Εκτενές ρεπορτάζ για την ιστορική απόφαση της καταδίκης των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής, φιλοξενεί ο guardian.

Το δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτές βρέθηκαν ένοχοι σε δίκη ορόσημο» κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Χιλιάδες καλωσορίζουν την ετυμηγορία στην Αθήνα μετά τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών από τη Νυρεμβέργη», αναφέρει το δημοσίευμα στον υπότιτλό του.

«Στο τέλος μιας δίκης που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια, το τριμελές δικαστήριο με επικεφαλής την προεδρεύουσα δικαστή Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε ότι επτά από τους ηγέτες της Χρυσής Αυγής ήταν υπεύθυνοι για τη διεύθυνση της θανατηφόρας οργάνωσης. Άλλοι κρίθηκαν ένοχοι για τη μικρότερη κατηγορία συμμετοχής στην εγκληματική συμμορία.

»Η απόφαση αντιμετωπίστηκε με χαρά από χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το αυστηρά φυλασσόμενο δικαστικό συγκρότημα πριν από την ετυμηγορία οι οποίοι φώναζαν «Οι Ναζί ανήκουν στη φυλακή.

»Πολλοί έσπασαν αυθόρμητα χειροκροτήματα καθώς τα νέα της απόφασης έφτασαν στο δρόμο.
Η ακρόαση ήταν η μεγαλύτερη δίκη των νεοφασιστών μετά τη δίωξη των Ναζί στη Νυρεμβέργη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δύο χιλιάδες αστυνομικοί, πολλοί μεταφέρθηκαν ως εφεδρεία από την επαρχία εν μέσω φόβων για βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των ακροδεξιών υποστηρικτών, περικύκλωσαν την περιοχή καθώς ελικόπτερα και αεροσκάφη πέταξαν από πάνω», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

»Ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν στο πλήθος, είπε μετά από χρόνια σποράς μίσους, δηλητηρίασης της ελληνικής κοινωνίας και ενορχηστρωμένων δολοφονικών επιθέσεων, οι φανατικοί της Χρυσής Αυγής θα αντιμετωπίσουν επιτέλους τη δικαιοσύνη.

»Ολόκληρη η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένων των πρώην βουλευτών, ήταν μεταξύ 68 κατηγορουμένων που κατηγορούνται για δολοφονία, κατοχή όπλων και εκμετάλλευση εγκληματικής συμμορίας, ενώ επίσης μεταμφιέζεται ως πολιτική ομάδα.

»Όσοι είναι υπεύθυνοι για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. Εάν κριθούν ένοχοι για πρόσθετα εγκλήματα, οι ποινές φυλάκισης που έχουν εκδοθεί από το ποινικό δικαστήριο είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερες, αν και αξιωματούχοι της δικαιοσύνης δήλωσαν ότι ενδέχεται να χρειαστούν αρκετές ημέρες νομικών διαδικασιών προτού ανακοινωθούν επίσημα.

»Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν έντονα τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι ότι είναι θύματα πολιτικών διώξεων. Ο Μιχαλολιάκος, 62 ετών, ένθερμος θαυμαστής του Χίτλερ, του οποίου οι νεοφασιστικές πεποιθήσεις άρχισαν να σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της Ελλάδας 1967-74, χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως πατριωτικό κόμμα υπερεθνικιστών».

Αναφορικά με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα το δημοσίευμα αναφέρει:

«Οι ακροδεξιοί κατηγορούνται ότι στοχεύουν μετανάστες, κομμουνιστές συνδικαλιστές, αντιφασιστικούς ακτιβιστές, αριστερούς και γκέι, καταλήγοντας στο θανατηφόρο μαχαίρωμα του Παύλου Φύσα, ενός δημοφιλούς αντιφασιστικού καλλιτέχνη χιπ χοπ, του οποίου η δολοφονία τον Σεπτέμβριο του 2013 ανάγκασε τις ελληνικές αρχές θα ενεργήσουν. Ένας ανώτερος υπεύθυνος του κόμματος της Χρυσής Αυγής, ο Γιώργος Ρουπάκιος, ομολόγησε ότι σκότωσε τον ράπερ.

»Ωστόσο, οι δικαστές, που κάθονταν στο εφετείο, επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο η ομάδα ήταν υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας του Abouzid Embarak, και τριών άλλων Αιγυπτίων ψαράδων, τον Ιούνιο του 2012».

Όσον αφορά τα αίτια που γέννησαν τη Χρυσή Αυγή στο δημοσίευμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Στο αποκορύφωμα της εξουθενωτικής κρίσης του χρέους της χώρας, η Χρυσή Αυγή, που εκμεταλλέυτηκε ένα παλιρροϊκό κύμα λαϊκού θυμού με μέτρα λιτότητας με εντολή της ΕΕ, κέρδισε 21 έδρες στο Σώμα των 300 μελών και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ελλάδας».

»Στις τελευταίες γενικές εκλογές τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι νεοναζί δεν κατάφεραν να κερδίσουν αρκετές ψήφους για να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο και κατέρρευσαν.

»Οι κατηγορίες εναντίον των ηγετών και των μελών της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Παύλου Φύσα, εκθέτουν μια ρωγμή που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν», δήλωσε ο Nils Muiznieks, διευθυντής της Αμνηστίας στην Ευρώπη. «Ο αντίκτυπος αυτής της ετυμηγορίας, σε μια εμβληματική δίκη ακροδεξιού κόμματος με επιθετική στάση κατά των μεταναστών και κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα γίνει αισθητή πολύ πέρα ​​από τα ελληνικά σύνορα».

»Η Ελλάδα υπέφερε τρομερά υπό ναζιστική κατοχή με σχεδόν όλη την εβραϊκή κοινότητά της να στέλνεται στους θαλάμους αερίου από τις δυνάμεις του Χίτλερ», καταλήγει το δημοσίευμα.