Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε κινήσεις που προκαλούν ερωτήματα προβαίνουν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα οργανικά κενά που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο εκστρατευτικό σώμα του Έβρου.

Μετά το «χάος» που επικράτησε με τις αποφάσεις fast track του υπουργείου και την αιφνίδια ετσιθελική «επιστράτευση» 1.881 συνοριακών φυλάκων στα σύνορα του Έβρου (την ώρα που η πραγματική δύναμη στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Μετανάστευσης της Επικράτειας δεν είναι μεγαλύτερη των 1.500 αστυνομικών), τώρα η ηγεσία της αστυνομίας ανακάλυψε νέα «φόρμουλα», για να καλύψει τα κενά που πρόκειται να δημιουργηθούν από τη λήξη της δίμηνης απόσπασης που είχαν υπογράψει οι ένστολοι.

Από μικροί στα βάσανα

Η «λύση» βρέθηκε χθες και ακούει στο όνομα «απόφοιτοι αστυνομικών σχολών». Η ηγεσία της αστυνομίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφάσισε να μεταφέρει στα σύνορα του Έβρου 933 φοιτητές της σχολής αστυφυλάκων, οι οποίοι αποφοιτούν αυτές τις ημέρες.

Η απόφαση τους ανακοινώθηκε χθες και προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, με το Αρχηγείο να δέχεται σωρεία τηλεφωνημάτων για διαμαρτυρίες και καταγγελίες.

«Έπαιρναν οι γονείς και έλεγαν πού στέλνετε τα παιδιά μας. Έγινε χαμός από τηλεφωνήματα. Το άσχημο είναι ότι πολλοί από τους αποφοίτους είχαν ήδη μισθώσει σπίτια και είχαν αγοράσει πράγματα, ώστε να είναι έτοιμοι, όταν θα αποφοιτήσουν» αναφέρουν αστυνομικές «πηγές» στη zougla.gr.

Τροποποίησαν το Προεδρικό Διάταγμα

Η βιασύνη του Αρχηγείου να αποσπαστούν το ταχύτερο δυνατόν οι απόφοιτοι των σχολών ήταν τόσο μεγάλη, που, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα μετακίνησης των νεοεισερχόμενων στο Σώμα, προέβη στην αλλαγή διατάξεων του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος περί μετακινήσεων.

Επειδή το συγκεκριμένο διάταγμα δεν προβλέπει την απευθείας απόσπαση των νέων, τροποποιήθηκε έτσι ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργείου.

«Άλλαξαν τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη απόφαση και να τοποθετήσουν αμέσως τους νέους στον Έβρο» ακούγεται να λέει η φωνή από την άλλη άκρη του ακουστικού.

Κινήσεις… επικίνδυνες

Παράλληλα, μείζον ζήτημα προκύπτει όσον αφορά στη μηδαμινή έως ανύπαρκτη εμπειρία που έχουν οι νέοι που θα κληθούν να υπηρετήσουν σε μία από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες.

Με δεδομένο το γεγονός ότι ουδείς από τους 933 αποφοίτους δεν έχει προϋπηρεσία σε άλλα πόστα -λιγότερο απαιτητικά- τίθεται μεγάλο θέμα για το κατά πόσο είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους άλλους.

«Το γεγονός ότι δεν έχουν καθόλου εμπειρία κάνει τα πράγματα δύσκολα και επικίνδυνα. Δεν θα μπορούν να προστατεύσουν ούτε τον εαυτό τους ούτε τους άλλους» καταλήγει ο συνομιλητής στη zougla.gr.