«Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στις εργασιακές σχέσεις εν μέσω κρίσης – Παραβατικότητα στην αγορά εργασίας» ήταν το κεντρικό θέμα της εισήγησης του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά στο συνέδριο του Υπουργείου Εργασίας με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας». Τα επίσημα στοιχεία εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά καθώς τα τελευταία οκτώ χρόνια, πάνω από 230.000 επιχειρήσεις έπαψαν να λειτουργούν με αποτέλεσμα να χαθούν 800.000 θέσεις απασχόλησης. Όπως λέει η Συνομοσπονδία, δυστυχώς δεν φαίνονται ισχυρά σημάδια αντιστροφής αυτής της δυσμενούς κατάστασης.
Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ δημοσίευσε την Έρευνα Οικονομικού Κλίματος για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις για το 2ο εξάμηνο του 2016.
Ο κ. Καββαθάς κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στα στοιχεία της έρευνας και υπογράμμισε: «Εάν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την έρευνα είναι ότι:
1ον: Η ελληνική οικονομία διανύει το τρίτο συνεχές έτος στασιμότητας με όλους τους δείκτες αρνητικούς και με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας.
2ον: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που άντεξαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και παρουσίασαν μια πιο ανθεκτική συμπεριφορά αρχίζουν πλέον να λυγίζουν υπό το βάρος της παρατεταμένης ύφεσης ή για να είμαστε πιο ακριβείς στασιμότητας σε ένα όμως εξαιρετικά περιορισμένο οικονομικό περιβάλλον».
Και υπογράμμισε: «Το ποσοστό ανεργίας παραμένει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 24% διατηρώντας το κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής. Η μικρή μείωση που καταγράφεται μέχρι τώρα παρουσιάζει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Ένα από αυτά είναι η πρωτοφανής κινητικότητα στην αγορά εργασίας (ένα εκατ. προσλήψεις και ταυτόχρονα ένα εκατ. απολύσεις περίπου ανά εξάμηνο) και η έξαρση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Το 40% των θέσεων μισθωτής απασχόλησης που δημιουργούνται είναι πλήρης και το υπόλοιπο 60% ελαστικές μορφές (μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής). Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά που καταγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προσδιορίζουν τη μορφή που έχει πάρει η αγορά εργασίας και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις. Αυτό για κάποιους θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια καλή προϋπόθεση για προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Το αντίθετο μάλιστα. Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνει για ακόμα ένα εξάμηνο την εμβάθυνση της αποεπένδυσης. Οι επιχειρηματίες πλέον δεν επενδύουν ούτε και για την συντήρηση του εξοπλισμού τους».
«Και αυτό δεν είναι παράδοξο. Μέσα σε ένα ασφυκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον που τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η υπερφορολόγηση και η έλλειψη ρευστότητας οι μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες δεν προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους αλλά απλά να επιβιώσουν. Αυτό το περιβάλλον είναι που ευνοεί την φοροδιαφυγή, την ανάπτυξη του παραεμπορίου και την αδήλωτη εργασία και επιχειρηματικότητα», σημείωσε και αναφέρθηκε και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το προηγούμενο σαββατοκύριακο: Οφείλω εδώ να σημειώσω ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών και δημιουργίας ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, ήταν πραγματικά θετικές. Ωστόσο οι εξαγγελίες αυτές, που εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια αποτελούν επείγοντα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, για να έχουν αξία θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εφαρμοστούν. Και η ΓΣΕΒΕΕ, ως κοινωνικός εταίρος, είναι στην διάθεση της κυβέρνησης ώστε να συνδράμει θετικά για την εφαρμογή των πολιτικών αυτών, που μπορεί να αποτελέσουν και τα πρώτα βήματα για μια καλύτερη αγορά εργασίας που αυτή την στιγμή χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα και ευελιξία».
«Ωστόσο, και ασχέτως εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αποτέλεσαν και αποτελούν πολιτικές που ενθαρρύνονται και από την Ε.Ε.. Η λογική πίσω από αυτές τις πολιτικές είναι ότι διευκολύνεται η είσοδος ανέργων στην αγορά εργασίας αφενός, περιορίζεται η αδήλωτη απασχόληση αφετέρου. Για να έχει όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα μια τέτοια πολιτική, μια πολιτική δηλαδή που να προωθεί την ευελιξία στην αγορά εργασίας με ασφάλεια (flexicurity), προϋποθέτει διοικητική απλοποίηση, εξορθολογισμό της φορολογίας, άρση των αντικινήτρων στο ασφαλιστικό σύστημα, προώθηση και ενθάρρυνση του κρίσιμου ρόλου των κοινωνικών εταίρων που επιτελείται με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. Όλα αυτά δηλαδή που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουμε ανατρέψει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με συνέπεια να έχουν εξουδετερωθεί και τα όποια θετικά έχουν γίνει» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων είπε: «Το αποτέλεσμα είναι η μεγέθυνση της παραοικονομίας οπού εκτιμάται ότι αγγίζει το 35-40% του ΑΕΠ. Ωστόσο αξιόπιστα στοιχεία για το εύρος της παραοικονομίας όσο και της αδήλωτης εργασίας δεν έχουμε. Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε από τις εκθέσεις του ΣΕΠΕ και τα δελτία του ΑΡΤΕΜΙΣ είναι ότι η αδήλωτη εργασία ήταν 16% το 2015, 14% το 2014 και 12% το 2013. Θα πρέπει βέβαια να συμπληρώσουμε ότι εξ όσων γνωρίζουμε οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατά συντριπτικό ποσοστό σε επιχειρήσεις που είναι εύκολα προσβάσιμες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.