Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε υποθέσεις «προστασίας» μαγαζιών, τοκογλυφίας και εκβιασμών.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της σπείρας δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν ακόμη και όπλα προκειμένου να κάνουν τα θύματά τους να υποκύπτουν στις πιέσεις τους.
Οι εγκέφαλοι και τα μέλη
Ως εγκέφαλοι της συμμορίας των μπράβων εμφανίζονται οι Γιώργος Βεντούρας και Νίκος Κοτρίδης. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Βεντούρας είναι ο άνθρωπος που έκανε ευρέως γνωστό στην Ελλάδα το ΜΜΑ και καθιέρωσε τους αγώνες σε κλουβί. Απ’ την άλλη, ο Νίκος Κοτρίδης μαζί με τον Κώστα Τσατσαρίδη ήταν οι «ηγεμόνες» του Πειραιά, έως ότου οι σφαίρες άρχισαν ν’ ανακαθορίζουν τον χάρτη της επικυριαρχίας.
Παράλληλα, βασικό ρόλο στην οργάνωση είχαν οι -επίσης- μπράβοι Βισβάρδης και Βεργιόπουλος, οι οποίοι όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν συλληφθεί, ενώ ενεργή συμμετοχή στο κύκλωμα είχε και ένας «φουσκωτός», ονόματι «Ποπάυ».
O εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των συλληφθέντων για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιασμών.
Ειδικότερα, η δίωξη αφορά μεταξύ άλλων σε:
- συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
- εκβίαση
- βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη
- ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
- διακίνηση ναρκωτικών
- ληστεία
- διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας
- παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή.
Τα χτυπήματα
Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες επιχειρηματιών και ιδιωτών που είχαν πέσει θύματα της συμμορίας.
Ένα από τα χτυπήματα της οργάνωσης έγινε στις αρχές Απριλίου 2013, όταν ο Βεντούρας, ο Βισβάρδης, ο«Ποπάυ» και άλλα μέλη της σπείρας προκάλεσαν σωματικές βλάβες στον υπεύθυνο καταστήματος που βρίσκεται στη Γλυφάδα Αττικής, καθώς του ζητούσαν εκβιαστικά 300 ευρώ τον μήνα και αυτός αρνήθηκε να τους τα δώσει.
Δύο μήνες μετά, η συμμορία επανεμφανίστηκε. Οι Βεντούρας και Βεργιόπουλος (ο οποίος αναζητείται) εισήλθαν σε κατάστημα που βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και απαίτησαν χρήματα. Όταν διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες δεν ήταν πρόθυμοι να τους κάνουν τα «χατίρια», πυροβόλησαν δύο φορές και διέφυγαν μαζεύοντας τους κάλυκες.
«Στο μαγαζί έγινε συμπλοκή μεταξύ των μπράβων και μελών της οικογένειας που είχε την επιχείρηση. Ο εγκέφαλος της οργάνωσης έβγαλε πιστόλι και πυροβόλησε αρχικά μέσα στο κατάστημα και εν συνεχεία στο δάπεδο κατά την αποχώρησή του» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Στις 19 Ιανουαρίου 2012, τρία μέλη της συμμορίας, τα οποία επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, μετέβησαν στην έδρα της εταιρείας «Ρουσουνέλος Οικοδομική» στον Κορυδαλλό και πυροβόλησαν 19 φορές με πολεμικό καλάσνικοφ κατά μίας Mercedes που θεώρησαν ότι ανήκει στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Σκοπός των δραστών ήταν να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας να τους καταβάλει το χρηματικό ποσό των 200.000 ευρώ.
«Η διοίκηση της εταιρείας είχε απολύσει έναν υπάλληλο. Ο υπάλληλος απευθύνθηκε στην οργάνωση, μέλη της οποίας πήγαν να γαζώσουν με καλάσνικοφ το αμάξι του ιδιοκτήτη. Τελικά, το αμάξι ανήκε στη γραμματέα του» σημειώνουν οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα.
Τέλος, στις 31 Ιανουαρίου 2014, όπως έγραψε χθες το zougla.gr, τρία μέλη της οργάνωσης κατόπιν εντολής άσκησαν ψυχολογική και σωματική βία σε δανειολήπτη προκειμένου να καταβάλει στον δανειστή του ποσό επιπλέον του συμφωνημένου.
Η ιστορία ξεκινά πριν από περίπου 15 ημέρες, όταν ο εν λόγω ιδιώτης επισκέφθηκε δικηγορικό γραφείο στην Καλλιθέα και ζήτησε νομική προστασία, καθώς, όπως υποστήριξε, είχε πέσει θύμα τοκογλύφων και μπράβων. Ειδικότερα, ο ιδιώτης ανέφερε ότι η περιπέτειά του άρχισε όταν επισκέφθηκε έναν τοκογλύφο στο γραφείο του, το οποίο βρίσκεται μεταξύ της Καλλιθέας και του Ταύρου, προκειμένου να ρυθμίσει το χρέος του.
Μιλούσαν… ελεύθερα
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη της συμμορίας κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών τους δεν μιλούσαν με συνθηματικά αλλά… ελεύθερα.
«Είτε δεν φοβόντουσαν είτε δεν πίστευαν ότι θα εντοπιστούν. Έγινε άρση των συνομιλιών τους και με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του κυκλώματος μιλούσαν χωρίς συνθηματικά» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι που ακολουθούν:
1ος διάλογος:
Β: Θα πληρωθούνε; Ένα χαρτζιλίκι;
Τ: Ένα μικρό χαρτζιλίκι θα πάρουνε, εντάξει τώρα δεν είναι, δεν θα πάμε τώρα τίποτα εμείς… μόνο να δώσουμε το παρών λέω.
Β: Εντάξει, οκ, εντάξει. Λοιπόν, οκτώ η ώρα θα σου στείλω τον… και άλλον έναν, εντάξει;
Τ: Είναι καλοί;
Β: Ναι ρε, τι δεν είναι καλοί!
Τ: Να είναι και οι δύο.
Β: Ναι, εντάξει, κομπλέ.
Τ: Εντάξει, ok.
Β: Πολύ καλοί. Εντάξει, δεν φαίνονται τεράστιοι, αλλά στη δουλειά τους είναι καλοί.
Τ: Εντάξει, ok.
Τ: Ωραία, οπότε τι ώρα; Τι, θα μου πεις το τηλέφωνο του…;
Β: Ναι, θα σου το δώσω τώρα. Έλα, περίμενε. 69…
Τ: Εντάξει, ok.
Β: Έγινε. Τον ειδοποιώ και εγώ τώρα. Τι ώρα θα τον πάρεις;
Τ: Θα τον πάρω σε κανένα μισάωρο.
Β: Εντάξει, έλα, γεια.
2ος διάλογος
Α: Έλα, Γιώργο.
Β: Έλα. Ο ένας ο… είναι εκεί ή είναι κι οι δύο;
Α: Ο ένας είναι, αλλά είναι, σου λέω, οκτώ άτομα, σίγουρα είναι αγκυροβολισμένα, … δύο είναι από πίσω… όλοι, όλοι οπλοφορούνε. Σειρά, με τα τσαντάκια τους…
Β: Μάλιστα. Εντάξει. Εεεε…. ΔΙ-ΑΣ δεν έχει έτσι;
Α: Ε, εντάξει… πεζές.
Β: Ωραία, εντάξει.
Α: Κατάλαβες, φίλε…
Β: Έγινε, εντάξει, εντάξει, ΟΚ.
Α: Έλα.
Β: Έλα, γεια.
Οι συλλήψεις
Δεκατέσσερις από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων με το πρόσχημα της «παροχής προστασίας», παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, ναρκωτικά, ληστεία, τοκογλυφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ τρεις από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της παράνομης κατοχής όπλων και νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2012, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε ομάδα με ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω εκβιάσεων ιδιοκτητών καταστημάτων, με τη μέθοδο της παροχής «προστασίας».
Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν ενεργά σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική, την Κορινθία, την Ηλεία και στο νησί της Πάτμου. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί και διερευνηθεί 22 περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων, από τους οποίους εισέπρατταν μηνιαίως χρηματικά ποσά, τα οποία κυμαίνονταν από 200 έως 1.500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η οργάνωση εφάρμοζε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης. Αρχικά, επέλεγε την περιοχή και το κατάστημα ή το πρόσωπο που τους ενδιέφερε. Συνήθως επέλεγαν καφετέριες, μπαρ και συναφή καταστήματα. Ακολουθούσε επαφή με τους καταστηματάρχες και προειδοποίηση για πληρωμή ή συνέχιση καταβολής χρημάτων. Προκειμένου, μάλιστα, να «πείσουν» για τις προθέσεις τους, εμφανίζονταν ως ομάδα στον χώρο, ασκούσαν ψυχολογική και σωματική βία, προκαλώντας πολλές φορές επικίνδυνες και σοβαρές σωματικές βλάβες ή φθορές στα καταστήματα, με σκοπό πάντα την εκβιαστική είσπραξη ή αφαίρεση χρημάτων.
Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν να εκβιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα στις περιοχές αυτές, εδραιώνοντας με τον τρόπο αυτόν τη φήμη ότι τις ελέγχουν αποκλειστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους, χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές, σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δράσης. Ενδεικτικά, στο στάδιο της προετοιμασίας, προχωρούσαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την τέλεση των εκβιάσεων, αναζητώντας και συλλέγοντας πληροφορίες και στοιχεία για τα πρόσωπα και τα καταστήματα που επρόκειτο να εκβιάσουν.
Στο κυρίως στάδιο της τέλεσης των εκβιάσεων, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν εκφοβιστικά τα όπλα που διέθεταν, ενώ σε επόμενο στάδιο, για να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους, αναζητούσαν γνήσια πιστοποιητικά με εικονικές νοσηλείες, προκειμένου να τις προσκομίσουν σε δικαστήριο για αναβολή εκδίκασης υποθέσεων.
Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν ένα περίστροφο διαμετρήματος 0.22 mm , με αποξεσμένη τη μάρκα και τον αριθμό του, ένα πιστόλι διαμετρήματος 9 mm, μια κυνηγετική καραμπίνα, 220 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 52 συσκευές εκκένωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ένα πιστόλι replica και ένα πιστόλι ρίψης αβολίδωτων φυσιγγίων, τέσσερα πτυσσόμενα μαχαίρια και σπαθί, τρία κλομπ και δύο σπρέι πιπεριού, 41 κινητά τηλέφωνα και 13 κάρτες SIM, 28.000 ευρώ και 657 δολάρια Η.Π.Α., 14 βιβλιάρια καταθέσεων, έξι μπλοκ επιταγών, τέσσερα αυτοκίνητα, μία μοτοσικλέτα, τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πέντε συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, μικροποσότητες κάνναβης, μια κουκούλα τύπου full face και μία ζυγαριά ακριβείας.
Tα κατασχεθέντα