Παρότι οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωτικά κλειστές εξαιτίας της πανδημίας του Covid – 19, παρότι οι τζίροι τους έχουν χτυπήσει κόκκινο, ενώ το 2020 είναι ουσιαστικά μια χαμένη χρονιά και τα όποια τυχόν ταμειακά διαθέσιμα σταδιακά δαπανώνται, μια και οι ποικίλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τους τρίτους τρέχουν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) κανονικά, εντούτοις οι αρμόδιες φορολογικές αρχές συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα το φορο – κυνηγητό τους, επιδεικνύοντας ένα ανάλγητο πρόσωπο και στραγγίζοντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την αγορά, οδηγώντας τους άτυχους επιχειρηματίες σε απόγνωση.

Όπως μεταδίδει το thesstoday.gr, αντί να προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις, τουναντίον με αποφάσεις που στερούνται κάθε έννοιας λογικής αλλά και νομιμότητας επιβάλλουν μέτρα που τις οδηγούν σε αφανισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας.

Ειδικότερα, Εφορία της Θεσσαλονίκης, χωρίς ακόμη να έχει εκδοθεί οριστική έκθεση ελέγχου, με μια απόφαση αδικαιολόγητη και αντίθετη με την κείμενη νομοθεσία, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, επέβαλε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών και απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους. Και αυτό τη στιγμή που τα Δικαστήρια είναι κλειστά (!!!), με συνέπεια η εταιρεία να μην μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την επίλυση της διαφοράς, όπως έχει το δικαίωμα από το Νόμο.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι η απόφαση της Δ.Ο.Υ. λήφθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα μόνον με ανάρτηση αυτής στο σύστημα Taxis και χωρίς να έχει προηγηθεί όποιας μορφής ενημέρωση της εταιρίας, η οποία προγραμμάτιζε να καταβάλλει στους εργαζόμενους το δώρο Χριστουγέννων.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν υφίσταται νομικά η δυνατότητα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής όπως στις υπόλοιπες καταλογιστικές πράξεις της φορολογικής διοίκησης, αλλά ως διαφορά που υπάγεται απευθείας στην αρμοδιότητα του Προέδρου Πρωτοδικών ασκείται απευθείας προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων. Όμως, ακριβώς ώστε να μην αποστερηθεί ο φορολογούμενος το συνταγματικό δικαίωμα της δικαστικής προστασίας, ο νομοθέτης προέβλεψε ρητά στο αρ. 6 παρ. 2 του Ν. 4684/2020, με τον οποίο κυρώθηκε η από 30.3.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (A’ 75) και άλλες διατάξεις, ότι: «2. Η επιβολή των διασφαλιστικών μέτρων των παρ. 5 και 6 του άρθρου 46 του ν. 4174/2013 αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ το μέτρο της προσωρινής, μερικής ή ολικής, αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της Χώρας κατ` εφαρμογή του άρθρου 11 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α` 55).», με την εν λόγω διάταξη να παραμένει εν ισχύ καθώς οι διατάξεις της ανωτέρω ΠΝΠ ανανεώθηκαν με επόμενες ΚΥΑ και δεν τέθηκε κανένα χρονικό όριο για την ισχύ της διάταξης, μια και ο νομοθέτης προέβλεψε την γενική ισχύ της αναστολής του εν λόγω μέτρου κάθε φορά που αναστέλλεται η λειτουργία των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων λόγω έκτακτων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Παρότι το κρίσιμο αυτό ζήτημα επισημάνθηκε από τους νομικούς συμβούλους της εταιρίας με γραπτή αναφορά τους στην οποία ζητήθηκε η άμεση άρση των διασφαλιστικών μέτρων, εντούτοις η Δ.Ο.Υ απέφυγε να απαντήσει ευθέως και επιφυλάχθηκε να αναμένει την άποψη του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο απηύθυνε το ερώτημα.

Όμως, η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών συνεχίζεται, ο κίνδυνος να κλείσουν χρηματοδοτικές ροές είναι ορατός, η Διοίκηση παρανόμησε, αλλά ζητά χρόνο για να ανακαλέσει την απόφασή της και τα δικαστήρια παραμένουν σε μια κατάσταση (ολικής ή μερικής) αναστολής λειτουργίας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να βρίσκεται σε ένα τραγικό αδιέξοδο, αναγκασμένος να υφίσταται τις δαγκάνες της ψυχρής και ανάλγητης συμπεριφοράς των ελεγκτικών μηχανισμών που αδιαφορούν για τις στρατιές ανέργων που αφήνουν πίσω τους.

Για την υπόθεση έκανε δηλώσεις στο zougla,gr ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς. 

Ακούστε τις δηλώσεις του

 

Με πληροφορίες από thesstoday.gr