Για πρωτοφανή πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση όσον αφορά το πρόγραμμα «Αριάδνη» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το Υπουργείο θα μπορούσε να μην βάζει χαράτσι για γάμους, διαζύγια, κηδείες.

Αναλυτικά:

Για μια ακόμη φορά οι «υπεύθυνοι-ανεύθυνοι» αντί να λύνουν προβλήματα, με σωρεία όχι άστοχων αλλά εσκεμμένων όπως φαίνεται αποφάσεων δημιουργούν πολύ περισσότερα, επιβαρύνοντας τον πολίτη και ευνοώντας εκείνα τα κυκλώματα που ευημερούν σε βάρος των αδυνάτων.

Μια τέτοια λοιπόν φαεινή ιδέα είχε ο κ. Γιάννης Βρούτσης. Οι πολίτες να «καταθέτουν» στους λογαριασμούς συμβολαιογράφων «χαράτσι» 40-50 ευρώ για να παντρευτούν, να τεκνοποιήσουν, να χωρίσουν… ακόμη και να πεθάνουν!!! Γιατί και τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων χρήματα των εργαζομένων είναι.

Τα Ληξιαρχεία είναι από τις σπουδαιότερες κρατικές αρμοδιότητες. Στη χώρα λειτουργούν εύρυθμα 1.034 Δημοτικά Ληξιαρχεία εξυπηρετώντας τους πολίτες και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή. Εκχώρηση της αρμοδιότητας θα είχε ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων, άρα και μεγαλύτερο κόστος. Υπεύθυνος-Ληξίαρχος σε κάθε Δήμο της χώρας είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο οποίος υπόκειται σε μηνιαίο έλεγχο από τον Εισαγγελέα της έδρας του Δήμου του. Γνωστοποιούμε λοιπόν και εμείς, αν και οφείλει να το γνωρίζει ο κ. Υπουργός, πως η ενημέρωση των δημογραφικών πράξεων μπορεί να είναι άμεσα εφαρμοστέα στα υπάρχοντα Ληξιαρχεία και Κ.Ε.Π. χωρίς το παραμικρό κόστος για τον πολίτη, με μια απλή νομοθετική ρύθμιση.

Όλα τα δημογραφικά στοιχεία υπάρχουν στα Ληξιαρχεία όλης της χώρας. Ήδη, σε περιπτώσεις θανάτου ενημερώνουν όλες τις αρμόδιες αρχές (Δημοτολόγιο, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, Αστυνομία κ.α.). Επίσης, τα Ληξιαρχεία καταχωρούν το Α.Φ.Μ. και τον Α.Μ.Κ.Α. που θεωρούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ενώ απαγορεύεται η συλλογή και η επεξεργασία τους παρά μόνο από αρμόδια Δημόσια Αρχή με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Με μια απλή νομοθετική ρύθμιση δύναται να επεκταθεί η υποχρέωση ενημέρωσης όλων των οικογενειακών μεταβολών, από τα Ληξιαρχεία προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Υπενθυμίζουμε πως ήδη από τις αρχές του 2012 σε συνεργασία με τον Ο.Γ.Α. υπάρχει ON-LINE σύνδεση, με αποτέλεσμα την ίδια κιόλας ημέρα να αποστέλλονται στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα ληξιαρχικές πράξεις θανάτου για τη διακοπή της σύνταξης, χωρίς ο πολίτης να δαπανά ούτε ένα (1) ευρώ.

Επίσης, τα Ληξιαρχεία όλης της χώρας εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία είναι υποχρεωμένα να στέλνουν σε μηνιαία βάση στην ΕΛΣΤΑΤ όλες τις δημογραφικές και οικογενειακές μεταβολές. Το ερώτημα είναι, το κεντρικό κράτος αξιοποιεί την πλήρως ενημερωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΛΣΤΑΤ. Τα αποτελέσματα σήμερα δείχνουν πώς όχι, κάτι που δημιουργεί εύλογες απορίες και υποψίες.

Με βάση όσα προαναφέρθηκαν, γίνεται αντιληπτό πως το πρόβλημα μπορεί άμεσα να επιλυθεί από τα Ληξιαρχεία και τα Κ.Ε.Π. χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των πολιτών που ήδη στενάζουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική των μνημονίων. Αρκεί να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως στόχος του κ. Γιάννη Βρούτση και της κυβέρνησης δεν είναι η επίλυση του προβλήματος, αλλά η απαξίωση των υπηρεσιών των Δήμων, η αφαίρεση της αρμοδιότητας και η πριμοδότηση συγκεκριμένων κλάδων «χαρατσώνοντας» για ακόμη μια φορά τους πολίτες. Φαίνεται πώς η επιμονή της κυβέρνησης και της τρόικας, που φάνηκε και από το μήνυμα της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Ελλάδα, για το ξεπούλημα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκινάει από τα Ληξιαρχεία, μήπως σκοπεύουν να ιδιωτικοποιήσουν και τα… νεκροταφεία.

Η κυβέρνηση με το σχέδιο «Αριάδνη» ξεπέρασε τον εαυτό της. Χαρατσώνει την γέννηση και το θάνατο υπέρ της πενόμενης τάξης των συμβολαιογράφων».