«Ήμουν πολύ τυχερός» γράφει σε μήνυμά του από το Ιράν όπου βρίσκεται ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μη μπορώντας να πιστέψει ότι σώθηκε τελευταία στιγμή και δεν πρόλαβε να φτάσει στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί στο μοιραίο αεροσκάφος της Aseman Airlines.
Σε κείμενο που δημοσιεύει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, ο Άκης Τσελέντης εξηγεί τους λόγους που επισκέφτηκε το Ιράν και γιατί έχασε την πτήση.
Το μήνυμα του Άκη Τσελέντη:
«Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω όλο αυτό το κόσμο που εξέφρασε την ανησυχία του. Στο Ιράν ταξιδεύω πολύ συχνά γιατί συνεργάζομαι με τη διεύθυνση γεωφυσικών ερευνών της κρατικής εταιρείας πετρελαίου η οποία δοκιμάζει μια μεθοδολογία εντοπισμού κοιτασμάτων που έχουμε αναπτύξει εγώ και οι συνεργάτες μου στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, και η οποία είναι πολύ αποτελεσματική σε δύσβατες περιοχές.
Η περιοχή Asuj ήταν μια από τις πιλοτικές περιοχές γιατί γειτνιάζει με τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη Zagros στην οποία οι κλασικές μέθοδοι έρευνας υδρογονανθράκων είναι αδύνατο να εφαρμοστούν.
Πήγαινα στη περιοχή για να δω από κοντά τις συνθήκες και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε αν εγκαθιστούσαμε ένα μικροσεισμικό δίκτυο. Έφυγα από το ξενοδοχείο μου στη Τεχεράνη με προορισμό το αεροδρόμιο και να μεταβώ στην Asuj και μετά στην Ahwaz μια άλλη περιοχή στο Νοτιοανατολικό Ιράν. Λόγω της μεγάλης κίνησης έφτασα καθυστερημένα οπότε πήρα την απόφαση να φύγω για την Ahwaz και να μεταβώ στην Asuj στην επιστροφή. Μόλις προσγειώθηκα στην AWAZ έμαθα για την καταστροφή και το πόσο τυχερός ήμουν.
Λυπάμαι για τις τόσες πολλές ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν τόσο άδοξα στα αφιλόξενα βουνά του Zagros. Τα αεροπλάνα της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και σχεδόν όλων των τοπικών εταιρειών, λόγω των οικονομικών μέτρων και έλλειψης ανταλλακτικών, είναι πολύ παλιά.»