«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την Ελλάδα, σήμερα και αύριο και για όσο χρειαστεί», τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια την οποία ζήτησε η Ελλάδα μέσω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται καθ’ οδόν και ο ίδιος επισκέπτεται την Αθήνα προκειμένου να τη συντονίσει από κοινού με τις ελληνικές αρχές.

Στο μεταξύ, καθώς η Ευρώπη φλέγεται με άνευ προηγουμένου πυρκαγιές που έχουν πλήξει την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Λετονία, το Συντονιστικό κέντρο Επείγουσας Ανταπόκρισης της Επιτροπής, το οποίο αποτελεί το επιχειρησιακό κέντρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εργάζεται 24 ώρες επί 7 ώρες την εβδομάδα και είναι σε σταθερή επαφή με τις αρχές της Ελλάδας, της Σουηδίας και της Λετονίας οι οποίες έχουν ζητήσει στήριξη από την ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Γιούνκερ, μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στους οποίους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Στην επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος Γιούνκερ επανέλαβε ότι «θα γίνουν τα πάντα για να στηριχθεί η Ελλάδα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές». Χτες το βράδυ-Τρίτη- η Ελλάδα ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Σε άμεση ανταπόκριση, η Κύπρος, η Ισπανία και η Βουλγαρία, έκαναν προσφορές για συγκεκριμένη βοήθεια, περιλαμβανομένων αεροσκαφών, πυροσβεστών, φαρμάκων και οχημάτων.

Ο Επίτροπος για τη διαχείριση των κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα όπου συναντάται με τις ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας και θα συντονίσει την ευρωπαϊκή βοήθεια που βρίσκεται καθ’ οδόν, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη Σουηδία, η ευρωπαϊκή στήριξη συνεχίζεται με αεροσκάφη, πυροσβέστες και οχήματα που ήδη επιχειρούν στις πληττόμενες περιοχές. Για τη Λετονία ενεργοποιήθηκε το δορυφορικό ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus, προκειμένου να συνδράμει τις εθνικές αρχές με χάρτες επείγουσας ανάγκης των επικίνδυνων περιοχών.

«Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές στεκόμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού και των αρχών και εντέλλομαι να υπάρξει επείγουσα ανταπόκριση με ακούραστες και θαρραλέες προσπάθειες. Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να παράσχουμε στήριξη σήμερα, αύριο και για όσο χρειαστεί», γράφει ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα.

«Ο κ. Στυλιανίδης με ενημέρωσε», γράφει ο κ. Γιούνκερ, «ότι έχει ενεργοποιηθεί η βοήθεια, περιλαμβανομένων αεροσκαφών και ομάδων πυρόσβεσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο κ. Σταυλιανίδης ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τις ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας σήμερα και θα συντονίσει την ευρωπαϊκή βοήθεια που βρίσκεται καθ οδόν. «Μίλησα χτες το βράδυ με τον κ. Τσίπρα και είμαι σε σταθερή επαφή μαζί του προκειμένου να προσφέρω την πλήρη στήριξη της Κομισιόν στις ελληνικές αρχές και τον λαό. Σ’ αυτή τη φάση, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κύπρο, την Ισπανία και τη Βουλγαρία για τις άμεσες προσφορές βοήθειας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας», τονίζει ο κ. Στυλιανίδης.

Η βοήθεια πολιτικής προστασίας

Η βοήθεια πολιτικής προστασίας παρέχεται από τις κυβερνήσεις, παραδίδεται αμέσως μετά την καταστροφή και μπορεί να πάρει τη μορφή βοήθειας σε είδος, ανάπτυξη καλά εξοπλισμένων ομάδων, ή αποστολή εμπειρογνωμόνων για εκτιμήσεις και συντονισμό.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ιδρύθηκε το 2001, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών στην Ευρώπη και να παρέχεται ταχύτερη βοήθεια – και περιλαμβάνει, εκτός από τα 28 κράτη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Μαυροβούνιο, τη Νορβηγία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

Το επιχειρησιακό κέντρο του Μηχανισμού είναι το Κέντρο Συντονισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης, το οποίο παρακολουθεί τις επείγουσες καταστάσεις στον πλανήτη συνεχώς και συντονίζει τις απαντήσεις των συμμετεχόντων κρατών σε περίπτωση κρίσης.

Πολύ σύντομα, μετά από αίτημα, μπορεί να επέμβει εντός και εκτός της ΕΕ για έρευνα και διάσωση, αεροπυρόσβεση, ιατρικές αποστολές. Από το 2001, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί 300 αιτήματα βοήθειας και έχει επέμβει σε κάποιες από τις πιο μεγάλες καταστροφές του κόσμου, όπως στον σεισμό στην Αϊτή, στο τσουνάμι της Ιαπωνίας στον τυφώνα που έπληξε τις Φιλιππίνες, στο ξέσπασμα του Έμπολα, στη σύγκρουση στην Ουκρανία, στο σεισμό στο Νεπάλ στην προσφυγική κρίση και στις πλημμύρες και τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ικανότητα Επείγουσας Απάντησης αποτελείται από μια εθελοντική δεξαμενή πόρων για επείγουσες απαντήσεις, οι οποίες είναι προ-προσδιορισμένες από τις συμμετέχουσες χώρες. Μέρος αυτού του κέντρου είναι και το Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα. Ο μηχανισμός συνδράμει επίσης σε περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης, σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Επείγουσας Θαλάσσιας Ρύπανσης, και βαδίζει χέρι-χέρι με την Ευρωπαϊκή Ανθρωπιστική Βοήθεια.

Συμβάλλει επίσης στην εκπαίδευση των ομάδων πολιτικής προστασίας και παρέχει μέσα παρακολούθησης μέσω του Κοινού Συστήματος Επικοινωνίας και Ενημέρωσης(CECIS), το οποίο επιτρέπει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης