Έχουν πολλές διαφορές αλλά και σημεία που τους ενώνουν. Δεν μένουν στην ίδια γειτονιά και μέχρι πρότινος δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Δεν ήταν ούτε καν συνάδελφοι. Ο καθένας έχει ή είχε την εργασία του.
Συναντήθηκαν, όμως, στον ίδιο δρόμο πριν από περίπου δύο χρόνια, διότι σκέπτονταν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Την επιβίωση και την αλόη! Πρόκειται για 16 ανθρώπους που ασχολήθηκαν για πρώτη φορά επαγγελματικά με τη γη και πόνταραν στα φύλλα της αλόης.
Και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ποτέ αγρότες, το εγχείρημά τους αρχίζει να αποδίδει καρπούς.
Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Χάρης Αποστολάκης, στο επάγγελμα οικονομολόγος, που μια ημέρα αποφάσισε να πάρει αποφάσεις βάσει των οικονομικών μεγεθών και των εξελίξεων.
Μια μικρή έκταση με ελιές έχει η οικογένεια. Το κέρδος ελάχιστο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων 50 ευρώ το στρέμμα μαζί με την επιδότηση. Τα στρέμματα δεν είναι όμως πολλά. Μετά τις μειώσεις των μισθών έπρεπε να βρεθεί μια επιπλέον λύση.
Αποφάσισε να πειραματιστεί σε μια μικρή έκταση στρέφοντας το βλέμμα του στις εναλλακτικές καλλιέργειες. Έκανε έρευνα αγοράς σε σχέση και με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Πολύ νωρίς κατάλαβε ότι και την καλύτερη αλόη του κόσμου να έχει, δεν θα έχει κέρδος, διότι η παραγωγή θα ήταν περιορισμένη.
Το ίδιο ακριβώς σκέφτονταν και οι υπόλοιποι καλλιεργητές, που σε διαφορετικά σημεία της Ανατολικής Κρήτης έκαναν το ίδιο πείραμα ως «πρωτόβγαλτοι» στη γεωργία.
Κάποια στιγμή ο ένας βρήκε τον άλλο και συνέστησαν μια άτυπη ομάδα παραγωγών. «Πολλοί πέρασαν, λίγοι έμειναν στο τέλος. Αυτήν τη στιγμή είμαστε 16 άτομα και, βέβαια, η ομάδα μας είναι ανοιχτή, εάν υπάρχουν οι κοινές συνισταμένες. Η δική μας ομάδα δεν αποτελείται από επαγγελματίες αγρότες. Συμμετέχουν ιδιωτικοί υπάλληλοι που αποφάσισαν λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Υπάρχουν και πρώην επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους» είπε στο MadeinCreta ο κ. Αποστολάκης.
Βιολογική καλλιέργεια και πιστοποίηση
Βάσει των όσων συμφωνήθηκαν, για αρχή φυτεύτηκαν 20 στρέμματα σε διάφορα σημεία – όπου ο καθένας είχε διαθέσιμο ένα κομμάτι γης: στα Καλέσσα, τα Σταυράκια, την Πλακιώτισσα, τον Πύργο, τον Άγιο Νικόλαο και άλλα σημεία.
Η καλλιέργεια που γίνεται είναι βιολογική, ενώ όλοι οι καλλιεργητές της ομάδας είναι πιστοποιημένοι από τον ίδιο οργανισμό. Δύο χρόνια μετά, η καλλιέργεια επεκτείνεται, διότι η αλόη είναι φυτό που «γεννάει».
Ένα μέλος της ομάδας φύτεψε για αρχή 100 μεγάλα φυτά σε μια έκταση 100 τ.μ.. Τα νέα φυτά που πρόεκυψαν (παραφυάδες) για να μεταφυτευτούν χρειάζονται 1,5 στρέμμα έκταση!
Όπως είπε ο κ. Αποστολάκης στο MadeinCreta: «Ένα ώριμο φυτό μπορεί να “παράγει” από 7-12 φύλλα ετησίως άνω του ½ κιλού το καθένα. Στα χίλια φυτά ανά στρέμμα μπορούμε να έχουμε πέντε τόνους φύλλα ανά στρέμμα. Η τρέχουσα τιμή πώλησης του φύλλου είναι 3 ευρώ το κιλό».
Και νέοι αγρότες και… διαδικτυωμένοι
Η «ένωση» τους δεν έγινε όμως για το κέρδος αλλά και για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Πρόκειται για νέα καλλιέργεια και όπως κάθε καλλιέργεια αντιμετωπίζει και «εχθρούς». Πρόσφατα όλοι μαζί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το σαλιγκάρι.
Σε αυτό το πνεύμα της συνεργασίας και της διάχυσης της πληροφορίας δημιουργήθηκε μια πλήρως ενημερωμένη σελίδα στο Διαδίκτυο αλλά και σελίδα στο facebook που ενημερώνει τον αναγνώστη με κείμενα και εικόνα για όλα όσα θέλει να ξέρει για την αλόη, από το Α έως το Ω.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη