Αντίθετη στην πρόταση των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, να λειτουργούν τα μαγαζιά και τις Κυριακές, είναι η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Με επιστολή της στην υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά επίσης να επανεξετασθούν και οι διατάξεις περί ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Αναλυτικά, στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

– Η Αγορά έχει ανάγκη από περισσότερο εισόδημα για κατανάλωση και όχι για περισσότερες «βόλτες» των καταναλωτών στα καταστήματα. Κάθε συζήτηση για επιπλέον ώρες και Κυριακές υποκρύπτει σχεδιασμούς για μεγαλύτερη συρρίκνωση του Ανταγωνιστικού Δικτύου των Μικρών επιχειρήσεων και αναδιανομής της οικονομικής πίτας υπέρ των Μεγάλων αλυσίδων και Υπερκαταστημάτων, που τελικά θα οδηγήσει και στην πλήρη χειραγώγηση των τιμών στην Ελλάδα.

– Άμεση αναθεώρηση με νομοθετική παρέμβαση του σημερινού πλαισίου των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων. Κατάργηση των σχετικών διατάξεων του Ν. 3377/2005 (άρθρο 12). Επαναφορά του προγενεστέρου καθεστώτος, όπου οι παράγοντες της Αγοράς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ρύθμιζαν το χρήσιμο για τις Τοπικές Αγορές και Κοινωνίες πλαίσιο ωρών λειτουργίας των Καταστημάτων.
Η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων στην Ευρώπη. Επιπροσθέτως δε, στην Ελλάδα, η Οικονομική «πίτα» στο λιανεμπόριο δεν αυξάνεται αλλά αναδιανέμεται υπέρ των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα και με έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις ΜΜΕ: Η απελευθέρωση του ωραρίου των λιανεμπορικών καταστημάτων φαίνεται να επιταχύνει τη μείωση του μεριδίου αγοράς των ΜΜΕ, ελαττώνοντας την κερδοφορία τους (το κόστος αυξάνει περισσότερο από τις πωλήσεις). Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ικανές να εκμεταλλευτούν το συνεχές ωράριο μια και είναι σε θέση να προσλάβουν εργαζομένους μερικής απασχόλησης και να οργανώσουν εναλλαγές βάρδιας. Τα μικρά καταστήματα δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν έναν επιπλέον εργαζόμενο και ειδικότερα τα μικρά εξειδικευμένα μαγαζιά δεν είναι σε θέση να προσλάβουν φθηνό ανειδίκευτο προσωπικό μερικής απασχόλησης, αφού η σωστή εξυπηρέτηση των πελατών απαιτεί ένα συγκεκριμένο βαθμό εμπειρίας.

Οι βήμα προς βήμα ρυθμίσεις -προηγούμενα με την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και ιδιαίτερα με την διεύρυνση του ωραρίου του Σαββάτου (έως 20:00), που ήτανε και απαίτηση συγκεκριμένων επενδυτών – τώρα με τις συνεχείς πιέσεις για λειτουργία ορισμένες Κυριακές, ευρίσκονται στο γενικότερο πλαίσιο «μεταρρυθμίσεων» για δημιουργία συνθηκών που οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση του μεγάλου Δικτύου των Μικρών επιχειρήσεων.

Όχι μόνο δεν πρέπει να τίθεται θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές (εκτός της ήδη ισχύουσας προ Χριστουγέννων), αλλά θα πρέπει να καταργηθεί και η σχετική διάταξη του Ν. 3377/2005 (άρθρο 12) περί ωραρίου και να επανέλθουμε στο παλαιό καθεστώς, όπου οι παράγοντες της Αγοράς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ρύθμιζαν το ωράριο λειτουργίας.

Το μεγάλο πρόβλημα της Αγοράς είναι το διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση και αυτό δεν αυξάνεται με περισσότερες ώρες για «βόλτες» στα καταστήματα και ιδιαίτερα στα Υπερκαταστήματα. Η συζήτηση που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων στην κατεύθυνση του «ωφέλιμου» ωραρίου και όχι η διεύρυνση του, έστω και με μια ακόμη Κυριακή.
Σημειωτέον δε, ότι δεν «έπεσαν» και οι τιμές από την διεύρυνση του ωραρίου στην Ελλάδα, τουναντίον χειραγωγήθηκαν ακόμα περισσότερο.

Η Γενική Συνομοσπονδία αναμένει τις ενέργειες της Υπουργού στην κατεύθυνση νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα επαναφέρουν τις προ του Ν.3377/2005 διατάξεις περί ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων.