Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες διάγραμμα λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης που είχε στήσει το κύκλωμα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Αστυνομικοί, διαφόρων βαθμών, δημόσιοι υπάλληλοι σε θέσεις-κλειδιά στη γραφειοκρατία, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την έκδοση πιστοποιητικών και, βεβαίως, ιδιώτες συμμετείχαν σε αυτό το πολύπλοκο οργανόγραμμα.

Δείτε το διάγραμμα δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης

 

Όλα δείχνουν πως το κύκλωμα «έσπρωχνε» τους πελάτες να δηλώσουν μόνιμη κατοικία την ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου, δηλαδή την περιοχή αρμοδιότητας της οικείας διεύθυνσης του Τμήματος Ασφαλείας. Όλα ξεκινούσαν και όλα τελείωναν εκεί. Από τις πρώτες λεπτομέρειες της δικογραφίας προκύπτει πως οι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος είχαν την εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα να χρησιμοποιούν ελληνικά ονόματα που ανήκαν σε ομογενείς από τον Καύκασο με τα οποία «ξέπλεναν» βαρυποινίτες από την Αλβανία. Μια ιδέα που πραγματικά εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία της.

Παρακολουθήστε πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση:

Το κύκλωμα είχε αναπτύξει ιεραρχικά δομημένο και πολύπλοκο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι, υπό τις εντολές του διευθύνοντος της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνήσιων (τυπικά) δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς, πολλές φορές με πλούσιο ποινικό παρελθόν.

Για την έκδοση των εγγράφων χρησιμοποιούσαν:

– ψευδή στοιχεία μη υπαρκτών ατόμων ή

– στοιχεία ομογενών οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό ή

– στοιχεία υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας νόμιμου δελτίου ταυτότητας ή

– τα πραγματικά τους στοιχεία ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Με τη χρήση των εγγράφων αυτών, οι πελάτες του κυκλώματος απολάμβαναν -κατά περίπτωση- πλήθος ευεργετημάτων και συγκεκριμένα:

– την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος,

– την ελεύθερη παραμονή και κίνησή τους στη χώρα,

– την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN),

 – την έκδοση αδειών οδήγησης,

– την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων με την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων χωρίς την καταβολή των αναλογούντων φόρων, καθώς και

– τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των συλλεχθέντων αποδεικτικών στοιχείων προέκυψε ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης τοποθετείται από τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2013, με το συνολικό οικονομικό όφελος του δικτύου να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.

Σχετικά με τον τρόπο δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης, σημειώνεται ότι κάθε μέλος είχε διακριτό ρόλο που -κατά περίπτωση- ήταν η προσέλκυση ενδιαφερομένων, η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπίας, η προμήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας ή γενικότερα στην υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ο «διευθυντής» της οργάνωσης κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τα «αρμόδια» μέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων.

Παράλληλα, με τη συνδρομή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών αρχών.

Επιπρόσθετα, καθοδηγούσε τους «πελάτες» προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας διεύθυνση η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας ή Γραφείου Διαβατηρίων στο οποίο ο αρμόδιος αστυνομικός να ήταν μέλος της οργάνωσης.

Στη συνέχεια, με τη χρήση του εκδοθέντος πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, καθώς και με την παρουσία ως μάρτυρα ταυτοπροσωπίας μέλους της οργάνωσης, μετέβαιναν με τον ενδιαφερόμενο στην εκάστοτε εκδούσα αρχή.

Εκεί οι αστυνομικοί παραλάμβαναν τα σχετικά δικαιολογητικά και προέβαιναν στην παράνομη έκδοση ταυτότητας ή στην ανάλογη διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου.

Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά περίπτωση, οι αστυνομικοί μέλη της οργάνωσης προέβαιναν για λογαριασμό της οργάνωσης στον εντοπισμό, μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχείων ταυτότητας που ακολούθως χρησιμοποιούνταν σε ψευδείς βεβαιώσεις ταυτοπροσωπίας.

Κατά τις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κώδικες επικοινωνίας με χαρακτηριστικές λέξεις για τα έγγραφα που εξέδιδε. Συγκεκριμένα, ως «μπλε» ανέφεραν το δελτίο ταυτότητας και ως «βιβλιαράκι» το διαβατήριο, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, πολλές από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν στην έκδοση των εγγράφων ήταν καταχωρισμένες τηλεφωνικές συνδέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι, για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ.

Τι βρέθηκε και τι κατασχέθηκε

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους, κατάστημα, αυτοκίνητα καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– 2 περίστροφα, πιστόλι, γεμιστήρες και 382 φυσίγγια,

– φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 3 τάμπλετ,

– κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκληρός δίσκος και SSD δίσκος,

– 15 USB, 6 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αντάπτορες και κάρτες μνήνης,

– συσκευές GPS tracker,

– 608.025 ευρώ,

– 37 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM,

– ψηφιακή κάμερα,

– μηχάνημα πλαστικοποίησης εγγράφων και υλικά πλαστικοποίησης,

– 4 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων,

– ναρκωτικά δισκία και ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης,

– έγγραφα «APOSTILLE», ληξιαρχικές πράξεις συμφώνων συμβίωσης, αντίγραφα σελίδων διαβατηρίων και βίζα, σφραγίδες, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, ταυτότητα, διαβατήρια, σημειωματάρια, ημερολόγια και ημερολόγια τσέπης με ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, εκτυπώσεις παραβόλων, φάκελοι με έγγραφα που αφορούν δελτία ταυτότητας, υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, κενά έντυπα υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνησίου υπογραφής, καθώς και φωτοαντίγραφα ταυτοτήτων και αδειών διαμονής αλλοδαπών.