Μια απίστευτη μέθοδο παγίδευσης και κλοπής σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών των τραπεζών (ATM) εφαρμόζουν, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, ομάδες επιτηδείων.
Πρόκειται για τη μέθοδο «cash tapping», κατά την οποία οι θρασύτατοι απατεώνες χρησιμοποιούν μικρά μεταλλικά ελάσματα -τάπες -, τα οποία τοποθετούν στην έξοδο των χρημάτων του ΑΤΜ. Από την εσωτερική πλευρά, οι «τάπες» αυτές έχουν κολλητική ταινία διπλής όψεως.
Απεικονίζονται δύο είδη τάπας, η «μεγάλη», στην πάνω πλευρά της φωτογραφίας, η οποία, όταν τοποθετηθεί πάνω στην έξοδο των χρημάτων του ΑΤΜ, την καλύπτει πλήρως (και η οποία δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί με το μάτι) και η «μικρή» τάπα που δεν εντοπίζεται εύκολα διά γυμνού οφθαλμού
Απεικονίζονται δύο είδη τάπας, η μεγάλη και η μικρή από την πίσω πλευρά και πριν ο δράστης αφαιρέσει το (κόκκινο) κάλυμμα της κολλητικής ταινίας διπλής όψεως
Ο πελάτης, ο οποίος κατά κανόνα είναι ανυποψίαστος, πραγματοποιεί συναλλαγή ανάληψης χρημάτων με το ΑΤΜ, καθώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η έξοδος των χρημάτων είναι μπλοκαρισμένη από την «τάπα», νομίζει ότι δεν ολοκληρώθηκε η συναλλαγή του, διότι δεν λειτουργεί σωστά το μηχάνημα, και εν συνεχεία αποχωρεί.
Τότε οι δράστες, που συνήθως επιτηρούν το ΑΤΜ από ασφαλή απόσταση και προσδοκούν στην αποχώρηση του ανυποψίαστου πελάτη, που δεν θα ανησυχήσει και δεν θα προβληματιστεί από το γεγονός ότι το ΑΤΜ δεν του έδωσε χρήματα, σπεύδουν με την αποχώρησή του στο ΑΤΜ και αφαιρούν την «τάπα», πάνω στην οποία έχουν κολλήσει τα χαρτονομίσματα της συναλλαγής.
Απεικονίζεται η τάπα που έχουμε ξεκολλήσει, με τη βοήθεια ενός αιχμηρού αντικειμένου (στην προκειμένη περίπτωση με ένα λεπτό κατσαβίδι), με τα παγιδευμένα χρήματα κολλημένα στην εσωτερική πλευρά της τάπας πάνω στην κολλητική ταινία διπλής όψεως
Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, που συνέλαβε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης υποκαταστήματος τράπεζας, δύο δράστες «επί το έργον»…
Σημειώνεται ότι οι εν λόγω δράστες έχουν συλληφθεί, αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν μιμητές…
Τρόποι προστασίας
Όταν ως πελάτες πλησιάζουμε το ATM για συναλλαγή (πέρα από τον έλεγχο για την ύπαρξη μηχανισμών skimming), κοιτάζουμε προσεκτικά την έξοδο των χρημάτων για ενδεχόμενη ύπαρξη τάπας.
Εάν, παρά τον οπτικό έλεγχο, κατά τον οποίο δεν αντιληφθήκαμε ύπαρξη τάπας, το ΑΤΜ δεν μας δώσει χρήματα, τότε:
Α. Παραμένουμε μπροστά στο ΑΤΜ
Β. Βεβαιωνόμαστε ότι πρόκειται για προβληματική λειτουργία του ΑΤΜ (και όχι ύπαρξη τάπας), κάνοντας τις εξής ενέργειες:
1) Ελέγχοντας την απόδειξη συναλλαγής ή στην περίπτωση που δεν είχαμε ζητήσει απόδειξη συναλλαγής, βάζοντας ξανά την κάρτα μας και ζητώντας υπόλοιπο ή mini statement
2) Επικοινωνώντας τηλεφωνικά με την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών ΑΤΜ της τράπεζάς μας
Στην περίπτωση που αντιληφθούμε την ύπαρξη τάπας:
Α. Παραμένουμε μπροστά στο ΑΤΜ
Β. Τηλεφωνούμε και ενημερώνουμε με ηρεμία την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών ΑΤΜ της τράπεζάς μας
Γ. Εκτελούμε πιστά τις οδηγίες του υπαλλήλου. Εξηγείται εν προκειμένω ότι, αναλόγως του σημείου και της ώρας, ο αρμόδιος υπάλληλος της τράπεζας:
• Είτε θα ενημερώσει και θα αποστείλει υπάλληλο ασφαλείας της τράπεζας. (Θα σας ζητήσει, επίσης, να παραμείνετε στον χώρο έως την άφιξη του υπαλλήλου ασφαλείας και, ενδεχομένως, εάν βλέπετε νεαρούς ή άλλους υπόπτους που σας δημιουργούν την εντύπωση ότι επιτηρούν το ΑΤΜ)
• Είτε θα ενημερώσει και θα αποστείλει αστυνομικούς. (Θα σας ζητήσει επίσης να παραμείνετε στο χώρο έως την άφιξη της Αστυνομίας και, ενδεχομένως, εάν βλέπετε νεαρούς ή άλλους υπόπτους που σας δημιουργούν την εντύπωση ότι επιτηρούν το ΑΤΜ)
• Είτε θα σας ζητήσει να αφαιρέσετε την τάπα, να παραλάβετε τα χρήματά σας και να αποστείλετε υπηρεσιακά την τάπα στην αρμόδια διεύθυνση ασφαλείας της τράπεζας την επόμενη ημέρα