«Όχι άλλα νεκρά παιδιά» είναι ο τίτλος της επιστολής που έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένεια του Ν. Ρωμανού ως απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για την υπόθεση με τη χορήγηση άδειας στο παιδί τους, προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα στο ΤΕΙ.
Η επιστολή της οικογένειας:
«Ο κ. Αθανασίου δήλωσε χθες ότι προσπαθεί μάταια να επικοινωνήσει μαζί μας. Είναι παράδοξο ότι δεν χρησιμοποίησε το τηλέφωνο επικοινωνίας που είχαμε θέσει στη διάθεσή του όταν, πριν από επτά ημέρες, ζητήσαμε να τον συναντήσουμε. Είναι θλιβερό να ψεύδεται ισχυριζόμενος ότι ο Νίκος σιτίζεται με υγρή τροφή. Απαιτούμε να εκδοθεί σήμερα ιατρικό ανακοινωθέν για να φανεί η αλήθεια. Ο κ. Αθανασίου προτείνει την εξ αποστάσεως μάθηση.
» Είναι εξοργιστικό να δείχνει ότι αγνοεί τον λόγο ύπαρξης των αδειών σε κρατούμενους. Οι άδειες βγάζουν τον κρατούμενο από το άβατο της φυλακής για να τον επανασυνδέσουν με την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικές άδειες κρατάνε τη μόρφωση ζωντανή, δεν την αποστειρώνουν, τη συνδέουν με το κοινωνικό περιβάλλον για να τη μετουσιώσουν σε παιδεία. Είναι ανεπίτρεπτο να προτείνονται εικονικά δικαιώματα όταν η απεργία πείνας του γιου μας είναι πραγματική.
» Ο χρόνος πιέζει αμείλικτα. Η απάντηση είναι μία. Αλλιώς, η Ελλάδα σε λίγες μέρες θα θρηνεί τον πρώτο νεκρό πολιτικό κρατούμενο από απεργία πείνας. Δεν είναι δυνατόν να χτιστεί το μέλλον πάνω στον Θάνατο».
Στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης για την άδεια Ρωμανού
Να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση του Νίκου Ρωμανού να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών στο οποίο πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις, ζητεί ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης με αίτηση που υπέβαλε σήμερα το μεσημέρι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Σε αυτήν ο Ν. Ρωμανός διά των συνηγόρων του προβάλλει λόγους ακυρότητας της γνωμοδότησης του ανακριτή Νικόπουλου, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να γνωμοδοτήσει, διότι η ιδιότητά του ως καταδικασμένου για ληστεία υπερκαλύπτει την ιδιότητά του ως υποδίκου για τρομοκρατία. Δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο θεωρεί η πλευρά Ρωμανού ότι ξεπερνιέται ο νομικός σκόπελος της υποχρεωτικής και δεσμευτικής γνωμοδότησης του ανακριτή, ο οποίος ήταν εξαρχής αρνητικός επειδή ο νεαρός είναι υπόδικος και κατ’ επέκτασιν -κατά την κρίση του- ύποπτος φυγής.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, στην τελευταία επαφή που είχαν με τη διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του «Γεννηματά», τους γνωστοποιήθηκε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του κρατουμένου είναι πολύ, πάρα πολύ πεσμένο και βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.
Η τροπολογία
Στην παραγρ.1 του άρθρου 58 του ν.2776/1999 «Σωφρονιστικός Κώδικας» προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν, σε περίπτωση που δεν χορηγούνται σ’ αυτούς οι από τα αρμόδια όργανα εκπαιδευτικές άδειες.
Αιτιολογική
Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται το δικαίωμα των κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, στην εκπαίδευση και ειδικότερα διευκολύνεται η φοίτηση αυτών, καθώς θεσμοθετείται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως και η συμμετοχή τους στις αντίστοιχες εξετάσεις, μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία, στις περιπτώσεις που οι κρατούμενοι δεν έχουν λάβει εκπαιδευτική άδεια.
Με το μέτρο αυτό, που οι λεπτομέρειες υλοποίησής του θα καθοριστούν με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, δίδεται στον κρατούμενο δυνατότητα άλλης μίας επωφελούς για την ανάπτυξη της προσωπικότητας, του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του ενασχόλησης, αλλά και διευκολύνεται η κοινωνική του επανένταξη.
Διαβάστε επίσης:
Ο Χ. Αθανασίου για την υπόθεση Ρωμανού και τη νομοθετική ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014, 08:57