Καλά και κακά μαντάτα επεφύλασσε η κυβερνητική ανακοίνωση από την Άγκυρα, αφού όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τουρκική πρωτεύουσα, δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής και άρα δεν συνδέονται οι υποθέσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Η δήλωση αυτή δίνει τουλάχιστον προσωρινά ένα τέλος σε μια φιλολογία η οποία αναπτύχθηκε υπέρμετρα από τα τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία, η τουρκική πλευρά θα έθετε ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους, «στήνοντας» ένα κλίμα ιδιότυπης ομηρίας για τον ανθυπολοχαγο και τον λοχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Bekir Bozdag πρόσθεσε πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ελέγχονται για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή, αλλά και για το ζήτημα της κατασκοπείας. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόρριψης της έφεσης των δύο στρατιωτικών, ελέγχεται από τις δικαστικές αρχές και το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών αρχείων των κινητών τηλεφώνων των στρατιωτικών.

Δηλαδή ενώ επιλύεται κατά κάποιον τρόπο το ζήτημα που ανέκυψε ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας να θέσουν ζήτημα ανταλλαγής, εν τούτοις δεν επιλύεται ρητά, αλλά αντιθέτως επανέρχεται το θέμα της κατασκοπείας, εξέλιξη που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο Anadolu και η Hurriyet αναφέρουν ότι οι δύο Ελληνες παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας και εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και πως ο δικαστής έκρινε ότι συνελήφθησαν για τη δεύτερη κατηγορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Bekir Bozdag

Ανατροπή από την επίσημη μετάφραση των δηλώσεων του τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου

Ωστόσο, στις 17:30 της Δευτέρας το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετέδωσε τη μετάφραση του πλήρους κειμένου των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Μπεκίρ Μποσντάγκ όπου διαφαίνεται μία διαφορετική προσέγγιση. Το κείμενο αυτό έχει ως εξής:

«Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το Ειρηνοδικείο Αδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο.

»Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, καθίσταται προφανές πως η δικαστική έρευνα απάλλαξε από την κατηγορία της «κατασκοπείας» τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. 

Οι ελληνικές αντιδράσεις

Ως γνωστόν, η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναβλήθηκε τη Δευτέρα για αύριο Τρίτη, ή τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Όλη αυτή η διαδικασία που ακολούθησε τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών την Πέμπτη που μας πέρασε, μέχρι και σήμερα Δευτέρα προκάλεσε υποψίες στην ελληνική πλευρά πως κάτι «μαγειρεύεται» από τις τουρκικές αρχές και για αυτό δεν επιλύθηκε το ζήτημα επί τόπου και σε επίπεδο ταξιαρχίας, χωρίς να χρειαστεί να επιληφθεί η τουρκική δικαιοσύνη για το περιστατικό. 

Το γεγονός όμως ότι η τουρκική πλευρά επέδειξε μια υπέρμετρη τυπολατρία, την ώρα μάλιστα που τα τουρκικά ΜΜΕ αντιμετώπισαν αυτό το απλό περιστατικό ως ένα μείζον ζήτημα, προκάλεσε στην Αθήνα ανησυχία.

Μετά και την επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας η οποία για πρώτη φορά σε κυβερνητικό επίπεδο παρενέβη στην υπόθεση, τα πράγματα επανέρχονται σε μία σχετική κανονικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το ενδεχόμενο της ανταλλαγής, αφήνοντας περιθώρια στην Αθήνα να σκέφτεται πως στα αμέσως επόμενα 24ωρα το ζήτημα μπορεί και να έχει επιλυθεί, αν και εφόσον δεν τεθεί ρητά στο κατηγορητήριο το ζήτημα της κατασκοπείας. 

Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης

«Η ένσταση για την προφυλάκιση που κατέθεσαν οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι έχουν προφυλακισθεί με την κατηγορία εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, απορρίφθηκε από το δικαστήριο» αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στη συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.

Ο λόγος της απόρριψης είναι ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας που θα πραγματοποιηθεί στα κινητά τους τηλέφωνα.

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης