Περισσότερες γυναίκες παγκοσμίως καταφέρνουν να ανελιχθούν σε ανώτατες διοικητικές θέσεις σε σύγκριση με το 2010, όπως αποκαλύπτει η νέα έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τα στοιχεία της IBR δείχνουν ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις αγγίζει το 30%, αυξημένο κατά 8% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες PIGS και στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι και στις δύο περιπτώσεις 22%.

Παγκοσμίως, το 24% των ανώτατων διοικητικών θέσεων καλύπτεται πλέον από γυναίκες. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2012 (21%) και του 2011 (20%).

Παρ’ όλα αυτά, οι χώρες G7 κατατάσσονται τελευταίες στη λίστα με ποσοστά γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις, με μόλις 21%. Στις χώρες BRIC το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 28%, στη Νοτιοανατολική Ασία σε 32% και στις Βαλτικές χώρες στο 40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο συνολικό εργατικό δυναμικό των ελληνικών επιχειρήσεων, το ποσοστό που κατέχουν συνολικά οι γυναίκες φθάνει το 40%. Οι ανώτατες διοικητικές θέσεις στις οποίες συναντάμε τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών στην Ελλάδα είναι επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού (41%), επικεφαλής Τμήματος Μάρκετινγκ (32%) και επικεφαλής Διεύθυνσης Πωλήσεων (19%).

Τα στοιχεία της IBR καταδεικνύουν επίσης ότι η ευέλικτη εργασία, ενώ υποστηρίζεται από πολλούς, δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ανέλιξη των γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις. Το 72% των επιχειρήσεων στις χαμηλότερα κατατασσόμενες χώρες G7 παρέχει ευέλικτη εργασία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην κορυφαία της κατάταξης Κίνα είναι μόλις 27% και στις χώρες BRIC 40%.

Στην Ελλάδα, ευέλικτη εργασία παρέχει το 42% των επιχειρήσεων, ποσοστό που την κατατάσσει στην τελευταία δεκάδα της συγκεκριμένης λίστας.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης