Τη δυνατότητα να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε πάνω από ενάμιση εκατομμύριο καταχωρήσεις των ανασκαφών στον Κεραμεικό και στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, παρέχει στους ερευνητές η εφαρμογή iDig, που ανέπτυξε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Όπως επισήμανε ο διευθυντής της Σχολής Τζέιμς Ράιτ, κατά την παρουσίαση του απολογισμού του έργου, στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, μπορεί κάποιος να “κατεβάσει” δωρεάν την εφαρμογή μέσω του iTunes, ενώ οι επιστήμονες θα γλυτώσουν μήνες ερευνών στα αρχεία των δύο ανασκαφών. Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών ψηφιοποίησε 135.000 αντικείμενα των αρχείων της, με κονδύλιο του ΕΣΠΑ, ύψους 760.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα επέκτασης της Δυτικής Πτέρυγας της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και της κατασκευής νέου επιστημονικού εργαστηρίου για την αρχαιολογική έρευνα. Η Σχολή έχει δύο ανασκαφές, την Αρχαία Αγορά της Αθήνας και την Αρχαία Κόρινθο. Επιπλέον, το υπουργείο Πολιτισμού παραχωρεί, κάθε χρόνο, έξι άδειες που δίνονται, μέσω επιτροπής, σε διάφορα πανεπιστήμια στην Αμερική.
Ο κ. Ράιτ τόνισε ότι η ομάδα των αρχαιολόγων που εργάζεται στη Σαμοθράκη συνέχισε τη γόνιμη συνεργασία της με το μουσείο του Λούβρου για την συντήρηση της Νίκης της Σαμοθράκης. Θραύσματα από την πλώρη που είναι αποθηκευμένα στο νησί, εκτυπώθηκαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και ενσωματώθηκαν στην πρόσφατη συντήρηση του αγάλματος.
Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών απέκτησε, μεταξύ άλλων, ένα σπάνιο ελληνικό λειτουργικό κείμενο που τύπωσε το 1509 στη Βενετία, ο Ζαχαρίας Καλλιέργης, ο πρώτος Έλληνας που είχε τυπογραφείο στη Βενετία.
Πολλά βιβλία εκδόθηκαν μετά από έρευνα στα αρχεία της Σχολής, μεταξύ αυτών, μια νέα βιογραφία του Ίωνα Δραγούμη, χειρόγραφο του Δημήτρη Μητρόπουλο με σημειώσεις για τη θεωρία της κλασικής μουσικής και η αλληλογραφία που είχαν ο Βασίλης Βασιλικός και ο Μένης Κουμανταρέας στα πρώτα βήματα τους στη λογοτεχνία.
Ο διευθυντής του εργαστηρίου της Σχολής για την αρχαιολογική έρευνα, Παναγιώτης Καρκανάς, τόνισε ότι το χώμα δεν είναι το παραπροϊόν μιας ανασκαφής, αντίθετα τα ιζήματα των είναι προϊόν ανθρώπινων δράσεων και συμβάλλουν στην αποτύπωση όσων διαδραματίστηκαν στην υπό έρευνα περιοχή.