Zougla Newsroom
Μια επιχείρηση με «καθαρά» αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν σε όλη την επικράτεια και μπορούσαν να μεταφέρουν, ακίνδυνα, παράνομους αλλοδαπούς λειτουργούσε εδώ και τρία χρόνια. «Αρχηγός» της καλοστημένης απάτης ήταν ένας 46χρονος Ιρακινός ο οποίος έβρισκε αυτοκίνητα δεκαετίας και μεσαίου κυβισμού και τα αγόραζε τοις μετρητοίς, χωρίς μάλιστα να κάνει παζάρια.
Αυτό που δεν έβρισκε ήταν η… πόρτα της Εφορίας καθώς, μετά την σύλληψη του και τον φορολογικό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε, οι αρχές ανακάλυψαν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια είχε δηλώσει, συνολικό, εισόδημα 4700 ευρώ!
Τα «κατορθώματα» του και την επιτυχία της επιχείρησης του, φρόντιζε να την διαφημίζει μέσω του διαδικτύου, όπως φαίνεται και στο βίντεο που εξασφάλισε και παρουσιάζει το zougla.gr.
Ένα άλλο μέλος του κυκλώματος, που «έπιαναν τα χέρια του, είχε φτιάξει ένα… ιδιωτικό συνεργείο για να κάνει τις απαραίτητες μετατροπές στα οχήματα.
Μετά την αγορά του αυτοκινήτου, ένας από τους τρεις Έλληνες συνεργούς έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την μεταβίβαση του οχήματος. Από εκείνο το σημείο, έμπαινε σε εφαρμογή το παράνομο σκέλος της επιχείρησης. «Μέλη της οργάνωσης κατήρτιζαν τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης, δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού, άδεια παραμονής, υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις, σε στοιχεία «αχυρανθρώπου» και οι υποτιθέμενοι διεκπεραιωτές των μεταβιβάσεων πήγαιναν στα αντίστοιχα τμήματα των Διευθύνσεων Μεταφορών και υπέβαλλαν τα πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης, εξαπατώντας τις υπηρεσίες και υφαρπάζοντας άδειες κυκλοφορίες σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων». Τι κέρδιζε όμως με αυτή την απάτη η εγκληματική οργάνωση; Στέλεχος του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής εξηγεί….. «Είχαν στη διάθεση τους «καθαρά» οχήματα τα οποία δεν εμφανίζονταν ούτε ως κλεμμένα ούτε ως ακινητοποιημένα με αποτέλεσμα να μοιάζουν με «λευκά περιστέρια» και με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν όπως ήθελαν, κυρίως για την διακίνηση παράνομων αλλοδαπών. Το δρομολόγιο που τον τελευταίο καιρό έκαναν ήταν από Θεσσαλονίκη στην Αθήνα». Το κύκλωμα είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο στόλο οχημάτων από 271 οχήματα ενώ στο πλαίσιο επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, κατασχέθηκαν 44 αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 190 μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οχήματα που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των μεταναστών, πωλούνταν σε διπλάσια τιμή σε άλλα κυκλώματα διακίνησης, ως «καθαρά». Κάθε παράνομος αλλοδαπός πλήρωνε δυο χιλιάδες ευρώ για την μεταφορά του ενώ τα συνολικά κέρδη από τις πωλήσεις υπερβαίνουν το ποσό των 2.700.000 ευρώ.
Το κύκλωμα, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο, δεν πλήρωνε ούτε τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και έτσι η συνολική οφειλή για το 2023 ανερχόταν σε 112.950 ευρώ.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ομόνοια, Ίλιον και Κάτω Πατήσια σε τρία καταστήματα και σε σπίτι, όπου και εντοπίστηκε πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων κυρίως από την Βουλγαρία, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
- · 19 δελτία ταυτότητας,
- · 7 πλαστές βεβαιώσεις εγγραφής πολίτη Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- · 41 υπό κατάρτιση πλαστά έντυπα βεβαιώσεων πολιτών Ε.Ε.,
- · 2 πλαστές άδειες διαμονής,
- · 2 πλαστές αλλοδαπές άδειες ικανότητας οδήγησης,
- · πλήθος πλαστών δικαιολογητικών και υπευθύνων δηλώσεων,
- · 3 πλαστές στρογγυλές σφραγίδες,
- · 2 σφραγίδες με στοιχεία υπαλλήλων,
- · 6 κινητά τηλέφωνα,
- · φορητός υπολογιστής,
- · 650 ευρώ και
- · 6 οχήματα.
Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια των ερευνών υπήρξαν και ευχάριστες εκπλήξεις για τους αστυνομικους που ειχαν στο «μικροσκόπιο» τους περιπου δυο μήνες τα μέλη της σπείρας. Όλα όσα είχαν καταγραφεί, μέσω τηλεφώνων που είχαν τεθεί σε παρακολούθηση και αφορούσαν παράνομα έγγραφα, βρέθηκαν μέσα σε ένα από τα σπίτια μέλους του κυκλώματος. Κάτι τέτοιο, όπως έλεγαν νομικοί, είναι πολύ επιβαρυντικό για τους κατηγορούμενους.
Οι συλληφθέντες, δυο αλλοδαποί ηλικίας 46 και 28 ετών και τρεις Έλληνες , ηλικίας 48, 57 και 60 ετών, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή.