Την ημέρα που έγινε γνωστή η πώληση του Σκορπιού στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali, η νονά της Αθηνάς και καλή φίλη της μητέρας της, η κα Μαρίνα Δοδέρο, άστραψε και βρόντηξε για την απόφαση της χρυσής κληρονόμου.
Λίγες μέρες μετά, επανέρχεται και απευθύνει έκκληση τόσο στην ελληνική Πολιτεία όσο και στο Ίδρυμα Ωνάση να διασώσουν τα κειμήλια της οικογένειας, τα οποία -όπως τονίζει- αποτελούν μέρος της Ιστορίας.
Η αδελφική φίλη της μητέρας της Αθηνάς, που ζει στο Μπουένος Άιρες και είναι γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο, εκλιπαρεί για τη διάσωση των κειμηλίων της οικογένειας και προσθέτει στη συνέντευξή της: «Δεν είναι δυνατόν να έχει αυτή τη συνέχεια η ιστορία του νησιού. Είμαι πολύ στεναχωρημένη για ακόμη μία φορά. Όταν έμαθα για την πώληση του Σκορπιού, για εμένα τελείωσε μία σημαντική και απερίγραπτη πλευρά της ζωής μου. Έχασα τις αδελφές μου, τους γονείς μου και τη Χριστίνα. Τώρα έρχεται και αυτό. Το σπίτι έχει μέσα κειμήλια που μπορούν να φέρουν στο φως ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή της οικογένειας».
«Τα έπιπλα είναι πάρα πολλά και εκπληκτικής ομορφιάς. Είναι συντηρημένα και σε πολύ καλή κατάσταση όλα» αποκαλύπτει η κα Δοδέρο και συνεχίζει, εμφανώς ταραγμένη από τις εξελίξεις: «Αντί να πετιούνται στα σκουπίδια, θα μπορούσαν να πάνε σε ορφανοτροφεία και γηροκομεία. Να ζεστάνουν κόσμο και να δώσουν χαρά σε ανθρώπους που περνάνε δύσκολα».
Μία από τις τραπεζαρίες
Χειροποίητα έπιπλα, αυθεντικοί πίνακες, σωστοί θησαυροί
Την αρχική διακόσμηση των σπιτιών στον Σκορπιό την επιμελήθηκε ο διακοσμητής και προσωπικός φίλος της Τζάκι Κένεντι Μπίλι Μπάλτουιν. Η Τζάκι με το που έφθασε στον Σκορπιό άλλαξε μέχρι και τις πέτρες, όπως λένε όσοι γνωρίζουν. Βρήκε τον καλύτερο Έλληνα επιπλοποιό της εποχής, τον Λευτέρη Σαρίδη, και με τα αριστοτεχνικά χειροποίητα έπιπλά του γέμισε το περίφημο ροζ σπίτι του Σκορπιού.
Τους τοίχους τους κοσμούν δεκάδες αυθεντικοί πίνακες ζωγραφικής, με τις υπογραφές όλων των μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων. Μαζί τους, πέντε σαλόνια, καθρέφτες, μινιατούρες, χρυσά και επάργυρα σερβίτσια συνθέτουν τον θησαυρό του οικήματος.
Ξενώνας
«Πώς μπορούν και αδιαφορούν;»
«Η Χριστίνα και η οικογένειά της δεν έπρεπε να έχει τέτοια τύχη. Κι αν οι νέοι αγοραστές του Σκορπιού δεν νοιάζονται για την Ιστορία, όλοι όσοι συνδέθηκαν με τον Ωνάση πώς μπορούν να αδιαφορούν; Πώς αφήνουν τα κοντέινερ με όλα αυτά να καταλήγουν στις χωματερές;» αναρωτιέται η κα Δοδέρο.
Άρχισε η… εκκαθάριση
Πριν από μερικές ημέρες, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση της πώλησης του Σκορπιού, φορτηγά έφτασαν στο νησί και άρχισαν να απομακρύνουν όλα τα κειμήλια της οικογένειας Ωνάση.
Ξεκίνησαν από δύο ταχύπλοα σκάφη και στη συνέχεια πήραν… σειρά τρία αυτοκίνητα μάρκας Fiat, που χρησιμοποιούνταν για τις μετακινήσεις στον Σκορπιό.
Να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα αντικείμενα έχουν απομακρυνθεί κατ’ εντολή της Αθηνάς Ωνάση και θα δημοπρατηθούν.
Λίγα λόγια για τον Σκορπιό
Ο Σκορπιός είναι νησίδα του Ιονίου στα πρόσγεια του νότιου στομίου του κόλπου Αλέξανδρου της Λευκάδας. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων νήσων και στο σύμπλεγμα των Πριγκιποννήσων. Βόρεια του Σκορπιού βρίσκεται η νησίδα Σκορπίδι και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μεγανησίου.
Το 1963 πωλήθηκε στον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση. Στη νησίδα αυτή, όπου υφίστανται σήμερα λίγα οικήματα, βρίσκονται οι τάφοι του Αριστοτέλη Ωνάση, του γιου του Αλέξανδρου και της κόρης του Χριστίνας. Για πολλά χρόνια στον όρμο του Σκορπιού ελλιμενιζόταν η θαλαμηγός «Χριστίνα», η μετέπειτα «Αργώ».
Να σημειωθεί ότι από την ημέρα που αγοράστηκε από τον Ωνάση ο Σκορπιός γνώρισε μεγάλες δόξες… Από εκεί έχουν περάσει μεγάλα ονόματα, από τους Κένεντι, τη Μαρία Κάλλας και τους Λιβανούς μέχρι τη Λιζ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, και δεκάδες μεγιστάνες της εποχής, δούκες και βασιλείς…
Διαβάστε επίσης: Τα μαζεύουν από τον Σκορπιό
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη