Τα στελέχη των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» σηκώνουν πια τα χέρια ψηλά. Εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που καταφθάνουν στα νησιά του βορείου Αιγαίου και στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου σε καθημερινή βάση, με ρυθμούς που παραπέμπουν πλέον στην εφιαλτική περίοδο καλοκαίρι 2015 – άνοιξη 2016. Εξαντλημένοι και σε άθλια κατάσταση είναι οι άνθρωποι που φθάνουν με κάθε μέσο, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα, ιδίως στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. 

Κατά τον βρετανικό «Guardian», οι ροές μεταναστών και προσφύγων μάς γυρίζουν πίσω στις γνωστές εικόνες του καλοκαιριού του 2015, ενώ σύμφωνα με τις στατιστικές οι πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν στη χώρα μας ξεπερνούν τους 200 την ημέρα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, ειδικά των πρώτων, συμβαίνει σε μια στιγμή που σε διάφορες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ παρατηρείται μια σχετική ομαλοποίηση της ζωής
Σημειώνεται ότι η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, ειδικά των πρώτων, συμβαίνει σε μια στιγμή που σε διάφορες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ παρατηρείται μια σχετική ομαλοποίηση της ζωής. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι τις προηγούμενες εβδομάδες παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι στην τουρκοσυριακή μεθόριο και σε τουρκικό έδαφος να επιστρέφουν στις περιοχές του Χαλεπίου αλλά και αλλού. Τότε, δικαιολογήθηκε αυτή η κινητικότητα λόγω του εορτασμού για το μουσουλμανικό Μπαϊράμι, ωστόσο ο αριθμός όσων επέστρεφαν με τα υπάρχοντά τους και τα παιδιά τους ήταν υψηλός. 

Τα προηγούμενα 24ωρα, πάντως, σημειώθηκε στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή του Ιντλίμπ, στον διάδρομο δηλαδή που δεν ελέγχεται από τους Κούρδους και που βρίσκεται μεταξύ Χαλεπίου και τουρκικών συνόρων, όπου κυριαρχούν κυρίως δυνάμεις της αλ Νούσρα κι άλλων παρακλαδιών της αλ Κάιντα. Στην περιοχή αναφέρεται μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων, με την προοπτική εισβολής σε αυτόν τον «διάδρομο». 



«Υπερδιπλάσιες οι ροές από το καλοκαίρι»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η «Guardian» αναφέρει: «Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την αρχή του καλοκαιριού, ενώ οι Αρχές εκτιμούν ότι οι ροές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016, με 200 άνδρες, γυναίκες και παιδιά να καταγράφονται σε καθημερινή βάση».

«Η κατάσταση είναι δραματική και αυτοί που έρχονται είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες» δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα, Ηλίας Παυλόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τους τελευταίους μήνες έχουμε υποδεχθεί στα ιατρεία μας τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν υποφέρει στον πόλεμο, που έχουν πέσει θύματα βιασμών και βασανισμών».

Όπως επισημαίνεται, οι μετανάστες δεν μπαίνουν στην Ελλάδα μόνο από τη θάλασσα αλλά και από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό με τους 37 μετανάστες – ανάμεσά τους και 19 παιδιά – από Ιράκ, Συρία, Ερυθραία και Αφγανιστάν που εγκαταλείφθηκαν στην εθνική οδό έξω από τη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρομοιάζουν την κατάσταση με εκείνη του 2015, όταν στην Ελλάδα «πέρασαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι με στόχο συχνά να φτάσουν στη Γερμανία».


Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρομοιάζουν την κατάσταση με εκείνη του 2015, όταν στην Ελλάδα «πέρασαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι με στόχο συχνά να φτάσουν στη Γερμανία»
«Ζούμε ημέρες του 2015. Από τα 50-60 άτομα στις αρχές Ιουλίου, τώρα καταγράφονται έως και 200 καθημερινά. Μπορεί να φταίνε οι εκλογές στη Γερμανία, μπορεί η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε., μπορεί να είναι η τελευταία έξαρση πριν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών εν όψει χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει» ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ο επικεφαλής της Ηλιαχτίδας, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη Μυτιλήνη.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, το 40% των νέων αφίξεων ήταν ανήλικοι, ενώ υπάρχουν 1.500 ασυνόδευτα παιδιά που περιμένουν να ενταχθούν σε ιδρύματα.

Το άρθρο της «Guardian» χαρακτηρίζει το hot spot στη Μόρια της Μυτιλήνης «το κέντρο του ανθρώπινου δράματος του 2015», με τον αριθμό των μεταναστών που φιλοξενεί να είναι υπερδιπλάσιος της χωρητικότητάς του, καθώς ανέρχονται σε 4.825.

Μουζάλας: Τραγωδία, αν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

«Αν καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, αυτό θα είναι μια τραγωδία τόσο για τα ελληνικά νησιά όσο και για την ενδοχώρα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η αύξηση των ροών που υπάρχει σήμερα δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, όμως, όπως είπε, είναι κακή η κατάσταση που επικρατεί σε Σάμο και Λέσβο, όπου καταγράφεται μια «παρατηρήσιμη» αύξηση των προσφυγικών ροών.

Απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτη και Χ. Αθανασίου και του βουλευτή της ΔΗΣΥ Δ. Κρεμαστινού, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι η σημερινή εικόνα θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες.

«Μετά από τρεις μήνες δεν θα είναι ίδια η κατάσταση» είπε και επιτέθηκε εκ νέου σε τοπικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι συντάσσονται με ακραίες φωνές και αρνούνται τα προαναχωρησιακά κέντρα. «Η ΝΔ πατά σε δύο βάρκες και πολεμά τις θέσεις που υποστηρίζει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» επεσήμανε.

Ο Γ. Μουζάλας επέκρινε τη ΝΔ για την πολιτική που είχε ακολουθήσει ως κυβέρνηση. «Εμείς δεν υπερασπιστήκαμε ποτέ το δόγμα των ανοιχτών συνόρων, βρήκαμε ανοιχτά σύνορα και τις περίφημες “σκούπες”» σημείωσε και ζήτησε να σταματήσει αυτή η κριτική που μόνο στόχο έχει να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Μ. Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα με αφορμή το πρόσφατο τραγικό συμβάν με το 9χρονο προσφυγόπουλο που κατέληξε μετά την περισυλλογή προσφύγων στο Καστελόριζο. «Είναι διαφορετικό πράγμα αυτό και διαφορετικό να μιλάμε για ανθρώπους που πνίγονται παρουσία του Λιμενικού» σχολίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σπεύδοντας, πάντως, να διευκρινίσει πως δεν πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε σκόπιμα κάτι τέτοιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης