υποστήριξε ότι η Περιφέρεια δεν έχει ενημερωθεί για το deal στο Ιόνιο.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr:

Τα επενδυτικά σχέδια του Εμίρη

Ο Εμίρης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τανί έχει εδώ και πολύ καιρό δείξει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, αφού φροντίζει να δίνει το «παρών» σε όλα τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που κατά καιρούς εμφανίζονται, όπως το Ελληνικό ή η συγχώνευση της Alpha Bank με την Εurobank.

Υπενθυμίζεται ότι το κρατικό fund του Κατάρ αποτελεί και έναν από τους εννέα βασικούς μνηστήρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ο Εμίρης, πέρα από τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο και στα φιλόδοξα προγράμματα για την ανάδειξη του Κατάρ στον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου μέχρι το 2015, κάνει και άλλες κινήσεις. Κατ’ αρχάς, διεκδίκησε και κέρδισε τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 και έγινε η πρώτη αραβική χώρα που θα φιλοξενήσει την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση. Τα σχέδια για τα δώδεκα στάδια που θα χρησιμοποιηθούν ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Ρεπορτάζ: Άννα Μορφούλη, Φίλιππος Καραμέτος, Παύλος Διονυσόπουλος