Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το έτος 2016 σύμφωνα με τα οποία οι οφειλές προς τα ταμεία εκτινάχθηκαν στο 60%, μέσα στην τελευταία διετία. Συγκεκριμένα οι οφειλές αυξήθηκαν από τα 10,9 δις ευρώ –που ήταν το Σεπτέμβριο του 2014- στα 17,5 δις ευρώ – τέλη Δεκεμβρίου 2016. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας, καθώς όπως αποκάλυψε στο zougla.gr o Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Κουράσης, ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, βρίσκονται στο ΚΕΑΟ για «αναγκαστική είσπραξη» με εφαρμογή άμεσων μέτρων όπως είναι η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών και ακολουθεί η κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους.

Παράλληλα ανέφερε χαρακτηριστικά, πως η κρίση δημιούργησε πλέον μία «νέα γενιά οφειλετών» που έχουν οικονομικά ανοίγματα εκτός από τους ασφαλιστικούς φορείς και προς το δημόσιο και προς τις τράπεζες.

Ο κ. Κουράσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι περιμέναμε. Οι οφειλέτες έχουν ανέβει δραματικά, επικίνδυνα, θα έλεγα σ’ ό,τι αφορά στην κοινωνία και τη συνοχής της, καθώς πλέον έχουν φτάσει τους 414.000 εκείνοι που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία».

Και είπε: «Οι οφειλές όλων αυτών των ανθρώπων έχουν πάει ήδη στο ΚΕΑΟ για «αναγκαστική είσπραξη», με εφαρμογή άμεσων μέτρων όπως είναι η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και ακολουθεί η κατάσχεση ακινήτων. Κάτι που αυτονόητα, θα φέρει πολύ μεγάλη αναταραχή στην επιχειρηματικότητα της χώρας. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν οφειλές, δε θα μπορούν να έχουν έναν επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό για να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, προς προμηθευτές και υπαλλήλους».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση του zougla.gr για τον αν είμαστε «προ των πυλών» κατασχέσεις περιουσιών από οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε: «Νομίζω ναι. Ήδη έχουν γίνει σε 160.000 νοικοκυριά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι έως σήμερα και νομίζω πως θα εκτιναχθεί αυτό το νούμερα ακόμα περισσότερο». Παράλληλα εξήγησε: «Περιμένουμε να προχωρήσει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια για οφειλές προς τις τράπεζες –που είναι η πρώτη προτεραιότητα των τραπεζιτών αυτή η διαδικασία- και η οποία, αναμένουμε να φέρει μία τάξη ή μία σταθεροποίηση στην αγορά. Άλλωστε πολλοί από τους οφειλέτες προς τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών».

Και υπογράμμισε: «Αντίθετα, όμως σε ό,τι συμβαίνει με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς το δημόσιο, η ρύθμιση των εκατό δόσεων, έχει δημιουργήσει ασφυκτικότητα στις επιχειρήσεις ως προς τη ρευστότητα. Αποτέλεσμα αυτή της κατάστασης είναι πως πάρα πολλοί επιχειρηματίες να έχουν απενταχθεί από τη ρύθμιση, γιατί αδυνατούν να καλύψουν ταυτόχρονα και τις τρέχουσες ανάγκες και τις υποχρεώσεις απέναντι στη ρύθμιση».

Ο κ. Κουράσης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου είπε χαρακτηριστικά: «Αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης κι από την υποχρεωτική χρήση των POS που πρέπει να διαθέτουν πλέον οι επιχειρήσεις, από το Φεβρουάριο και μετά. Θα πρέπει να υιοθετεί και να εφαρμοστεί το μέτρο του ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τους, αναφέρθηκε στο κατά πόσο και αν θα μπορούν ν’ ανταπεξέρθουν οι επαγγελματίες στις οφειλές τους προς τα ταμεία τους, σε συνδυασμό πλέον με το νέο ασφαλιστικό σύστημα: «Δυστυχώς οι οφειλέτες και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε αυξάνονται συνέχεια, μήνα με το μήνα. Η αύξηση των οφειλών αγγίζει ανά μήνα, το ένα 1 δις ευρώ. Αυτό είναι απόρροια και της κακής οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών. Έχουν χαθεί ανά έτος, 40 δις € από την αγορά, με την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Έχουν κλείσει ήδη 250.000 επιχειρήσεις. Βέβαια κάποιες ανοίγουν, αλλά έχουν μικρή επιχειρηματική βιωσιμότητα».

Ο κ. Κουράσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, επεσήμανε το τι χρειάζεται να γίνει για ν’ ανταπεξέρθουν οι επιχειρηματίες σε όλη αυτή την κατάσταση, μίλησε για το αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ή κατάργησης κάποιων από τους νόμους που έχουν ψηφιστεί ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και υπογράμμισε την ανάγκη «ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γ.Γ. της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Κουράση: