Ένα περίεργο φαινόμενο εκδηλώθηκε στην Άνδρο την Πέμπτη (14/6), ημέρα ακραίου καύσωνα για την χώρα, όπου η θερμοκρασία παρουσίασε διαφορά 11 βαθμών σε δύο διαφορετικά σημεία του νησιού.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς εξήγησε τον λόγο που σημειώθηκε αυτή η θερμοκρασιακή διαφορά λέγοντας πως οφείλεται στους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ρεκόρ του «στρατηγού» ανέμου. Σήμερα 13/6/24 στην Άνδρο στις 06:40 με δυτικό άνεμο, σημειώθηκε θερμοκρασιακή διαφορά 11°C, από τους μετεωρολογικούς σταθμούς ίδιου τύπου, που βρίσκονται στο Γαύριο (26,7°C) και τη Χώρα ( 37,6°C ) της Άνδρου», ανέφερε σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.

Γιατί δεν δίνουμε ονόματα στους καύσωνες

Παράλληλα, ο κ. Κολυδάς εξήγησε τον λόγο που οι μετεωρολόγοι δεν δίνουν ονόματα στους καύσωνες, όπως συνηθίζεται με τις καταιγίδες και τους τυφώνες: «Γιατί υπάρχει δυσκολία ονομασίας των καυσώνων; Σε αντίθεση με τους τυφώνες και τις καταιγίδες, που έχουν ένα τυπικό σύστημα ονομασίας -που συντονίζεται από διεθνείς μετεωρολογικούς οργανισμούς- η ονομασία του καύσωνα στερείται καθολικού πρωτοκόλλου. Αντίθετα, ορισμένα ερευνητικά ιδρύματα ή οργανισμοί που σχετίζονται με το κλίμα συχνά πρωτοστατούν στην απόδοση ονομάτων στους καύσωνες. Αυτό οδήγησε πέρσι  σε διαφωνίες σχετικά με τα ονόματα του καύσωνα, όπου δόθηκαν οι ονομασίες Χάρων και Κέρβερος, καθώς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός υποστηρίζουν ότι αυτά τα αστεία ονόματα απομακρύνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την απειλή που αποτελούν οι καύσωνες για το κοινό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης